ÇOK KORKUYORLAR

Sivri çıkışları ile dikkat çeken CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, evinin kapılarını Esgündem26’ya açtı. Yüksel, Ayşe Kaytan Uçak’ın gündemle ilgili sorularına yanıt verdi.

ÇOK KORKUYORLAR
18 Şubat 2017 Cumartesi 14:52

Referandum neyi değiştirecek? 16 Nisan’dan sonra Türkiye’yi ne bekliyor?
Recep Tayyip Erdoğan ve çevresi referandumda savunduğu görüşlerin aksi çıkması halinde istifa etmesi gerek. Modern tüm ülkelerde bu böyledir. Ancak bunlar böyle yapmayacak. Büyük bir ihtimal 2017’nin Haziran’ından sonra ülkeyi seçime götürecekler. Çünkü Haziran’da emekli olmayı bekleyen milletvekilleri var. Dikkatimi çeken bir konu var. Referandumdan evet çıkması halinde iki madde dışında değişiklikler 2019 yılında yürürlüğe girecek. Ama cumhurbaşkanının partisiyle aidiyeti kurması ve cumhurbaşkanın HSK üyelerini atayacak olması maddeleri hemen yürürlüğe girecek. Bu ne anlama geliyor? Yargı yoluyla her türlü zulmün bizlere yapılacağının işaretidir.  Bakın ben İngilizce metinden Esad’ın anayasasını çevirdim. 5 madde moda mod aynı. Meclisi feshetme, bütçe hazırlama, meclis dışından başkan ataması gibi. Bu maddelere Esad’ın anayasasında mevcut. Bu yüzden anayasa değişikliklerini savunamıyorlar.
 
VESAYET KALDIRMAK BÖYLE Mİ OLUR?
Vesayeti ortadan kaldırma gibi bir iddiası var değişikliğin bu konuda ne diyeceksiniz?
Her şeyden önce bunların sorunu vesayetle ilgili değil vasi ile ilgili. Madem vesayeti ortadan kaldıracaklar o zaman sormazlar mı adama Diyanet İşleri senden habersiz bir şey yapabiliyor mu? Başbakan, bakanlar kurulu, bürokratlar akademisyenler senden habersiz bir şey yapabiliyor mu? Vesayet kaldırmak böyle mi olur? AKP bir noktada çok başarılı o da algı yönetimi.
 
KORKU SONUN BAŞLANGICIDIR
AK Parti sık sık ‘hayırcılar bloğuna’ terör örgütlerini ekliyor. Bu algının önüne nasıl geçilecek?
CHP, hayır diyenlerden bir aktör. Benim saydığım 59 meslek örgütü hayır diyor. Değişik pek çok parti hayır diyor. Bu bir parti meselesi değil, memleket meselesi. Ancak AKP bu anayasa değişikliklerini savunmaktan aciz olduğu için CHP karşıtlığı ile yollarına devam edecekler. Eli kolu bağlı muhalefetten bile korkuyorlar. Korku sonun başlangıcıdır, çok korkuyorlar. Yüzlerce, binlerce öğretim görevlisini bu korkuları nedeniyle görevlerinden attılar. Türk halkı bu anayasa değişikliğine “evet” diyecek bir karakter de değil. PKK ile Osla’da diz dize oturan CHP’miydi?  İŞİD’e “öfkeli çocuklar” diyen, İŞİD askerlerini tedavi ederek yeniden Suriye’ye gönderen, CHP’miydi? FETÖ için “aynı menzile farklı yollardan gidiyoruz” diyen CHP miydi?  Üç terör örgütünü Türkiye’nin başına musallat eden AKP’nin ta kendisidir. Bu yüzden CHP’yi bu örgütlerle yan yana getirmek için olağan çaba harcıyorlar. Biz sadece hayır diyen bir aktörüz. Bizi terör örgütleri ile yan yana getirme çabası acizliklerini gösteriyor. Eli kolu bağlı bir muhalefetten bile korkuyorlar.
 
BİZ KUTUPLAŞMADAN YANA DEĞİLİZ
“Hayır” ı savununlar da ciddi şekilde kutuplaşmayı tetiklemiyor mu?
Benim tespitim şudur: 15 seneden beri Recep Tayyip Erdoğan tarafından satılan baskılayıcı, ötekileştirici, ayrıştırıcı malı, Türk halkının bir kısmı maalesef satın aldı. Biz “CHP varsa herkes için var” dedik. “Zalim her yerde zalim, mazlum her yerde mazlum” dedik. Şunu unutmayın sadece Alevi olduğu için Berkin Elvan’ın annesi 10 binlerce kişiye yuhalatıldı. “Af edersiniz Ermeni” diyen bir kişiden bahsediyoruz. Şimdiki toplumdaki ayrışmanın sebebi de CHP ise sözün bittiği yerdeyiz. Evet-hayır konusundaki ayrışıma gelir isek. “Evet”çiler huzur içinde “ben varım sende var mısın?” diye paslaşırken, hayır diyenler tutuklanıyor, gözaltına alınıyor. Biz kutuplaşmadan yana değiliz. Bu konuların parlamentoda çözülmesini istedik. Ama meclisi çalıştırmadılar. Gazi Meclis’te sahte pusulalar gezindi. Biz ne yaptık? Mahkemelere gittik. Bakın ABD’de Trump dedi ki; “7 Müslüman ülkenin vatandaşı ABD’ye giremez.” ABD yargısı ne yaptı. Kararı iptal etti. Türkiye’de böyle bir durum söz konu olabilir mi? Ayrıştıranın kim olduğunu iyi bir şekilde saptamak gerekiyor.
 
