VALİLİĞİN MİTİNG KARARINA CHP’DEN TEPKİ

CHP İl Başkanı Sinan Özkar, Valiliğin Kömürlü Termik Santral için 24 Şubat'ta yapılması planlanan mitingin erteleme kararını almasını değerlendirdi.

VALİLİĞİN MİTİNG KARARINA CHP’DEN TEPKİ
21 Şubat 2018 Çarşamba 14:05

CHP İl Başkanı Sinan Özkar, Odunpazarı İlçe Başkanı Akın Sallarel, Tepebaşı Atilay Dalgıç, Kadın Kolları Başkanı Aysun Doğramacı ve Gençlik Kolları Başkanı Berke Akyel ile birlikte basının karşısına geçti. CHP’nin gündeminde termik santral, hedefinde ise AK Parti vardı.

Güvenlik zafiyeti mi var?

Özkar,  24 Şubat’ta termik santrale karşı düzenlenecek mitinge Valilik tarafından izin verilmediğini açıkladı. Valiliğin, Afrin’de devam eden operasyon nedeniyle güvenliği gerekçe göstererek mitinge izin vermediğini ifade eden Özkar “Valiliğin güvenliği gerekçe göstermesi aslında kendi kusurudur. Eğer resmi bir otorite şehirde yaşayan insanların herhangi bir etkinliğinde, herhangi bir eyleminde güvenliğini sağlayamıyorsa bu büyük bir güvenlik zafiyetidir. Bu güvenlik zafiyetini oluşturanda ne sivil toplum kuruluşlarıdır, ne de Cumhuriyet Halk Partisidir. Bugün iktidarda olan AKP hükümeti vatandaşının her durumda güvenliğini sağlaması gerekirken demek ki güvenliğini sağlayamıyor. Eğer güvenlik gerekçesi bahane ise o zaman bu durum insanların en demokratik haklarını kullanabilmelerinin önünde yasakçı bir zihniyetin tamamen hâkim olduğunu gösteriyor” dedi.

Ülke KHK’lar ile yönetiliyor

 

Türkiye'nin KHK ile yönetilen bir ülke haline geldiğini ve KHK ile düzenlenmeyen tek bir konu kalmadığını vurgulayan Özkar, “20 Temmuz’da ilan edilen Olağanüstü Hal ile birlikte Türkiye’de yaşanan en antidemokratik, en yasakçı dönem ortaya konuldu. Olağanüstü Hal hükümetin, özellikle de Cumhurbaşkanımızın çok hoşuna gitti.  Ülkemiz Olağanüstü Hal’in ilanına gerekçe olan darbe girişiminin dışında bütün konularda Kanun Hükmünde Kararnameler ile yönetiliyor” ifadelerini kullandı.

CHP, sahada olağanüstü hal ilan ettik

“Türkiye’nin artık bu yasakçı zihniyetten kurtulması gerekiyor” diyen Özkar, 2019’u işaret etti. Özkar, 2019’da hükümetin seçim yoluyla görevden uzaklaştırılması gerektiğini belirterek, “Yoksa ülkemizde demokrasi iklimini ve ülke yararına yapılan işleri görmek mümkün olmayacak. O yüzden biz hükümetin karşısında sahada olağanüstü hal ilan ettik. Milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız ve bütün yönetim kademelerimizle birlikte yapılacak seçime kadar canımızı dişimize takıp bu hükümetten kurtulmanın yoluna bakacağız” diye konuştu. 

Özkar, AK Partililere seslendi

Termik santrale karşı Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı kararı hatırlatan Özkar, AK Partililere seslendi. Özkar; “Bu dönem, bu santral yapılırsa emin olun yüzyıllar boyunca bunun altına imza atanlar unutulmayacak. Yüzyıllar boyunca bunlar anılacak” dedi.

100 yıl sonra Alpu Ovasının obruk haline gelme ihtimali var

Yapılması düşünülen santralin insan sağlığıyla birlikte bölgede tarımı da yok edeceğini savunan Özkar, “Yapılacak santralin ömrü 30 yıl deniliyor. 30 yılın sonunda insanların sağlığı ortadan kalktığı gibi korunması gereken sit alanı niteliğindeki Alpu Ovası da kullanılamaz hale gelecek. Bu asit yağmurlarıyla sağlanacak. Oradaki maden işletmesinin yapılabilmesi için yer altı suyunun çekilmesi gerekiyor. Yer altı suyunu çektiğiniz zaman Alpu Ovası’nın sulanabilir olma özelliği ortadan kalkıyor. Ovadaki suyun çekilmesi nedeniyle yeraltındaki hareketlerin ne olacağı konusunda herhangi bir araştırma yapılmış değil.  Bütün yer altı maden işletmelerinde olduğu gibi önümüzdeki 10,15,20,30 yıl, 100 yıl sonra Alpu Ovası tamamen çökmüş, obruk haline gelme ihtimali var.  Zonguldak’ta evlerin altı çatlıyor. Diğer yer altı maden işletmelerinde, kömür ocaklarında özellikle obruklar, çatlamalar meydana geliyor. Bizim 10 binlerce yıl ihtiyacımız olan toprak ortadan kaldırılıyor” diye konuştu.

Tüketmediğimiz elektriğin parasını ödeyeceğiz

Eskişehir’e yapılması düşünülen termik santralin yap-işlet-devret modeliyle işletileceğine dikkat çeken Özkar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü hatırlattı. Özkar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde firmaya verilen araç geçiş garantisinin, termik santralde de elektrik alım garantisi olarak verileceğini iddia etti. Özkar, “Bütün yaptıkları işler yap-işlet-devret modeliyle. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan bütün işlerde de alım garantisi var.  Rusya’ya  verilen nükleer santralde de 30 yıl boyunca Rusya bizim ülkemizde, bize elektrik satacak. Normalde piyasa fiyatının 1,5 kuruş üzerinde.  30 yıllık sürede milyarlarca dolar hepimizin cebinden gidecek.  Bu termik santralde de düşünülen şey budur. Burayı da ya-işlet-devret modeliyle verecekler. Elektrik alım garantisi verecekler. Tüketmediğimiz elektriği piyasadan 2,5 kuruş fazlasına buradan almak zorunda bırakacaklar” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.