Katarakt Belirtileri Nelerdir?

Yaşlanma sürecinde en fazla olumsuzluğun görüldüğü duyu organı gözdür.

Katarakt Belirtileri Nelerdir?
09 Mart 2021 Salı 09:28

Ciddi bir göz hastalığı olan katarakt erken dönemde teşhis edilirse ameliyata gerek kalmadan belirlenen gözlükler kullanılarak atlatılır.

Fakat kataraktın en belirgin özelliği hemen belirti vermemesidir. Bu nedenle ileri seviyelere ulaşır ve artık ilaçla tedavisi mümkün olmaz. Cerrahi müdahale ile kalıcı çözüm sunan katarakt ameliyatı en uygun tedavi yöntemidir.

Katarakt ameliyatı kişiye özel planlanır. Dolayısıyla hastaların yaşadığı görme sorunu, şikayeti ve kataraktın bulunduğu evre tespit edilir.

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yaşın ilerlemesi ve kazalar sonucunda görme kalitesi düşer. Görmede bulanıklığın yaşanmasının en önemli nedeni katarakt rahatsızlığıdır.

Göz cerrahisinde geliştirilen yöntemler ve kullanılan teknolojik cihazlar sayesinde son derece profesyonel ve başarılı katarakt ameliyatları yapılmaktadır. Katarakt ameliyatı öncesinde hastaların ağrı ve kaygı yaşamaması için göz çevresine lokal anestezi uygulanır.

Lokal anestezinin hemen ardından Bulanık bir görüntüye sahip olan merceğe ultrasonik titreşimler gönderilir. Bu titreşimler parçalara ayrılır ve mercek tarafından emilir.

Ardından merceğin etrafında bulunan zar içerisine lens koyulur. Tüm bu işlemler sonrasında hastalar kısa sürede net bir görüş alanına sahip olurlar.

Yaşlanma sürecinde en fazla olumsuzluğun görüldüğü duyu organı gözdür. Zamanla esnekliğini yitiren göz merceği yakını göremez hale gelir. Yaşın ilerlemesiyle gözde görülen hastalıkların başında katarakt gelir.

Mercek üzerinde meydana gelen sarı ve kahverengi renkler ile bulanıklık görme duyusunun azalmasına neden olur. Katarakt yani göz hastalığı hemen belirti vermeyebilir. Zaman geçtikçe gözde dumanlı ve puslu bir görüntü belirir.

Farklı ışık tonlarının bulunduğu ortamlarda lekeler görülebilir. Bu belirtiler dışında katarakt belirtileri arasında ışıktan şikayet, havanın güneşli olduğu günlerde görme sorunu, renklerin soluk görünmesi, göz yorgunluğu, derinlik hissi kaybı gibi belirtiler görülür.

Kataraktın ilaçla tedavisi mümkün olmadığı için katarakt ameliyatı yapılır. Günümüzde kullanılan teknolojik cihazlar sayesinde katarakt ameliyatı istenilen düzeyde başarı sağlıyor.

Makula Deliği Nedir?

Görme alanın tam merkezinde oluşan rahatsızlığa makula deliği denir. Erken dönemde tanı ve teşhis çok önemlidir.

Aksi takdirde görme merkezinde oluşan siyah lekeler görme kaybına neden olur. Makula deliği varlığı tespit edilen hastalar, insanların yüzlerini net bir şekilde seçemezler ve kitap, gazete okuyamazlar.

Makula deliğinin ortaya çıkmasının en önemli sebebi yaşın ilerlemesi ve yaşanan tramvalardır. Anestezili yapılan makula deliği ameliyatı sonrasında hastalar kaliteli bir dinlenme süreci yaşamalarının ardından makula deliği probleminden kurtulurlar.

Makula Deliği Evreleri Nelerdir?

Makula deliği hastalığı gözde sessiz bir şekilde baş gösterir. Dolayısıyla ilk başlarda pek anlaşılmayan makula deliği sonraki evrelerde ciddi göz problemlerine neden olur. Rahatsızlığın 4 ayrı evresi bulunur.

Başlangıç evresinde belirti vermeyen rahatsızlık son evrede rahatsızlığa neden olur. Ameliyatın başarı oranını yükseltmek için belirti görülmesinin hemen ardından doktora başvurmak gerekir. Son evrede bulunan makula deliği ameliyatlarının başarı oranı düşüş gösterir.

Hastalık sırasında genellikle hastalarda düz çizgileri kırık bir şekilde görme sorunu ortaya çıkar. Beraberinde sisli ve buğulu görme meydana gelir.

Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?

Retina ayrılması olarak da bilinen retina dekolmanı retina tabakası ile göz duvarının birbirinden ayrıldığı rahatsızlıktır.

Retina dekolmanı fark edilmediği için ağrısız bir şekilde ilerler. Tekrar etme şansı fazla olan bu hastalıkta erken dönemde cerrahi operasyon önemlidir. Retina dekolmanı belirtileri şu şekildedir:

  • Buğulu, puslu ve bulanık görme
  • Görüş açısı alanında meydana gelen lekeler
  • Görme noktasına perde tarzı gölgeli bir yapının belirmesi
  • Gözde yanıp sönen ışıkların oluşması.
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.