Akgün:Hükümetin gördüğü ışık vatandaşı kör ediyor

Haftalık basın açıklamasında TÜİK verilerini masaya yatıran Emek Partisi işsizliğe dikkat çekti.

Akgün:Hükümetin gördüğü ışık vatandaşı kör ediyor
17 Şubat 2019 Pazar 13:22

Emek Partisi adına açıklamalarda bulunan Eskişehir İl Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Akgün 2018’in son üç ayını kapsayan TÜİK Kasım ayı işgücü ve istihdam verileri ekonomide yaşanan ani duruşu tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdiğini belirterek şöyle konuştu:

Kasım 2017 ye göre bir yılda işsizlik oranı 2 puan artarak, yüzde 12,3 oldu.İşsiz sayısı 706 bin kişi arttı. İşsiz sayısı 3 milyon 981 bin kişi oldu.

Gerek işsiz sayısında gerekse işsizlik oranında yaşanan bu artışlar 2009 krizinden bu yana görülen en yüksek artışlar. İşlerin daha da kötüleştiği Aralık ve içinde bulunduğumuz Ocak ayındaki durumu varın siz düşünün!

Aylardır resmi ağızların şu sözleriyle oyalanıyoruz.

Işığı gördük’...‘Güneşi gördük’...‘En kötüsü geride kaldı’. ‘Ekonomi dengelendi’.

Üretim, istihdam, enflasyon gibi hayatı ilgilendiren her veri açıklandığında vatandaş için karanlığın zifiri karanlığa dönüştüğü görülüyor.

Açıklanan işsizlik verilerinin ayrıntılarına bakıldığında da bu durum görülüyor. Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 14.3. Bu demektir ki kentler işsiz kaynıyor.

Peki ya gençler?.

Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı yüzde 23.6. Bir yılda 4.3 puan artmış. Yaklaşık her dört gençten biri işsiz durumdadır. Diğer taraftan işsiz sayılmayan fakat ne işte, ne eğitimde görünen kayıp gençlik oranı yüzde 24,3bulmuştur.

Üniversite mezunu işsiz sayısı üst üste 5 aydır bir milyon sınırının üzerindeki seyrini sürdürüyor.Üniversite mezunu işsiz sayısı 1 milyon 32 bin.Şimdi soruyoruz, Hükümetin genç işsizliği azaltmak adına verdiği teşviklerin karşılığı nerededir.?

Ücretini İŞKUR’un İşsizlik Fonu’ndan ödediği,vergisini devletin karşıladığı, stajyer, çırak adı altında istihdam edilen gençlere rağmen bu tablo nedir?

Ne yazık ki işsizlikle mücadele adı altında İşsizlik Fonu yağmalanıyor, hükümet işsizlikle mücadele ediyor görünüyor lakin çıkan sonuç, ülke gençliğinin heba olması oluyor.

 ‘Dolar düştü, faiz indi ekonomi toparlandı’ söyleminin karşılığı yoktur.Vatandaş tüketemiyor yine enflasyon yüksek, hayat çok pahalı, işsizlik çığ gibi büyüyor. Sanayinin çarkları her geçen gün yavaşlıyor.

‘Her şey düzeliyor’ havasına rağmen hiçbir şey düzelmiyor. Hükümetin gördüğü ışık vatandaşı kör ediyor

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.