Diz Artroskopisi Nedir?

Eklem içini incelemeye yarayan artroskopi işlemi cerrahi bir yöntemdir. Diz artroskipisi de dizin kapalı olarak incelenmesi ve ortaya çıkan hastalığın teşhisini koymak için yapılan bir işlemdir.

Diz Artroskopisi Nedir?
06 Mart 2021 Cumartesi 10:59

Eklem içini incelemeye yarayan artroskopi işlemi cerrahi bir yöntemdir. Diz artroskipisi de dizin kapalı olarak incelenmesi ve ortaya çıkan hastalığın teşhisini koymak için yapılan bir işlemdir. Hastalık teşhisinin en doğru şekilde konulması için gerekli olan bir cerrahi yöntemdir. Dizde meydana gelen pek çok hastalığın teşhisi kolaylıkla yapılabilir.

Diz Artroskopisi Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Spor alanı ile ilgili olan bireylerde diz yaralanmaları daha çok meydana gelir. Yaralanmalardaki teşhisleri en iyi şekilde koymak için gerekli olan işlem diz artroskpisidir. Menisküs yaralanmaları, eklem zarı hastalıkları, ön ve arka çarpraz bağ yaralanmaları gibi pek çok durumda ihtiyaç duyulan cerrahi bir işlemdir.

Diz Artrokopisi İyileşme Süreci

Kapalı diz ameliyatı olan sonrasında iyileşme süreci önemlidir. Operasyondan sonra hemen hemen aynı gün hasta taburcu edilebilir. Bu durum hastanın vaka durumuna göre değişkenlik gösterebilir. İyileşme sürecinde hastanın dizine pansuman yapması ve buz torbası koyması önem taşır. Diz bölgesine iyi bakıldığı taktirde daha hızlı iyileşme olur.

Diz Artroskopisi Faydaları

Kapalı diz ameliyatı olarak da bilinen diz artroskopisi açık diz ameliyatlarına oranla daha faydalı bir işlemdir. Daha kısa süren bu işlemde açık ameliyat yapmadan tedavi mümkündür. Diz üzerinde iz kalma olasılığı daha düşüktür. İşlemden sonra diz çevirme gibi hareketlerde kısıtlanma riski azdır.

Omuz Yırtığı Neden Olur?

Omuz çevresindeki kaslarda meydana gelen yırtılmalar sık sık karşılaşılan ortopedik sorunlar arasındadır. Omuz yırtığı yaşlı ve genç hastalara göre meydana gelme durumu değişir. Genç hastalarda travma sonrasında ya da şiddetli düşme sonrasında meydana gelebileceği gibi, yaşlı hastalarda ise yıpranmaya bağlı olarak değişir.

Omuz Yırtığı Belirtileri Nelerdir?

Omuz çevresinde yer alan kaslardaki yırtılmaların en önemli belirtileri arasında şiddetli ağrı yer alır. Omuz yırtığı genellikle omuzun dışından kola kadar yayılan ağrı ile başlar. Yırtık ilerledikçe kuvvet kaybı ve güçsüzlükte meydana gelir. Erken dönemde ağrı şiddetli değildir. Kuvvet kaybı başladığı taktirde mutlaka bir doktor tarafından muayene edilmesi gerekir.

Omuz Yırtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Kas ve omuz yırtığı teşhisinde çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemler arasında en sık uygulananlardan biri röntgendir. Aynı zamanda ultrason, MR gibi yöntemlerle de yırtığın teşhisi yapılabilir. Yırtık olup olmadığı teşhis edildiği gibi, yırtığın hangi derecede olduğunun da teşhisi konulabilir.

Donuk Omuz Tanısı Nasıl Konur?

Fiziki muayene yapılarak konulan donuk omuz tanısı, hastanın öyküsünün de dikkatli dinlenmesinden geçer. Direkt grafi ile omuzda yer alan eklemler kontrol edilir ve MR ile desteklenerek tanının en doğru şekilde konulması gerekir. Daha detaylı durumlarda ise laboratuvar incelemesine kadar gidilir. Ultrason yöntemiyle de tanı konulabilir.

Donuk Omuz Nasıl Meydana Gelir?

Farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan donuk omuz sendromu, omuz eklemini oluşturan bağ dokularının içinde yer aldığı kapsülün omuzun çevresini sarıp kalınlaşması ile meydana gelen bir sendromdur. Omuzun bir yere çarpması ya da düşme durumunda da meydana gelebilen bir hastalıktır. İlerlediği taktirde ciddi hareket kısıtlamalarına neden olur.

Donuk Omuz Nasıl Tedavi Edilir?

Genellikle omuz ağrısı ile başlayan donuk omuz sendromunda tedavi oldukça kolaydır. Bu hastalık çoğu bireyde kendi kendine 12 ya da 18 ay içinde iyileşme gösterir. Ağrı ve iltihabın azaltılması için doktor tarafından verilen ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bu sendrom ilerlediği taktirde cerrahi müdahaleler ile kontrol altına alınır ve fizik tedavi egzersizleri yapılması gerekir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.