KARNE ÇOCUĞUNUZUN KÂBUSU OLMASIN

Acıbadem Eskişehir Hastanesi’nden Uzman Psikolog Hilal Aktaş, karnesini alan çocuğa yaklaşımı, ebeveynlerin sergilemesi gereken tutumlarla ilgili bilgiler verdi.

KARNE ÇOCUĞUNUZUN KÂBUSU OLMASIN
08 Haziran 2017 Perşembe 13:16


Karnelerin dağıtılması ile birlikte yaz tatili başlayacak. Uzun bir öğrenim öğretim yılının sonuna gelindi ve öğrencilerin hepsi heyecanlı. Bazıları için ilk karne, ilk heyecan, ilk başarı, bazıları için ise ilk başarısızlık. Karnesini alan kimi çocuk eve mutlulukla heyecanla dönecek, kimisi maalesef karne gününü kâbus gibi yaşayacak. Çocuğun karnesinde zayıflar varsa ebeveyn olarak dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var.



Öncellikle bu durumu çocuğun kişiliği ve zekâsının göstergesi olarak değerlendirmemek gerekmektedir. Çocuğun o dönem içinde bulunduğu şartları göz önünde bulundurmak ve bu duruma nelerin sebep olduğunu incelemek gerekir. Duygusal sorunların varlığı, çalışma alışkanlıklarının kazanılmamış olması, uygun ders çalışma ortamının olmaması, okul içi olumsuz faktörlerin olması çocuğu olumsuz yönde etkilemiş olabilir. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikologu Hilal Aktaş “Ailenin okul başarısı konusundaki aşırı beklentisi, aile içi anlaşmazlık, kardeş kıskançlığı en sık başarısızlık nedenleri arasında yer almaktadır. Ebeveynlerin çocuklarına olan eleştirel, tehditkâr, aşırı beklentili tutumları çocuğun başarısını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Ebeveynler arasındaki çatışmalı durumlara şahit olması, sorunları çocuk ile paylaşma ve onu taraf olmaya zorlama gibi tutumlar çocuğun psikolojik dengesini bozabilir. Yine kardeş kıskançlığı, ev değişikliği gibi durumlarda da çocuğun kafası karışabilir. Başarısızlığının nedenlerinin neler olabileceğini çocuk ile paylaşmalı ve çözümleri beraberce düşünmelisiniz. Burada yapılması gereken öncelikle nedenleri araştırıp ve nasılları cevaplamaktır” açıklamalarında bulundu.

Uzman Psikolog Hilal Aktaş, kötü karne getiren çocuğa ebeveyn tutumu konusunda ise, “Çocuğun karnesinde zayıflar varsa bu durumu onun kişiliği ve zekâsının göstergesi olarak değerlendirmemek gerekmektedir. Ebeveyn olarak kendinizi de sorgulamanız gerekmektedir. Karne sadece çocuğa ait değildir, kötü karne anne ve babaya da verilen bir karnedir. Karne üzerinden çocuğu tehdit etmemeli, azarlamamalısınız; bir sonraki yıl nasıl daha iyi olabileceği üzerine konuşmalısınız. Bu tutumunuz çocuğu psikolojik olarak destekler ve size güvenerek iletişiminizin de güçlenmesini sağlar. Çocuğunuzun koşulsuz sevildiğini ona hissettirmelisiniz. Başka çocuklarla asla kıyaslamayın. Kıyaslamak özgüveni ve benlik algısını olumsuz etkiler. Çocuk sevilmediği hissine kapılabilir. Çocuğunuzun karnesi, onun kişiliğinin göstergesi değil, okul başarısının göstergesidir, ortaya konulan veya konulamayan akademik performansın göstergesi olduğunu asla unutmayın” diye belirtti.
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.