ESKİŞEHİR’DE AİDS ARTIYOR

Ülkemizde resmi rakamlara göre 8 binin üzerinde HIV pozitif vaka bulunduğunu belirten Prof. Dr. Erban, Eskişehir’de ise özellikle son 5 yıl içinde yeni vaka sayısında artış olduğuna dikkat çekti.

ESKİŞEHİR’DE AİDS ARTIYOR
30 Kasım 2016 Çarşamba 16:07

Eskişehir-Bilecik Tabip Odası, 1 Aralık Dünya AİDS Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Prof. Dr. Nurettin Erban, yeni AİDS vakası gelişim sıklığının dünya genelinde azalmaktayken, ülkemizde yıllık vaka sayısının yüzde 20’den fazla arttığı grupta yer aldığına dikkat çekti.  Ülkemizde resmi rakamlara göre 8 binin üzerinde HIV pozitif vaka bulunduğunu belirten Erban, Eskişehir’de ise özellikle son 5 yıl içinde yeni vaka artışı olduğunu söyledi. Erban, artışın nedeninin ise hastalığı ve korunma yöntemleri bilmemekten ya da önemsememekten kaynaklandığına vurgu yaptı.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
AİDS hastalığının nedeninin HIV virüsü olduğunu anlatan Erban, “Hastalık virüsü aldıktan 2- 4 hafta sonra ateş, lenf bezlerinde büyüme, boğaz ağrısı, deri döküntüleri kas veya eklem ağrısı, ishal, baş ağrısı, bulantı ve kusma şeklindedir. Hastaların yaklaşık yarısında hiçbir bulgu olmayabilir. Bu bulgular hastalığa özgü değildir. Tanı koydurmaz. Bundan sonra hiçbir bulgu olmaksızın HIV virüsü bağışıklık sistemi zayıflatmaya başlar. Bu evre genelde 8 ile 10 yıl kadar sürer ve sonrasında AİDS dediğimiz evre başlar. Bu evrede normalde zararsız olan birçok mikroorganizma ile veya hafif hastalık tablolarına neden olan etkenlerle ölümcül enfeksiyonlar gelişir” dedi. 
NASIL BULAŞIR?
AİDS’in cinsel ilişki yoluyla, ortak enjektör kullanımıyla, kan yoluyla anneden bebeğine bulaşabileceğine dikkat çeken, “ HIV’ın en önemli bulaşma yolu korunmasız yapılan cinsel temastır. Korunmasız yapılan her türlü cinsel temasla HIV bulaşabilmektedir. Bulaşma için HIV pozitif kişi ile yapılan tek bir cinsel temas bile yeterlidir, cinsel temas sayısı arttıkça bulaşma olasılığı artmaktadır. Korunma için cinsel partner ile karşılıklı olarak tek eşli yaşamak kesin önlemdir. Aksi durumda ise, cinsel temas sırasında kondom kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.
KORUYUCU AŞISI YOKTUR
Erban konuşmasını şöyle sürdürdü: “Damar içi madde kullanımı alışkanlığının önlenmesi, tedavi edilmesi, ortak enjektör kullanımı risklerinin anlatılması bu grup hastalarda HIV bulaşma riskini azaltmaktadır. Kesin tanı ancak alınacak kan örneği ile laboratuvarda yapılan HIV testi ile konulur. HIV tedavisinde günümüzde kullanılan otuzun üzerinde ilaç vardır. Bu ilaçlara ülkemizde ulaşım sorun yoktur. İlaçlar SGK geri ödeme kapsamındadır. Bu ilaçlar virüsü vücuttan tamamen atamaz fakat üremelerini kontrol altında tutarak hastaların yaşam süreleri önemli şekilde arttırmıştır. AİDS için henüz koruyucu bir aşı yoktur.”
 
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.