Buğday üretimi alarm veriyor!

Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, buğday üretiminde çiftçinin büyük sıkıntı içinde olduğunu gübre, zirai ilaç ve akaryakıt fiyatlarındaki artışının üreticiyi buğday ekiminden uzaklaştırmaya başladığına dikkat çekti.

Buğday üretimi alarm veriyor!
06 Aralık 2018 Perşembe 12:31

Zeydan, bu durumun devam etmesi halinde önümüzdeki yıllarda buğday üretimin tüketimi karşılamama tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna vurgu yaparak, “Buğday üreticisi girdi maliyetlerinin artmasına rağmen kâr oranının azalması ve önümüzdeki harman sezonunda oluşacak fiyatlamanın belirsizliği nedeniyle üretimden vazgeçiyor. Buğday ekim alanları her yıl hızla azalıyor. Çiftçi haklı olarak dane mısır gibi alternatif tarla bitkilerine yöneliyor” dedi.

-Çiftçi üretimden vazgeçiyor-

Zeydan, artan nüfusun beslenmesi için stratejik öneme sahip olan buğday ekim alanlarının acilen artırılması gerektiğini söyledi.  Devlet buğday alım fiyatlarını belirlerken elbette maliyetleri göz önünde bulundurmalıdır” diyen Zeydan,  buğday fiyatlarındaki artış sertifikalı tohum, kimyasal gübre, akaryakıt, zirai ilaç ve elektrik gibi temel girdi fiyatlarının nispi artış oranı olarak gerisinde kaldığını ve buğday üretiminin çiftçiye tatminkar gelir getirmediğini ifade etti. Zeydan, bu koşullarda çiftçinin kısmen üretimden vazgeçtiğini, kırsal nüfusun azaldığına işaret etti. 

-Daha fazla destek-

Buğdaya yapılan desteklerin bölgesel olarak yeterli yağış altında, sulu-kıraç farklılıkları dikkate alınarak artırılması gerektiğini savunan Zeydan, verimi ve kalitesi yüksek buğday çeşitlerine diğerlerinden daha fazla destek sağlanmasını istedi. Zeydan ayrıca, tarımsal üretimde desteklerin üretime başlamadan önce verilmesini sağlayacak bir uygulamanın da geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

-Zamansız ithalat söylemleri sıkıntı yaratıyor-

Türkiye’de 2016 yılında 20,6 milyon ton, 2017 yılında ise 21,5 milyon ton buğday hasat edildiğini anlatan Zeydan, aynı yıllarda sırası ile 4.22 milyon ton ve 4.99 milyon ton buğday ithal edildiğini kaydetti.  TÜİK rakamlarına göre 2018 yılının ilk yarısında ise 2.9 milyon ton buğday ithalatı gerçekleştirildiğini belirten Zeydan, “Zamansız ithalat söylemleri ise özellikle ürün hasat mevsiminde piyasaları zarar endişesine maruz bırakmak suretiyle olumsuz yönde etkilemekte ve ürün fiyatlarının düşmesine yol açmaktadır. Üretici ürettiğine pişman olmaktadır” dedi.

-Çözüm önerileri-

Zeydan açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizde yaklaşık 4,5 milyon hektar nadas alanı vardır. Nadas alanların küçültülmesi için gerekli çalışmalar ivedilikle yapılmalıdır. TMO, Borsalar, lisanslı depolar ve tarım ürünleri piyasasını düzenleyici diğer kurumlar üretimin devamlılığını sağlayacak şekilde aktifleştirilmelidirler. İthalatı azaltmayı, üretimi çoğaltmayı hedefleyen, sürdürülebilir ve planlı, milli ve en az 15-20 yıllık ulusal tarımsal üretim ve hayvancılık politikaları oluşturulmalı ve sıkı sıkıya uygulanmalıdır kanaatindeyiz.”
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.