KANSER HASTALARI KORONAVİRÜSTEN NASIL KORUNUR?

HASAN ÜSTÜN YAZDI...

KANSER HASTALARI KORONAVİRÜSTEN NASIL KORUNUR?
10 Mayıs 2020 Pazar 12:02

Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın olarak nitelendirilen yeni koronavirüs, ülkemizde etkisini yitirmeye başladı. Ancak bu gelişmelere aldanmadan bulaşma oranını azaltabilmek ve salgından korunmak için herkesin dikkat etmesi gerekiyor. Kanser hastaları riskli gruplar arasında yer alıyor. Kanser tedavisi gören hastalar sürecin devamı konusunda kafa karışıklığı yaşayabiliyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Üstün, koronavirüs salgınında kanser hastalarının dikkat etmeleri gereken noktaları açıklarken “Kemoterapi alması gereken hastaların genel durumu iyiyse, laboratuvar değerleri uygunsa ve enfeksiyonları yoksa tedaviye devam edilebilir” diyor.

“Teması azaltın”

“Bütün insanlar izolasyona, temizliğe ve başkalarıyla olan temasa dikkat etmeli, el dezenfektanı ve sabun kullanmalı, kalabalıklara girmemeli” diyerek sözlerine başlayan Doç. Dr. Hasan Üstün, kanser tedavisi süren hastaların dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle sıralıyor:

  • Kemoterapi alması gereken hastaların genel durumu iyiyse, kan testlerinin sonucunda sorun yoksa ve enfeksiyonları bulunmuyorsa, tedavi devam edebilir.
  • Bir hastanın kemoterapi planı varsa hastanın ve tedavi verilecek kurumun durumu göz önüne alınarak tedavi ve tetkikleri erteleyebilir. Burada hastanın muhakkak doktoruyla görüşmesi gerekir.
  • Kemoterapi alan hastaların enfeksiyon riskinden kaçınmaları için tedavi sonrasında evde zaman geçirmeleri önemli.
  • Kanser hastasının hastanede yatırılması gereken durumlarda refakatçi sayısı ve ziyaret zamanı kısıtlanmalı.
  • Bir hastanın kemoterapi tedavisi bitmişse ve rutin takibe başlanmışsa bir süre bu kontrolleri ertelenebilir.
  • Kemoterapi için gelen hastaların yanında fazla refakatçi olmamasına özen gösterilmeli, bu kişiler kemoterapi ünitelerine alınmamalı.
  • Kanserli hastaların tedavi şemaları hastaneye daha az gelmeleri sağlanacak şekilde değiştirilebilir. Hasta bu konuyu doktoruyla görüşebilir.
  • Şikayeti olmayan, kontrole gelen hastaların filmleri daha sonra çekilecek şekilde yeni bir plan yapılabilir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.