ETO İSTEDİ USTALIK BELGESİNDE ŞARTLAR DEĞİŞTİ

Eskişehir Ticaret Odası’nın TOBB ve Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimleri neticesinde, Ustalık Belgesi başvurusu için 11 yıl olan şart 5 yıla indirilerek, bir ayda 20 gün istenen sigortalılık şartı kaldırıldı.

ETO İSTEDİ USTALIK BELGESİNDE ŞARTLAR DEĞİŞTİ
27 Ekim 2017 Cuma 11:36

Eskişehir Ticaret Odası üyelerinin sorunlarını ve taleplerini kamu kurumlarına ileterek olumlu sonuçlar aldığı girişimlerine bir yenisini daha ekledi. 2015 yılından itibaren yasa gereği toplam 81 meslekte belge zorunluluğu getirilmiş, bu mesleklerde meslek lisesi diploması, ustalık belgesi veya mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmayan kişilerin çalıştırılması yasaklanmıştı. Yine ilgili yasa gereği yaygın olarak kullanılan ustalık belgelerine başvuru için ilkokul mezunlarında 11 yıl, lise mezunlarında ise 8 yıl belge almak istedikleri alanda çalışmış olma şartı aranmaktaydı. Ayrıca ustalık belgesi için istenen süre zarfında her bir ay içinde 20 gün sigorta girişi zorunlu tutulmaktaydı. Eskişehir Ticaret Odası’nın İnşaat Taahhüt Meslek Komitesi’nin aldığı karar neticesinde ilgili kanundaki şartların mağduriyet yarattığı TOBB ve Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde iletildi. Konu hakkında Eskişehir Ticaret Odası tarafından çok sayıda girişim gerçekleştirildi.

Müteahhitlerimizin mağduriyeti sona erdi

ETO’nun girişimleri neticesinde Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü 02.10.2017 tarihinde yayınlamış olduğu yönerge ile söz konusu süreçte değişikliğe gitti. Ustalık Belgesi şartlarında yapılan değişiklik hakkında değerlendirmede bulunan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Ustalık Belgesi başvurusu için ilkokul mezunlarında 11 yıl olan şartın 5 yıla indirildiğini söyledi. Yeni yönerge ile bir ayda 20 gün istenen sigortalılık şartının da kaldırıldığını ve toplam çalışma süresinin dikkate alındığını kaydeden ETO Başkanı Metin Güler, bu sayede müteahhit üyelerin yaşadığı bir sorunun çözüme kavuşturulduğunu ve mağduriyetin giderildiğini söyledi.  Üyelerin haklarını savunmaya, taleplerini ilgili kurumlara aktarmaya devam edeceklerini kaydeden Güler; tüccarın, sanayicinin, esnafın sorunlarının çözümünde aktif olarak rol almayı sürdüreceklerini dile getirdi. Başkan Güler ayrıca ilgili yasada değişikliğe gidilmesi ve taleplerinin yerine getirilmesinde katkı sağlayan bakanlıklara teşekkür etti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.