YÜZBİNLERİN SAĞLIĞIYLA OYNAMAYIN

Tepebaşı ve Alpu sınırlarını kapsayan bölgede kurulması planlanan termik santral projesine karşı olduğunu belirten Çakırözer, konuyu Meclis gündemine taşıyarak, termik santral projesinin doğa ve insan sağlığına etkilerinin araştırılması için Araştırma Önergesi verdi.

YÜZBİNLERİN SAĞLIĞIYLA OYNAMAYIN
03 Ekim 2017 Salı 13:14

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Tepebaşı ve Alpu sınırları arasında kurulması planlanan termik santral projesine karşı olduğunu belirterek, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Çakırözer santral projesinin doğa ve insan sağlığına etkilerinin araştırılması için Meclis’te Araştırma Önergesi verdi.

Konuya ilişkin verdiği Araştırma Önergesinde Çakırözer, “Anadolumuzun buğday deposu Alpu Ovamız üzerine kurulması planlanan bu termik santral verimli ovamızı yok edecek, sağlığımızı tehlike altına sokacaktır” dedi. Çakırözer, “Alpu Ovamıza kıymayın. Yüzbinlerin sağlığıyla oynamayın” çağrısında bulundu.

TARIM ALANLARI YOK OLACAK

Eskişehir’in Tepebaşı ve Alpu ilçeleri sınırları arasında yapılması planlanan termik santral projesini Meclis gündemine taşıyan Çakırözer, termik santralin Alpu Ovası’nı öldüreceğini savundu. Termik santral kurulması planlanan alan içerisinde yer alan Alpu Ovası’nın Bakanlar Kurulu kararıyla Büyük Ova ilan edildiğini hatırlatan Çakırözer, “Alpu Ovamız, Bakanlar Kurulu Kararınca ilan edilen 141 tarımsal sit alanından birisidir. Hem Büyük Ova ilan edilen hem de Türkiye’nin en önemli tarım havzalarından biri olan Alpu Ovamız üzerine termik santral yapmak geleceğimizi tehlikeye atmaktır. Büyük Ova ilan edilen tarım alanları üzerine, bu alanı yok edecek bir termik santral kurulmasını bizler asla istemiyoruz” dedi.

SAĞLIĞIMIZ TEHDİT ALTINDA

Alpu’ya yapılacak olan termik santralin sadece tarım alanlarını yok etmeyeceğini söyleyen Çakırözer, termik santralin iklim değişikliğine yol açarak hem Eskişehir ve Alpu çevresindeki yerleşim yerlerinde yaşayan insanların hem de diğer canlıların sağlığını etkileyeceğini belirtti. Cakırözer, “Termik santral bacalarından çıkan gazlar toprağın kimyasal yapısını ve biyolojik koşullarını bozarak tarımsal verimin düşmesine, ağaçların kurumalarına, hayvancılık, balıkçılık, arıcılık gibi faaliyetlerin olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. Kömür endüstrisi yarattığı bu zararın bedelini ödeyemeyecek, onun yerine bu bedeli Eskişehir halkının kendisi sağlığını yitirerek ödemek zorunda kalacaktır. Bölgede tarım ve hayvancılık bitecektir. Hem ekosistemimiz, hem iklimimiz, hem ovamız hem de suyumuz geri döndürülemez bir biçimde kirlenecek ve verimli topraklarımız zamanla yok olacaktır” ifadelerini kullandı.

Çakırözer’in araştırma önergesinde şunlar yer aldı:

“Bölgemizi bekleyen çok ciddi sorunlar vardır. İnsan sağlığı, doğa kirliliği hiçe sayılarak bölgemizde yapılması planlanan bu termik santral yüzbinlerce ailemizin yaşamını olumsuz etkileyecek, tarım arazileri yok olacak, toprak, su, hava kirliliği sorunlarına bir yenisi daha eklenecektir. Geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan bölge halkının yaşayacağı bu mağduriyetin önüne geçmek, kurulması planlanan termik santralin insan sağlığına, tarım ürünlerine, ormanlara, doğal dengeye vereceği zararları, aynı zamanda yerel, bölgesel, ulusal düzeyde olası etkilerinin araştırılması amacıyla, Meclis Araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim."



 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.