Çakırözer Milli Eğitim’deki ‘Fatih’ skandalını Meclis gündemine taşıdı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer AKP hükümeti tarafından ‘Her çocuğa bir tablet! Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi’ olarak sunulan okullarda öğrencilere tablet bilgisayar dağıtımı projesine (FATİH) ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

Çakırözer Milli Eğitim’deki ‘Fatih’ skandalını Meclis gündemine taşıdı
27 Mart 2018 Salı 13:12

Çakırözer,  “Tablet yerine klavyeli bilgisayar dağıtacağız” açıklaması yapan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a, “Madem doğrusu klavyeli bilgisayardı o zaman neden milyarlarca lira harcayıp 1,5 milyon tablet satın aldınız? ” diye sordu. Çakırözer, hükümetin Fatih Projesi kapsamında kaç tablet aldığını, ne kadar bedel ödediğini sorarak “Kimleri nasıl zengin ettiniz? Bunun hesabını bu halka vermek zorundasınız. Bu hesabı vermeden bu sefer de birilerine ‘klavyeli kıyak’ çekecekseniz bunun bedelini bu halk size ödetir” dedi.

Fatih Projesiyle ilgili Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Çakırözer  “Tablet bilgisayarların olumlu katkısı olmadığı söyleniyor. Peki o zaman bugüne kadar onca tableti niye aldınız? Yazık değil mi bu ülkenin yoksulunun dar gelirlisinin vergileriyle topladığınız bu paralara? Bunun hesabını kim verecek?” dedi.

Çakırözer, Fatih Projesi’nin uygulamaya konulduğu tarihten bu yana kaç tablet dağıtımı yapıldığını, bu tabletlere toplamda ne kadar para ödendiğini de sordu.

NİYE BAŞTAN DÜŞÜNMEDİNİZ

2010 yılında ‘Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi’  diye sunulan Fatih Projesi’nde yaşanan sıkıntıların bizzat Milli Eğitim Bakanı tarafından itiraf edildiğini belirten Çakırözer, “10 milyon tablet dağıtılacaktı. 1,5 milyon dağıtıp, projeyi bitirdiler. Neymiş? Kodlama derslerinin uygulamalı işlenebilmesini için öğrencilere tablet yerine klavyeli bilgisayarları dağıtılacakmış. Daha önce aklınız neredeydi? Bu ülkenin gariban vatandaşlarının vergisiyle toplanan trilyonları har vurup harman savururken bunları niye düşünmediniz? Bakan Yılmaz bu açıklamalarıyla Fatih Projesi’nde başarısızlığı tescillemiştir. Daha yüzde 20’sini dağıtamadan proje çuvalladı” dedi.

KAÇ TABLETE, NE KADAR ÖDEDİNİZ?

Dağıtılan tabletler ve yapılan ödemelerle ilgili kamuoyunun aydınlatılması gerektiğini belirten Çakırözer şu soruları sordu:

“Öğretmenler, öğrenciler ve veliler arasında tablet kullanımıyla ders yapmanın yararları konusunda bir anket ya da araştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nelerdir? Fatih Projesi’nin uygulamaya konulduğu tarihten bu yana kaç tablet dağıtımı yapılmış, bu tabletlere toplamda ne kadar para ödenmiştir? Kamuoyuna ‘10 milyon tablet alınacak’ denmişti. Bu sözleşme gereği Bakanlığınızın henüz almadığı, alımını yapmak zorunda olduğu tablet var mıdır? Alımı yapılan tabletlerin bakım hizmetleri nasıl karşılanmaktadır?” dedi.

YİNE BİRİLERİNE KIYAK MI?

Tabletlerin yerine klavyeli bilgisayar alma ve dağıtma kararının ardında bazı şirketlerin kollanıp kollanmayacağını da gündeme getiren Çakırözer, “Tabletten klavyeli bilgisayara geçme kararı Fatih Projesinde hizmet alınmakta olan şirketlere vergi istisnası getiren Aralık 2017 tarihli karar sonrasında geldi. Tabletlerden zengin ettikleriniz yetmedi. Şimdi proje değişikliği adı altında başka yandaşlar bulup bu sefer vatandaşın üç kuruşunu onlara mı akıtacaksınız?” dedi.

O TAHTALAR İŞE YARAYACAK MI?

Bilgisayarların alımı ve dağıtımı için hangi yöntemin izleneceğini soran Çakırözer, şu soruları yöneltti:

  • Bakanlığınızın öğrencilere bilgisayar okuryazarlığı kazandırmak için izleyeceği tek yöntem tablet ya da klavyeli bilgisayar dağıtımı mıdır? Bu konuda kısa, orta ve uzun vadede tasarılar nelerdir?

  • Tablet ve akıllı tahta hangi derslerde kullanılmaktadır? Bu derslerin içerikleri hangi uygulama yazılımlarıyla, kimler tarafından hazırlanmaktadır?

  • Ders içeriklerinin bilgisayar destekli olarak hazırlanmasında izlenen yöntem nedir? Bu amaçla 2012'de 6 milyon TL'lik bütçe ayrılarak Bakanlığınız ve TÜBİTAK işbirliğiyle yapılan proje çağrıları hangi aşamadadır?

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.