BÜYÜKERŞEN: TANZİM SATIŞIYLA PİYASAYI DÜZENLEYEMEZSİNİZ

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, FOX TV’de İsmail Küçükkaya’ya konuk oldu. Büyükerşen, “Eskişehir’de tanzim satışı yapacak mısınız” sorusuna “Ben tanzim satışı yapmam” diyerek yanıt verdi.

BÜYÜKERŞEN: TANZİM SATIŞIYLA PİYASAYI DÜZENLEYEMEZSİNİZ
14 Şubat 2019 Perşembe 11:13

- Tanzim satışıyla piyasayı düzenleyemezsiniz -

Büyükerşen, artan sebze ve meyve fiyatlarının ardından uygulamaya sokulan 'tanzim satış noktaları' ile ilgili “Tanzim satışları 1580 Sayılı kanunla 1930’larda çıkarılmıştı. Yani belediyelere uygun fiyatlarla gıda maddeleri satmaları için ‘tanzim satış yapma’ yetkisi verilmişti. Fakat AKP 2005 yılında,  5093 sayılı kanunda bir madde değişikliği yaparak tanzim satışlarını kaldırmıştı. AKP yönetimi, belediyelere tanzim satışı yapma yetkisini veren maddeyi çıkarmalarına tanzim satışı yapmaya başladı. Tanzim satışıyla piyasayı düzenleyemezsiniz.  Biyoloji kanunları, doğa kanunları, fizik kanunları gibi ekonominin de kanunları vardır.  Teraziyi dengede tutmak için üretim, tüketim, fiyat, arz talep dengesi… Kıt kaynakları dengeli bir biçimde kullanmak ve onlara uygun politikalar üretmek gerekir.  İktisadı bilenler, iktisat politikalarıyla bunu engellerler. Eğer bugün tanzim satışı yapmak zorunda kaldıysak iktisadın kanunlarını ve kurallarını dikkate almadan, politika yaptık ya da politikasızlıktan bu hale geldik diye düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

- Gıdada muhtaç hale geldik-

Türkiye’de tarımın ithalata dayalı bir sektör haline geldiğine dikkat çeken Büyükerşen, “Köylü perişan durumda. Tarım bitmiş, hayvancılık bitmiş. 80 milyon nüfusu besleyebilecek güçte olan Türkiye, bugün artık dışarıya muhtaç hale gelmiştir. Üretim yapılamıyor. Neden üretim yapılamıyor? Çünkü hükümetin tarım konusunda uyguladığı yanlış politikalar nedeniyle dışa bağımlı hale geldik. Beslenebilmek için sarımsağı Çin’den, mercimeği Hindistan’dan, fasulyeyi Meksika’dan, hayvanları Sırbistan’dan, hayvanları beslemek için de samanı Amerika’dan ithal ediyoruz…” ifadelerini kullandı.

-Ben tanzim satışı yapmam-

Büyükerşen, “Eskişehir’de tanzim satışı yapacak mısınız” sorusuna, şu yanıtı verdi; “Ben tanzim satışı yapmam. Kooperatiflere ortaklarının ürettiği mahsulleri, gıdaları halka doğrudan satabilecekleri mekanları tahsis ederim ve yardımcı olurum. Diğer taraftan da piyasa kurallarını bozmak istemiyorum. Esnafın da işini baltalamak istemiyorum” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.