“MARAŞ KATLİAMINI UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ”

Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan Maraş katliamı olarak tarihe geçen olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu. Alkan, üzerinden 41 yıl geçmesine rağmen failleri hala bulunmayan Maraş olaylarını unutturmayacaklarını söyledi.

“MARAŞ KATLİAMINI UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ”
20 Aralık 2019 Cuma 15:08

Alkan’ın yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:  19–26 Aralık 1978 tarihleri arasında, başından sonuna örgütlü bir şekilde hayata geçirilen, gerici-faşist güçlerin saldırıları sonucu yaşanan Maraş katliamının üzerinden 41 yıl geçti. Türkiye’yi 12 Eylül darbesine götüren sürecin önemli dönemeçlerinden biri olan Maraş katliamının gerçek failleri aradan geçen süreye rağmen hiçbir zaman ortaya çıkarılmadı.

19 Aralık 1978 gecesi, Maraş’ta Çiçek Sineması’na bomba atıldığı yönündeki yaşan haberlerle başlatılan ve kentte bilinçli olarak tırmandırılan Alevi-Sünni gerginliği, kısa süre içinde Alevilere yönelik acımasız saldırılar üzerinden kanlı bir katliama dönüştürülmüş, ülke tarihinin en vahşi, en kanlı katliamlarından birisi olan Maraş katliamı yaşanmıştır

Maraş’ta insanlar; kadın, çocuk, genç, yaşlı, hamile, hasta, yaralı ayrımı yapılmaksızın devletin gözü önünde göz göre göre katledilmiştir. Ancak 26 Aralık’ta durdurulan saldırılarda resmi kayıtlara göre 111 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştır. Ancak katliamda hayatını kaybedenlerin sayısının açıklanan rakamlardan çok daha fazla olduğu bilinmektedir. Katliam sonrası binlerce Alevi Maraş’ı terk etmek zorunda kalmıştır. Maraş katliamının sorumluları göstermelik olarak yargılanmış, göz göre göre yaşanan katliamın üzeri örtülmüştür.

Türkiye’de geçmişte halkları birbirine karşı kışkırtarak, kitlesel katliamlara ve cinayetlere zemin hazırlayanlar, bugün benzer siyasal-ideolojik yaklaşımlar üzerinden tekçi, ayrımcı ve kutuplaştırıcı politikalarını sürdürmektedir. Maraş katliamı öncesinde olduğu gibi bugün de Alevilerin yaşadığı evlerin kapılarına kırmızı boyayla çarpı işaretleri atılmakta, duvarlara tehdit mesajları yazılarak, farklı kimlik, inanç ve siyasi düşünceden olanları hedef alan açıklama ve saldırılar yaşanmaktadır.

İnsanlığın hedef alındığı katliamları ve katliamların arkasındaki kirli ilişkileri unutmak değil hatırlamak, hafızalarımızdan sildirmek isteyenlere karşı inatla unutturmamak hepimizin görevidir. Ne Maraş’ı, ne Çorum’u, ne Sivas’ı ne de 10 Ekim Ankara katliamını unutmadık, unutturmayacağız!

Eğitim Sen olarak Maraş katliamında ve sonrasında yaşanan bütün katliamlarda kaybettiğimiz canlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor, dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın ‘insanlığa karşı suç’ olarak görülmesi gereken bütün katliamları, ayrım yapmaksızın lanetlediğimizin bilinmesini istiyoruz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.