SAĞLIK ÇALIŞANLARI UYARDI: YENİ MAĞDURİYETLER KAPIDA

Son KHK ile sağlıkta sistem yine değişti. OHAL kapsamında çıkartılan yeni KHK ile Halk Sağlığı Kurumu ve Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlıkları yürürlükten kaldırılarak, "genel müdürlük" olarak düzenlendi. İllerde sağlık alanında tüm yetki Sağlık Müdürlüklerine verildi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI UYARDI: YENİ MAĞDURİYETLER KAPIDA
15 Eylül 2017 Cuma 16:15

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Birtürk Özkavak, sağlıkta yapılan son düzenlemeyle ilgili açıklama yaptı. Öztürk, “Sağlık sistemi yap boz olmaktan kurtarılmalıdır” dedi.

Yaklaşık 6 yıl önce sağlık yönetiminin hızlı ve verimli çalışması iddiasıyla Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği’nin kurulduğunu anımsatan Özkavak, Halk Sağlığı Kurumu ve Sağlık Müdürlükleri ile 3 farklı yönetim yapısının oluşturulduğunu söyledi.  Öztürk, bu yapının merkez ve taşra teşkilatları için yüzlerce kadro ihdas edildiğini, aynı düzenlemeyle illerdeki Halk Sağlığı Kurumu ve Sağlık Müdürlüklerinin de ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinden sorumlu yapılar olarak hayata geçirildiğini ifade etti.

SAĞLIKTA YÖNETİM ÜÇ BAŞLIKLI OLDU

Bu üç kurumun ayrı ayrı çalışmasının sağlıkta beklenen sonucu vermediğini ifade eden Öztürk, “Düzenleme sonucu illerde sağlıkla ilgili yönetim üç başlı oldu. Bu üç kurum arasında koordinasyon sorunu ve yetki karmaşası yaşandı. Yaratılan bürokrasi, hizmetlerde gecikme oluşturdu. Ayrıca yüzlerce sağlık emekçisi bu düzenlemeyle istekleri dışında yer ve kurum değişikliği yaşamaya zorlandı” dedi.

BAŞKANLIKLAR GİTTİ, MÜDÜRLÜKLER GELDİ

Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılan 694 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Halk Sağlığı ve Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlıklarının yürürlükten kaldırılarak genel müdürlük şeklinde düzenlendiğini anlatan Özkavak, “Kararname ile Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı ‘Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’, Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığı da ‘Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’ oldu” ifadelerini kullandı.

İL SAĞLIK MÜDÜRLERİNE TAM YETKİ

Yapılan düzenlemeyle illerde sağlık alanında en yetkili kuruluşun Sağlık Müdürlükleri olacağına dikkat çeken Özkavak “Ayrıca KHK kapsamında hastanelerin yönetimi ve denetimi de il sağlık müdürlerinde olacak. Oysa ta baştan beri sendikamız yapılanların yanlış olduğunu defalarca dile getirmişti.  Buradan bir kez daha uyarmak istiyoruz Kanun hükmünde kararnamelerle, meclisi devre dışı bırakarak, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini ve halkı yok sayarak attığınız her adım sorunların çözümünü sağlayamayacak, yap-boza dönüştürdüğünüz sağlık sistemi yeni mağduriyetler yaratacaktır” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.