CHP’Lİ ÜSTÜN: BUGÜN AİLE SİGORTASI OLSAYDI…

CHP İl Başkan Yardımcısı, İl Eğitim Koordinatörü Ali Osman Üstün CHP’nin Aile Sigortası ile ilgili olarak hatırlatmalarda bulundu ve ekledi: Bu gün Aile Sigortası olsaydı, güvencesiz ve yoksul vatandaş kalmayacaktı. Vatandaşlarımız, barınma, yeme, içme ve zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için en az asgari düzeyde bir destek alacaklardı.

CHP’Lİ ÜSTÜN: BUGÜN AİLE SİGORTASI OLSAYDI…
04 Mayıs 2020 Pazartesi 11:48

Üstün yazılı olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Şu günlerde Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun ısrarla üzerinde durduğu Aile Sigortası acaba nedir?

CHP’ nin gündeminden hiç düşmeyen ve ısrarla üzerinde durduğu Aile Sigortası’nı gelin bilmeyenlere, unutanlara tekrar hatırlatalım ve anlatalım,

Aile Sigortası Nedir?

Aile Sigortası; Geliri olmayan, ya da geliri asgari ücretin altında olan, ailelere ekonomik güvence sağlayan bir sigorta dalıdır.

Aile Sigortası bir sadaka değil, vatandaşlık hakkıdır. Ailenin bütünü gibi tek tek bireyleri de dikkate alan, hem ailenin, hem bireyin yoksulluğunu azaltacak biçimde tasarlanmış, Ailedeki, çocuk, yaşlı ve engelli nüfusu da kapsayan, inanç ve köken ayrımı gözetmeksizin her yurttaşı, her türlü dışlanmışlıktan korumayı amaçlayan,

Yoksulluğu ortadan kaldırmaya yönelik bir projedir.

Aile Sigortasının Yasal Dayanağı Varmıdır?

Türkiye Cumhuriyeti olarak, (ILO) Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 102 sayılı «Sosyal Güvenliğin Asgari Normları» sözleşmesini 1971 yılında imzalamışız. Aile Sigortası da bu sözleşme kapsamında yer alan ve uygulamayı kabul ettiğimiz 9 sigorta dalından biri dir. Ancak Ülkemizde,8 sigorta dalının (İş Kazası ve Meslek Hastalığı, Hastalık Sağlık Yardımları, Hastalık Ödenekleri, Analık, Malullük, Yaşlılık, Ölüm ve İşsizlik Sigortası) uygulanmasına karşın, 9.sigorta dalı olan Aile Sigortası uygulanmamaktadır. Partimiz, iktidar olduğunda Ülkemizde Aile Sigortası’nı da uygulayarak Uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmiş olacaktır.,

Aile Sigortasını Gerekli Kılan Türkiye Koşulları Nelerdir?

Genel yoksulluğun ve çocuk yoksulluğundaki oranın yüksek oluşu, artan işsizlik sorunu, tarım kesiminin küçülmesi ve kırsal kesimde artan yoksulluk, sosyal sigorta programlarının kapsamadığı çalışan gruplar, Sigortasız çalışanların fazlalığı, yaşlanan nüfus, özel olarak korunması gereken engelliler, çocuklar, bölünmüş ailelerin fazlalığı,

Aile Sigortası’nı gerekli kılan başlıca koşullardır.

 Peki Aile Sigortası Nasıl Yönetilecek?

Ülkemizde sosyal yardım ve sosyal hizmet sunan çeşitli kurumlar vardır. Ailelere sosyal yardım ve hizmet sunan bu kurumlar,  “AS-KUR” adı altında tek çatı altında toplanacak ve böylece dağınık yapı giderilecektir, AS-KUR üçüncü bir Sosyal Güvenlik Kurumu gibi çalışacaktır.

Kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdam sorunları azaltılacaktır. Ayrıca, sosyal desteklerde ilke ve uygulama açısından birlik sağlanacak, bu sayede kararlar hızlı bir şekilde alınacak, aynı kişilere tekrar tekrar ödeme yapılmasının önüne geçilecektir.

Aile Sigortası Kimleri Kapsayacaktır?

Sosyal sigorta programlarından yararlanamayan, sosyal sigorta programlarından yararlanmakla birlikte, belirlenen yoksulluk eşiğinin altında gelir elde eden, ailedeki her yurttaş, AİLE SİGORTASI kapsamına alınacaktır..

Aile Sigortası ile Ne Hedefleniyor?

