GÜNAY, TÜRKİYE’YE TERÖRLE MÜCADELESİNDE BÜYÜK BİR HAKSIZLIK YAPILIYOR

Eskişehir Milletvekili ve AKPM Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde Türkiye'nin terörle mücadele konusunda atmış olduğu adımlar hakkında bilgi verdi.

GÜNAY, TÜRKİYE’YE TERÖRLE MÜCADELESİNDE BÜYÜK BİR HAKSIZLIK YAPILIYOR
30 Haziran 2017 Cuma 12:35

Avrupa Konseyi Türk Delegasyonu Başkanı Talip Küçükcan ‘Güncel Değerlendirmeler’ oturumunda ‘Avrupa’nın terörle mücadelesi: başarı ve başarısızlıklar’ başlıklı konuyu tartışmaya açtı. Açılış konuşmasına ‘Güvende miyiz?’ diye sorarak başlayan Küçükcan, “Avrupa’da veya dünyanın herhangi bir yerinde, stadda, konser salonunda, alışveriş merkezinde veya sokakta artık güvende değiliz. Bu gerçekliği kabul etmeden terörle ortak mücadele etmek mümkün değildir. Terörün din, dil, etnik köken, mezhep kökeni yoktur, terör sınır tanımaz ancak finanse edenler tarafından araçsallaştırılır. Türkiye’ye terörle mücadelesine destek verilmeli.” şeklinde konuştu.
 
TERÖR ÖRGÜTÜNÜ ARAÇSALLAŞTIRIYORLAR
 
Eskişehir Milletvekili ve AKPM Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay ise, “Bu konuyu gündeme getirmekteki amacımız, Avrupa Konseyinin bazı gerçeklerle yüzleşmesi sağlamak ve Türkiye’nin terörle kararlı mücadelesini gündemde tutmaktı. Türkiye delegasyonu olarak hangi terör örgütleri ile eşzamanlı mücadele verildiğini çok somut olarak bilgi ve belgelerle ortaya koyduk. PKK, PYD, FETO, DAEŞ’in hepsinin terör örgütü olduğunu vurguladık.  İlginç tepkilerle karşılaştık. Bir Fransız milletvekili bu söylemimize itiraz etti, ‘FETO, PKK ve DAEŞ aynı sepete konamaz’ dedi.  İşte bütün dünya bu itirazı ve yaklaşımı görsün!  Bir de Türkiye’nin terör örgütlerini finanse ettiğini savunan bu ülkeler esas kendileri önce El Kaideyi sonra DAEŞ’i finanse edip, sonra araçsallaştırıyorlar. Terör ancak kendilerini kendi topraklarında vurduğunda terörist ayrımı yaparak seslerini çıkartıyorlar.” dedi.
 
 AVRUPA ÜLKELERİ NEREDE?
 
Günay “Türkiye’ye terörle mücadelesinde büyük bir haksızlık yapılıyor. PKK ve FETO yandaşları Avrupa Konsey’inde terörle mücadeleyi sanki muhalefete karşı yapılan genel bir yaklaşım olarak algı yayma peşindeler. Ama diğer ülkelerden bazı milletvekilleri kendileri şimdi terörle ilgili web sitelerin kapatılmasından, terörle ilişkisi olan kişilerin takibine kadar bazı önlemleri dile getirdiler.” Dedi. Türkiye’nin terörle mücadelesinde haklı taleplerine karşılık alamadığını da dile getiren Günay, ‘’PKK, saldırılarını yoğunlaştırdığı 2015 Temmuz ayından bu yana, 348 sivil ve 942 güvenlik personelimizi katletmiştir. DAEŞ’le mücadelede Türkiye Fırat Kalkanı Operasyonuyla Suriye’de 3000 teröristi etkisiz hale getirmiş ve bölgeyi temizlemiştir. Avrupa Ülkeleri neredeydi? Avrupa ise Avrupa Birliği Polis Teşkilatı 2017 raporunda açıkladığı gibi PKK Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Romanya ve İsviçre’de maddi kaynak toplamakta, propaganda faaliyetleri yapmakta ve militan devşirmekte. 2006-2016 yılları arasında, sadece Almanya’dan 136 PKK militanının iadesi talep edilmiş, bunlardan sadece üçü kabul edilmiştir. Aynı tarihlerde 20 Avrupa Konseyi ülkesinden 263 teröristin iadesi için talepte bulunulmuş, bunlardan sadece sekizi için kabul gelmiştir.’’ şeklinde konuştu.
 
