Çakırözer: Taşeronda çalışan tüm işçiler ayrımsız, şartsız kadroya alınsın

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, taşeron sorununun çözümünün bir an önce gerçekleştirilmesini istedi.

Çakırözer: Taşeronda çalışan tüm işçiler ayrımsız, şartsız kadroya alınsın
14 Aralık 2017 Perşembe 15:58

DİSK Nakliyat İş Sendikası ile taşeron işçileri sorunlarına yönelik basın açıklamasına katılan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, CHP olarak bütün taşeron emekçilerine güvenceli, sendikalı ‘kadro’ verilmesi talebinin kararlıkla arkasında olduklarını söyledi. AK Parti hükümetinin, CHP’nin ve emekçilerinin gayretleri sayesinde taşeron işçileri hatırladığını belirten Çakırözer,  AKP hükümetinin  seçim meydanlarında vadettiği sözlerini yıllardır tutmadığunu, şimdi ise emekçilerden, sivil toplum örgütlerinden, sendikalardan gelen tepkiler karşısında bir yasayı Meclise getireceğini ifade etti.  

Henüz resmi olarak açıklanmayan ama hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre, bu taşeron düzenlemesinde yine çok büyük eksikler olduğunun anlaşıldığını belirten CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer şunları söyledi:

“Yapılan bu düzenlemede sadece genel bütçeli kurumlarda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınacağı belirtiliyor. Ancak bu durumda PTT, TRT, Çaykur, Demiryolları gibi özel bütçeli kuruluşlarda  çalışan taşeronlar kadroya alınmıyor. Bu durumda bulunan 69 kurum ve kuruluş olduğu belirtiliyor.

Belediyelerimizde çalışan taşeron işçilerin durumları belirsiz. Belediye şirketlerine geçirilecek ve belediye şirketi işçisi olarak istihdam edilecekleri söyleniyor. Ancak bu istihdam biçimi, kadro anlamına gelmez. Belediye şirketlerinde çalışan işçiler için ayrı toplu iş sözleşmeleri yapılıyor ve bu işçiler kadrolu belediye işçilerinin toplu iş sözleşmesinden yararlanamıyor. Belediyelerin kendi kadrolu işçileri ile belediye şirketi işçileri arasında hak ve ücretler bakımından büyük farklar söz konusu. Bu yüzden biz belediyelerde çalışan taşeron işçilerimizin güvenceli sendikalı kadrolara sahip olmasını istiyoruz

Taşeron yasasının kamuoyuna anlatıldığı gibi yasalaşması ve yürürlüğe girmesi durumunda çalışma hayatı büyük bir yara alacak. Kurumlar arasında, emekçiler arasında çifte standart uygulaması devam edecek. Aynı işi yapan işçilerden bir kısmına kamuya geçme hakkı verilirken, bir kısmına ise kadroya geçme hakkı verilmeyecek.

Biz CHP olarak Hükümete adil bir kanun yapmaları çağrısında bulunuyoruz. Kanun Meclis’e bu eksik ve çifte standartlı haliyle gelirse bunun emekçilerin, sendikaların istediği şekilde düzeltilmesi için sonuna kadar mücadele etmeye, sendikalarımızla dayanışma içinde olmaya kararlıyız.

Taşeron kanununun şu unsurları mutlaka kapsaması gerektiğine inanıyoruz:

•Düzenleme kamudaki tüm taşeron işçileri kapsamalıdır. Mevsimlik geçici işçiler ile  4-c’li personel de kapsama alınmalıdır.

•Taşeron işçilerin tümüne kayıtsız, şartsız kadro verilmelidir.

•Belediyelerde çalışan işçilere farklı bir model öngörülmektedir. Yerel yönetimlerdeki taşeron işçiler de kadroya geçirilmelidir.

•Kamuya geçişte ücret ve hak adaleti sağlanmalı; taşeron işçilerin birikmiş ve kazanılmış hakları korunmalıdır.

•Taşeron işçilerin kamuya alınması süreci sürüncemede bırakılmamalı, siyasi rant aracı haline getirilmemelidir. Taşeron işçiler en kısa sürede kadroya alınmalıdır.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.