14 Milyar TL’den Eskişehir’e bir yol düşer mi?

Eskişehir çevre yolu artık trafiği kaldırmıyor. Çevre yolu vasfını taşımaktan gün geçtikçe uzaklaşıyor. Can ve mal kaybı yaşandığı kazalar artık rutinleşti. Hal böyleyken gözler bir kez daha iktidara çevrildi. Hazine ve Maliye Bakanı 2021 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’ni 17 Ekim cumartesi günü Meclis’e sundu. 2019 yılı başında 7 milyar 736 milyon, 2020’de 7 milyar 601 milyon TL yatırım ödeneği ayrılan Karayolları’na, 2021’de tüm zamanların en yüksek yıl başı ödeneği ayrıldı. Ödenek tutarı, 14 milyar TL olarak belirlendi. Karayolları ödeneklerindeki yüzde 84’lük tarihi artıştan Eskişehir’in payına bir çevre yolu düşecek mi?

14 Milyar TL’den Eskişehir’e bir yol düşer mi?
23 Ekim 2020 Cuma 01:12

28 Ağustos Sabahı işçileri taşıyan otobüsün kaza yapması ile hayatını kaybeden iki işçi ardından bir kez daha, Eskişehir Çevre yolu gündeme geldi. O kazanın ardından şehrin pek çok kesiminden çevre yolu ile ilgili olarak istek ve talepler iktidara ulaştırılmaya çalışıldı. 2007 yılından beri süren ancak bir türlü sonuç vermeyen Eskişehir’in çevre yolu hikayesi artık trajik olmaktan çıktı komediye doğru yol alıyor.

Yıl 2007 

Eskişehir Gar Düğün Salonu'nda düzenlenen AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuşan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Eskişehir'deki karayolu yatırımları hakkında da bilgi vererek, "52 kilometre uzunluğundaki Eskişehir Güney Çevre Yolu Projesi çalışmalarını Nisan ayı başında tamamlıyoruz. Maliye Bakanımız ile konuştuk, bu yıl bize lazım olan ödenekleri temin edeceklerini söyledi. Zaten bize söz vermişti. Bu yıl içerisinde bu ihaleyi yapacağız. Sivrihisar-Eskişehir, Bozüyük-Eskişehir geçişi köprülü kavşağı ve genişletmesi ile Güney Çevre Yolu etüd proje işleri, 2007 yılı yatırım programına eklendi ve proje çalışmaları tamamlandı. Mevcut Eskişehir geçişinin 2x3 haline getirilmesini hedefliyoruz. Keşif bedeli 4 adet köprülü kavşakla beraber 66 milyon YTL.” dedi.

Kemal Unakıtan faktörü

Kemal Unakıtan Eskişehir milletvekili seçilip ardından da Maliye Bakanı olunca, Eskişehir’in içinden geçen çevreyolunu üç şeride çıkarttı .Eskişehir-İstanbul arasındaki yolun yapılmasını sağladı. O zamandan bu yana Eskişehir’in ulaşımı için tek bir çivi çakılmadı.

2015’te umutlandık

Karayolları 4. Bölge Müdürü Mustafa Karademir, güney çevre yolu çalışmalarında kamulaştırmaların devam ettiğini belirterek, “2017’de kazma vurulacağını söylemiş ve eklemişti: Ankara’yı İzmir ve Bursa’ya bağlayacak otoyol çalışmaları da başladı. Bu yol da (Kuzey çevre yolu) Bozdağ eteklerinden geçecek. Fizibilite ve planlama çalışmaları başladı” derken, Eskişehir’e “çevre yoluna bu kez kavuşacağız galiba dedirtmişti.

Proje tamam demiştiniz

29 Ocak 2020’de Eskişehir’e gelen dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Eskişehir’in şehir içi trafiğine nefes aldıracak Güney Çevreyolu Projesinin tamamlandığını söyledi.

Turhan, “Eskişehir ilimizin güney çevreyolunun projeleri tamamlandı. Bununla ilgili planları işleme çalışması ve arazi tabulaştırmalarıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Ondan sonra programa alıp inşaata başlayacağız.” dedi.

JALE NUR SÜLLÜ SORDU CEVAP ESKİŞEHİR’İ ŞAŞIRTTI

Her seçim dönemi, her bakan ziyareti, iktidar partisinin neredeyse tüm organizasyonlarında bir şekilde projesi gündeme gelen” kazma vurulacak” denen Çevre yolu ile ilgili en son bilgi CHP’li Jale Nur Süllü’den geldi. Süllü Eylül ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na Kuzey Çevre Yolu ile ilgili sorduğu sorunun cevabını kamuoyu ile paylaştı. Bakanlığın cevabı gülünecek halimizi yüzümüze vurur cinstendi: “PROJE GÜNDEMİMİZDE YOK” 

Şehirler arası ulaşımda, OSB ulaşımı için, diğer sanayi sitelerinin ulaşımı için,  yeni şehir hastanesi ulaşımı için, iki üniversitenin ulaşımı için,  şehir içi geçişler için, özel hastanelerin ulaşımı için, Yunus Emre devlet hastanesi ulaşımı için vergi dairesi ulaşımı için, kullanılan Eskişehir çevreyolunun halini bakınca, bütçesi neredeyse 2 kat arttırılan Karayolları Genel Müdürlüğü’ne İktidar Partisinin Eskişehir vekilleri şu soruyu yöneltir mi,

14 Milyar TL’den Eskişehir’e bir yol düşecek mi?

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.