TERÖR İNSANLIĞIN DÜŞMANIDIR. ORTAK MÜCADELE GEREKTİRİR
 
Günay “Tartışmalar sonucunda Delegasyonumuzun çok somut önerileri oldu. Öncelikle ortak bir terör tanımının yapılması; terörle mücadele konusunda kapsamlı bir ortak görüş oluşturulması; teröre destek veren ve iletişim ağını oluşturan sosyal medyanın denetlenmesi; finansman kaynaklarının önlenmesi; üçüncü ülkelerden gelen teröristlerin ortak takibi ve anlık bilgi paylaşımının gerçekleşmesi.” Türkiye şu ana kadar 52 bin kişinin ülkeye girişini yasakladı. Bu mücadelede Türkiye son yıllara kadar yalnız bırakıldı. 2014 yılına kadar hiç bir bilgi Türkiye’ye aktarılmadı, paylaşılmadı. 2015 yılında havaalanlarında oluşturulan Risk Analizi Merkezleri sayesinde Türkiye kendi tespitlerini yapıp, önlem aldı. Tek taraflı olarak yine de Avrupa ülkelerine bildirdi.  En güzel örneği Brüksel’deki terör eylemindeki teröristi önceden bildirmesi ama Belçika makamlarının takip etmemesi veya Paris’e giden teröristi bildirmesi ama Paris yerine Lyon’a inen uçağı Fransız yetkililerinin takip etmemesi. 2015 yılından sonra bilgi paylaşımı başladı. Çünkü amaçları kendi ülkelerindeki ‘radikalleri’ Ortadoğu’ya göndererek kurtulmaktı ama planladıkları gibi olmadı. Kendi deyimleri ile bu radikaller tekrar terör eylemleri için Avrupa topraklarına geri dönmeye başladılar. Terörün tek bir bölge ve ülke sınırlı kalmayacağını ne yazık ki yaşayarak öğreniyorlar. Biz hep söylüyoruz ‘benim teröristim senin teröristin veya iyi terörist kötü terörist yoktur.’ Terör insanlığın düşmanıdır, ortak mücadele gerektirir.” dedi.
 
YENİ NESİL TERÖR
 
Terörün son yıllarda şekil değiştirdiğine de değinen Günay, “Konsey Genel Kurulu’nda gündeme gelen en önemli nokta: yeni nesil terör veya hibrid terör konusu oldu. Ukraynalı milletvekili Guncharenko Avrupa ve dünyada son dönemlerde rejim terörizminin yaşandığını dile getirdi. Hibrid savaşlar ve hibrid terör saldırıları nedeniyle ülkeler kuşatılmaya çalışıyor dedi. Siber saldırılarla ülkelerin kamu kurumları, elektrik, bankacılık, savunma sistemleri felç ediliyor, bu da yeni terör eylemleri dalgasını oluşturuyor. Bu günümüzde yeni nesil savaşları ve yeni terör saldırılarını oluşturuyor. Avrupa Konseyi olarak hibrid terör ile de ortak mücadele etmemiz gerekiyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
 
TERÖRİST TERÖRİSTTİR
 
Son olarak Günay, “Terörist, teröristtir. Bağımsızlık, özgürlük, aşırı sağ veya sol söylemi altında, kendilerini özgürlük direnişçisi veya savaşçısı olarak tanımlamalar artık fayda vermeyecek. Terörün tek bir tanımı olmalı, ortak mücadele yapılmalı, kimse tarafından finanse edilmemeli ve araçsallaştırılmamalı, hiç bir devlet de kendi içinde paralel yapılanmaya izin vermemeli… ancak o zaman terörle mücadelede başarı elde edilir.” şeklinde konuştu.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.