CHP’den enflasyonla mücadele tepkisi

CHP İl Başkanı Rabia Akman, hükümetin açıkladığı "Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı"nı eleştirerek, programın işe yaramadığını savundu. Akman, “Türkiye’de nüfusun yüzde 20’den fazlasının yani 16 milyondan fazla kişinin açlık sınırının altında yaşadığı gerçeğini düşünürsek, mutfak yanıyor demek yerinde olur” dedi.

CHP’den enflasyonla  mücadele tepkisi
13 Kasım 2018 Salı 16:53

CHP'li Akman, hükümetin enflasyonu düşürmek için başlattığı, “Enflasyonla Topyekün Mücadele Kampanyası”na rağmen Ekim ayı enflasyonun yüzde 25’leri geçtiğini belirtti.

Gıda fiyatlarının son bir yılda yüzde 49.3 yükseliş gösterdiğini, zamların ise en çok dar gelirliyi vurduğunu söyleyen Akman, hükümetin ‘enflasyonla topyekun mücadele’ programına karşın gıda fiyatlarındaki artışı durduramadığını ifade etti.  Akman, Birleşik Kamu-İş’in araştırmasına göre Eylül ayında yüzde 12.56 oranında, Ekim’de yüzde 0.9 artış kaydedilen gıda fiyatlarında bu yılın ilk 10 aylık döneminde yüzde 42.66, son bir yılda ise yüzde 49.31 oranında artış olduğunu belirtti.

-Enflasyon mutfağı vurdu-

Akman, “Bu dönemde ekmek, un, bulgur, makarna vb. fiyatlarında yüzde 29.1, et-balık fiyatlarında yüzde 21.81, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 41.02 oranında artış kaydedildi. Son bir yılda katı ve sıvı yağ fiyatları yüzde 19.48 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 36.47 oranında, sebze fiyatları ise yüzde 207.55 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları yüzde 6.74, gıda fiyatları ise yüzde 49.31 oranında arttı” dedi.

-Satın alma gücü yarı yarıya azaldı-

Gıdada yıllık enflasyonun yüzde 19.31’e kadar yükseldiğine dikkat çeken Akman, “ Kriz vatandaşların gıda karşısındaki satın alma gücünü son bir yılda yarıya yakın azalttı. Tüketim harcamaları araştırmaları, en yoksul yüzde 10’luk kesimin harcadığı her 100 liranın 31 lirasını gıda için yaptığını, en zengin yüzde 10’luk kesimin 100 liralık harcaması içerisinde gıdanın aldığı payın ise 13 lirada kaldığını gösterdi. ‘Dolayısıyla gıda fiyatlarında yaşanan artış ve azalışlar yoksulların bütçesini zenginlere göre çok daha derinden etkiliyor’ denilen araştırmaya göre, aileler gıda için harcadıkları her 100 liranın 17.9 lirasını pirinç, ekmek, bulgur, buğday unu, makarna ve şehriye gibi ürünlere harcıyor” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.