KURT, “KULA KULLUK ETMEYİN” DEDİ

Odunpazarı Belediye Başkanı Kurt, “Tutuklu Şiirler” adlı oyununda sahne alarak, Ataol Behramoğlu’nun “Yunus gibi” şiirini okudu.

KURT, “KULA KULLUK ETMEYİN” DEDİ
11 Nisan 2017 Salı 11:19


Odunpazarı Belediyesi Tiyatro Müdürlüğü’nün 6’ncı tiyatro oyunu olan “Tutuklu Şiirler” adlı oyununun prömiyeri gerçekleştirildi.
Odunpazarı Belediyesi Tiyatro Müdürlüğü yeni bir tiyatro oyunu ile tiyatro severlerin karşısına çıktı. Tiyatro oyununda Eskişehirli tiyatro severler bir sürpriz ile karşılaştı. Gençlik yıllarında Aziz Nesinin “Toros Canavarı” isimli tiyatro oyununda yer alan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da prömiyere özel tiyatro oyununda yer aldı ve Ataol Behramoğlu’nun “Yunus gibi” şiirini okudu.
Odunpazarı Belediyesi Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Tiyatro Oyununa Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Odunpazarı Belediye Meclis üyeleri, başkan yardımcıları, daire müdürleri ve tiyatro severler katıldı.
DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ SONSUZA KADAR DEVAM ETMELİ
Yönetmenliğini Kıvanç Pehlivanoğlu ve Elçin E. Karaahmet’in yaptığı Tutuklu Şiirler’in oyununda Başkan Kazım Kurt’un başarılı performansı seyirciden tam not aldı. Başkan Kurt, oyun sonrası yaptığı konuşmada, “Odunpazarı Belediyesi Tiyatro Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür ediyorum. Oyunu, Türkiye tarihinde, siyasetinde ve edebiyatında nelerle karşılaşıldığını göstermesi konusunda oldukça önemli buluyorum. Benim okuduğum şiir Ataol Behramoğlu’nun 2012 yılında yazdığı bir şiir. Bu şiir önemli bir süreci biriktirip yazılmış bir şiir. Buradan Ataol Behramoğlu’na da saygılarımı gönderiyorum. Türk edebiyatında şiir denildiği zaman hapishanesiz olmadığı da somut bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Bundan sonra şairlerimiz, edebiyatçılarımız ve siyasetçilerimiz hapishanelere girmemeli, düşünce özgürlüğünü sonsuza kadar yaşayabilmelidir” dedi.  
‘Tutuklu Şiirler’de; Sabahattin Ali, Nazım Hikmet Ran, Ataol Behramoğlu, Atilla İlhan, Can Yücel, Ahmet Arif gibi usta şairlerinin eserlerinden seçmeler, görsel bir şölenle izleyiciler ile buluştu. Cezaevi günleri ve oradan dünyaya uzanan umut seslenişleri Tutuklu Şiirlerin ana temasını oluştururken, Tutuklu Şiirlerde en ünlü şairlerden ortak noktaları olan cezaevi, haksızlık, hasret ve aşk duygularını bir araya getirdi.
 
Ataol Behramoğlu’nun’ Yunus Gibi’ şiiri;
 
YUNUS GİBİ
 
Kıran vurdu memleketi
Zalimler hakan olmuştur
Yedikleri yoksul eti
İçtikleri kan olmuştur.
 
Kula kulluk etmeyenin
Vicdanını satmayanın
Haram lokma yutmayanın
Mekânı zindan olmuştur.
 
Yalan dolan yazıp çizen
Kudretliye övgü düzen
Dün dinsizim diye gezen
Bugün Müslüman olmuştur.
 
Emeksiz zengin olanın
Kitapsız bilgin olanın
Sermayesi din olanın
Rehberi şeytan olmuştur.
 
Haramisi, soyguncusu
Uğursuzu, vurguncusu
Cellat ruhlusu, soysuzu
Bakan, sadrazam olmuştur.
 
Korkan varsa konuşmaya
Anlam yükleyip susmaya
Gerek kalmadı korkmaya
Çünkü korkulan olmuştur.
 
Sesime kulak ver gülüm
Tutsaklığa yeğdir ölüm
Nerde varsa böyle zulüm
Çaresi isyan olmuştur.
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.