Süllü: Silah yasasındaki değişiklik, ‘bireysel silahlanma’yı arttırır

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen gümrük paketinde yapılan değişiklikle silah taşıyacakların kapsamını genişleten ‘6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yasa’ değişikliğiyle ilgili açıklama yaptı.

Süllü: Silah yasasındaki değişiklik, ‘bireysel silahlanma’yı arttırır
31 Ekim 2019 Perşembe 14:15

Süllü, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında bireysel silahlanmaya dikkat çekerek, Gümrük Kanunu'nda yapılan değişiklikle ateşli silah taşıma ya da bulundurma iznine ilişkin hükümlerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini aktardı. 

Süllü, her yıl Türkiye’de ateşli silahlar ile ortalama 4500 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, 2018 yılında 3679 kişinin ateşli silahlarla yaşamını yitirdiğini, 3762 kişinin ise yaralandığını ifade etti. 

Türkiye’de artan bireysel silahlanmanın yaşam hakkı, toplumsal barış ve huzur ortamı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirten Süllü, internetten kapıda ödemeli silah temin edilebildiğine, av bayilerinden av tüfeklerinin küçük yaşlarda bile alınabildiğine dikkat çekti. Silah alımının kolaylığı ile bireyin, potansiyel şiddet kaynağı haline geldiğini bunun da şiddet olaylarının artışında rol oynadığını söyleyen Süllü, televizyon dizilerinde şiddet ve silah kullanımının hiçbir engelleme olmadan yayınlanmasının da silah kullanımını özendirdiği ve sıradanlaştırdığını açıkladı.  

Silahlı şiddette son 4 yılda yüzde 69 artış yaşandığını, 17 yıllık AK Parti iktidarındaki şiddet olaylarındaki tırmanışın,  bakış açısının yanı sıra kamu gücü ile gerçekleştiren düzenlemelerle ilintili olduğunu söyleyen Süllü, devlet eli ile silahlanmayı arttırıcı uygulamaları eleştirdi.

Süllü, Gümrük Kanunu’nda 18. madde ile getirilen değişiklikle kamu görevlilerinin,   emekliliklerinde de harçsız silah ruhsat almalarına olanak sağlanmasının,  bireysel silahların artışına yol açacağını söyledi.  Ayrıca,   daha önce silahlı suçlardan hüküm giyenler ruhsat alamazken, terör, Devlete, Anayasa’ya karşı işlenen suçların dışında affa uğrayanların, cezalarının infazının tamamlandığı tarihten itibaren 5 yıl sonra,  ruhsat alabilme değişikliğinin de son derece tehlikeli olduğuna dikkat çeken Süllü, bireysel silahlanmayı arttırıcı yasa değişikliklerinin kabul edilemez olduğunu savundu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.