O ISIRANI BULSUNLAR MAL VARLIĞIMI ONA BAĞIŞLAYACAM
Meclis’teki anayasa değişikliği tartışmaları çok hararetli geçti. CHP’nin bu noktada Meclis’teki görüşmeleri iyi bir şekilde değerlendirdiğini düşünüyor musunuz?
Bakın ben Merve Kavakçı’nın solculardan ayrı olarak meclisten kovulmasına üzülmüştüm. Ama ben aynı şekilde başı örtülü kadınların Aylin Nazlıaka’ya saldırısını gördüm. Kavga dövüş ortamında ne kadar sağlıklı olabilir ki görüşmeler. 40 metre kare yerde 300 kişi bir birine girmiş. O esnada bir adam yerden sürünerek geliyor bacağı ısırıyor. O adamı bulup getirsinler mal varlığımı bağışlayacağıma söz veriyorum. Arkamıza dönüp baktığımız zaman gerçekten çok sinirlenecek görüntüler mevcut.
 
AK PARTİ İÇİNDEKİ YÜZDE 20 HAYIR DİYECEK
İnsanları “hayır”a nasıl ikna edeceksiniz?
Mevcut durumda ülkenin büyük bir kısmı yeni anayasanın ülke menfaatine olmadığının farkında. AKP’ye bir şekilde oy vermiş kesime hitap etmemiz gerekiyor. Bu kişilere toplumdaki adaletsizliği, dış politikadaki yanlışlıkları, ekonomideki sorunları anlatarak ülkenin bir kişinin ağzına bakacak vaziyete getirilmemesinin gerekliliğini anlatacağız. AKP içinde merkez sağdan gelmiş bir toplam var. Onlarında hayır cephesine gelmesi gerekiyor. Biz onlara bunları anlatacağız ama onlar sırf AKP’yi iktidar sarhoşluğundan uyandırmak için hayır diyecek. Bu kesim yüzde 20’den az değildir. AKP için de ideolojik olarak yer tutan da var. İktidarın gücünden faydalananlarda. İktidar gücünden faydalananların “hayır” demesi mümkün değil. Ama ideolojik olarak yer alanların “hayır”  diyeceğinden şüphe etmiyorum.
 
MEVCUT ANAYASA DEĞİŞMELİ AMA…
Mevcut anayasanın değişmesi gerekmiyor mu peki?
Bu mevcut anaysa darbe anayasasıdır. Şimdiye kadar yapılan tüm değişikliklere rağmen ana gövdesi darbeye dayanır. Bu yüzden değişmeli. Ancak mevcut anayasayı değiştirme adı altında ülkeyi daha tehlikeli bir yola sevk etmenin anlamı yok. Bir anayasa meclisi kurularak adaleti ve özgürlükleri önceleyen bir anayasa yapılmasını CHP olarak sonuna kadar savunduk. Bunun doğrusu da bu. Bizim bir kişinin ağzına bırakılacak bir memleketimiz yok.
 
SORUNLARIN TAMAMINI BİR ÇUVALA KOYDUK
Eskişehir CHP il örgütüne dönersek çok sık kişisel ve kurumsal sorunlarla gündeme geliyor. Bunun nedeni nedir sizce?
Siyaset en az hata yapanın kazandığı bir yarıştır. Hatasız kul olmaz. Bu noktada CHP içinde hata olarak görünen olaylara bu gözle bakıyorum. Eskişehir CHP’si 99 seçimleri ardından görünmeyen, derin olmayan bir çatlak edindi. 7 Haziran seçimlerinden itibaren bu çatlak daha çok konuşulur hale geldi. Ateş olmayan yerden elbette duman çıkmaz. Ancak o ateş bu dumanı yaratacak bir ateş değil. Siyaset insanla yapılıyor. Bu noktada ego nedeniyle bazı sürtüşmelerin olması gayet doğal. Ama Eskişehir CHP’sinin vasfından kesinlikle şüphe duymuyorum. Parti içindeki tartışmaların gerektiğinden fazla gündeme geldiğini düşünüyorum. CHP olarak bizim havuz medyamız yok. Besleme kalemlerimiz yok. Bu yüzden kimseye bunu yaz, şunu yazma diyemiyoruz. Böyle bir konumumuz olsa dahi varoluşumuzdan kaynaklı olarak diyemeyiz. Evet bazı sorunlar vardır ama biz referandum sürecinde bu sorunların tamamını bir çuvala koyduk. Kendi içimizdeki tartışmalar memleketin kaderi karşısında tartışılmaya değer konular değil.
 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.