Aile sigortası ile,

 Ailenin ve toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi,

Ülkemizde çağdaş bir sosyal güvenlik sistemi ve sosyal koruma ağının geliştirilmesi,

Ayrım gözetmeksizin yurttaşlarımızın her türlü dışlanmaktan kurtarılması,

Gelecek kaygısı duymadan eşit, hakça, onurlu ve insanca yaşanılacak bir düzen kurulması,

İktidarın sosyal yardım programlarının tersine, istihdamı ve kadının çalışmasının teşvik edilmesi,

Ailelerin ve bireylerinin kendi ayakları üzerinde durabilmesi, bağımsız, özgür olmaları ve geleceğe güvenle bakmalarının sağlanması ve Türkiye Cumhuriyetinde güçlü bir Sosyal Devlet oluşturulması,

hedeflenmektedir.

Aile Sigortası Ailelere Ne Sağlayacaktır?

Aile Sigortası maaşı sayesinde, geliri yoksulluk sınırının altında olan her ailenin,  en az asgari ücret kadar geliri olacak ve bu aylık her ay düzenli olarak verilecektir.

Aile Sigortası sayesinde, güvencesiz ve yoksul yurttaş kalmayacak böylece sosyal adalet tesis edilmiş olacaktır.

Eğitim ve sağlık hizmetlerine herkesin ulaşması sağlanacaktır.

Çocuklar, kadınlar, yaşlılar, kronik hastalar ve engelliler Aile Sigortası sayesinde kendilerini daha güvende ve daha güçlü hissedeceklerdir.

Aile Sigortası Programı ile yoksul çocukların sağlık, beslenme, kreş ve eğitim başta olmak üzere tüm gereksinimlerini karşılanmış olacaktır. Hiç bir çocuğun yatağa aç girmemesi sağlanacaktır.

-Çocuk desteklerinin sürdürülmesi, kız çocuklarının okula gönderilmesi şartına bağlanacaktır.

-Eğitime devam eden çocuklara her ders yılı başında eğitim araç gereç desteği sunulacaktır.

Sağlıkta, katkı payı kaldırılacak, Hastanede ve Eczanede ek para ödenmeyecek ve maaştan kesinti yapılmayacaktır.

Bu kapsamdaki herkesin, diş protezleri ücretsiz yapılacaktır.

Aile Sigortası sayesinde tüm yurttaşlarımızın, mesleki eğitim kurslarına devam etmeleri ve İş- Kur’a kayıtlı olmaları teşvik edilecektir.

Kamu garantili istihdam projelerinde, Aile Sigortası uygulamasından yaralanan ailelere öncelik tanınacaktır.

Aile Sigortası Kapsamında Ödenecek Tutar Ne Kadar Olacak?

Farklı yoksulluk düzeyleri, yaşam yeri farklılıkları, çocukların yaş ve eğitim durumları, ailenin sosyal desteklere erişimine ve gelirine göre, en az «ASGARİ ÜCRET» kadar olmak üzere, değişen düzeylerde bir «AİLE SİGORTASI MAAŞI» ödenecektir.

Aile Sigortası Kimin Hesabına Yatacak?

Nakit ödemeler, ailede KADININ banka hesabına yatırılacaktır. Bu şekilde hiç kimse ailenin yardım aldığını, fakir olduğunu bilmeyecektir. Böylece ailede kadının güçlendirilmesi sağlanacak. Maaşlar verilirken kişinin ve ailenin yoksulluğu teşhir edilmeyecek, sağ elin verdiğini, sol el görmeyecektir!

Peki, Bu Yardımlar Bir Kerelikmi Olacak?

Bu yardımlar bir kerelik değil, devamlı olacaktır.

Aile Sigortasından Yararlanmak İçin Nereye Başvurulacak?

Yapılacak başvuruların tek adresi Aile Sigortası Kurumu (AS-KUR) olacaktır. AS-KUR’ a ulaşamayan yurttaşlarımıza, sosyal hizmet uzmanları evlerinde ulaşıp, gerekli başvuruyu yapmaları, sağlanacaktır.

Aile Sigortasının Maddi Kaynakları Nereden Sağlanacaktır?

Kayıt dışı ekonomi ve istihdam problemlerinin azaltılması, mevcut sistemdeki usulsüzlüklerin sona erdirilmesi (2 kez destek verilmesi, yandaş alımları vb.), sosyal desteklerin, Aile Sigortası Kurumu çatısı altında birleştirilmesi sayesinde, sağlanacak kaynak tasarrufu, sosyal yardım amacıyla kullanılan yerel yönetim kaynaklarının, bu alana yönlendirilmesi ve iktidarın kayırmacı politikalarından kaynaklanan israfın Aile Sigortası Maaşına aktarılması ile, Aile Sigortasının Bütçesi oluşturulacaktır.

Bu gün Aile Sigortası olsaydı, güvencesiz ve yoksul vatandaş kalmayacaktı. Vatandaşlarımız, barınma, yeme, içme ve zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için en az asgari düzeyde bir destek alacaklardı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.