AK PARTİ SİYASİ İDEOLOJİSİNE UYGUN GENÇLİK İSTİYOR

CHP Parti Meclis Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, CNN Türk’te Şirin Payzın’ın hazırlayıp sunduğu ‘Ne Oluyor?’ programına konuk oldu.

AK PARTİ SİYASİ İDEOLOJİSİNE UYGUN GENÇLİK İSTİYOR
06 Eylül 2017 Çarşamba 10:38

Usluer, yeni müfredat tartışmalarıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Eğitim son 15 yıl kaygı verici bir düzeyde. 15 yıllık AKP iktidarında en fazla değişimin olduğu alan Milli Eğitim Bakanlığı. Sürekli bir yetmeme durumu var. AKP’nin bütün hedefi geleceğe yönelik. Kendi siyasi ideolojisine uygun bir gençlik yaratmak istiyor. Bugün yeni oluşturulan müfredata bakarken, önce bu müfredat pedagojik midir, pedagojik temelli midir, yoksa siyasi ideoloji temelli midir? Bunun ayırdına varmak lazım.”

MÜFREDAT EĞİTİM ANAYASASIDIR

Müfredat Ocak ayında ilk kez açıklandı. Pat diye çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı dedi ki; “Milli Eğitim Bakanlığı sitemizde bu müfredatın detayları yazılıdır. 5 gün içerisinde müfredata ilişkin bütün görüşlerinizi verin.” Müfredat nedir? Eğitimin anayasasıdır. Müfredat hazırlanırken, ‘biz hazırladık, sizde görüşlerinizi verin’ diye olmaz. Bir kere siz hazırladınız da, siz kimsiniz? Kiminle hazırladınız. Eğitim Bir-Sen dışında, diğer sendikaların hiçbiri bu işin içinde yok.

BİYOLOJİ AZALDI, EVRİM HİÇ YOK

Uzmanlar müfredat değişikliğini sadece konu başlıklarıyla incelediler. Bizde inceledik. Sayın Bakan çıkıp diyor ki; ‘Müfredattan Evrim Teorisini çıkarttık. Biyoloji derslerinin sayısını azalttık…’ Şimdi burada gerekçe ne olabilir. Biyoloji dersinin, ders saat sayısını azaltmaktaki hedef öğrenciyle ilgili nasıl bir iyileşme sağlar. Evrim Teorisi ile Sayın Bakan diyor ki; ‘ Zaten bu bir teori.’

DİN DERSLERİNDE SÜNNİ İSLAM DAYATILIYOR

Uluslararası arenada eğitim sistemimizin nerede olduğu belli. Sonuçlar ortada. Hem İmam Hatip Okullarında, hem de normal devlet okullarda din dersi içeriğine baktığımızda yine Sünni İslam’ın dayatıldığını görüyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına karşın devletin tüm inanç sistemlerini ortak bir noktada buluşturmaktan ziyade belli bir inanç sistemini dayatması, bence bu müfredatın en önemli, en çok eleştirilen boyutu.

İSLAMA YENİ ŞART: CİHAT

Müfredatı incelediğimizde İslam’da İbadetler diye bir başlık konulmuş. Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek… Beşinci ibadet olarak da cihat konulmuş. Sayın Bakan diyor ki; ‘Cihadı öğretmemiz lazım.’ Ama cihatla hemen bağlantılı olarak da 15 Temmuz darbe girişimini koymuşlar. Çünkü15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden 249 vatandaşımızla ilgili arada bir ilişki kurulmaya çalışılıyor.

‘DEĞERLER EĞİTİMİ’ YENİ MÜFREDATTA

Müfredat ile ilgili eleştirilecek noktalar çok. Müzik, beden, İngilizce, Matematik dersinin içerisine ‘değerler eğitimini’ koymuşlar. Son birkaç yıldır vakıflar, tarikatlar ya da cemaatler tarafından ders saatleri bitiminde ‘değerler eğitimi’ adı altında çocuklara, dayatmalı olarak bir takım eğitim faaliyetleri sunuluyordu. Şimdi değerler eğitimini tüm müfredatın içerisine almışlar.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.