ÇİFTELER’İ KALKINDIRMAK İÇİN KAPI KAPI GEZECEĞiZ

Eskişehir’in en genç belediye başkanı olan Kadir Bıyık, nasıl bir Çifteler hayal ettiğini YAKINDA Dergisine anlattı. Üretken belediyecilik anlayışı ile Çifteler Belediyesi’nin kasasını doldurmayı hedefleyen Bıyık, ilçeye gelecek olan yatırımlarla Çifteler’in küçük bir Bozüyük olacağını belirtti.

ÇİFTELER’İ  KALKINDIRMAK İÇİN  KAPI KAPI GEZECEĞiZ
25 Temmuz 2019 Perşembe 14:10

RÖPORTAJ: GÖKHAN KOÇAL 

Kadir Bıyık,  MHP İl Başkanlığı görevini yürüttükten sonra 24 Haziran seçimlerinde partisinden 2’nci sıra milletvekili adayı gösterildi. Milletvekili olamayan haksızlığa uğradığı düşünülen Bıyık, 31 Mart seçimlerinde ise Cumhur İttifakı adayı olarak Çifteler’den belediye başkan adayı olarak gösterildi. Zorlu geçen seçim sonrası 8 oy farkla başkanlık koltuğuna oturan Bıyık, memleketi olan Çifteler’e hak ettiği hizmetleri getirebilmek adına kolları sıvadı.  Tersine göçü sağlamak için ilçeye pek çok fabrikanın gelmesi için görüşmelerini sürdüren Bıyık, Adapazarı Şeker Fabrikasının ilçeye geleceğinin müjdesini verdi. Bıyık kurulacak olan OSB ile ise ilçenin yatırıma doyacağını aktardı.  Başkan Bıyık ilçenin dünyaya açılan kapısı olan Sakaryabaşı’nın ise sil baştan yenileneceğini duyurdu.

8 oy farkla belediye başkanlığını kazandınız. İtiraz süreçleri yaşandı. O süreçte neler yaşandı?

Cumhur İttifakının adayı olarak yarıştık. Karşımızda da CHP’nin adayı vardı.  8 oy farkla seçimi kazandığım beyan edildi. Seçim gecesinden sonra yaklaşık bir hafta itiraz süreci oldu.  İtiraz sonucu ilçe seçim kurulu oyların yeniden sayılmasını gerek görmedi. CHP grubu daha sonra il seçim kuruluna itiraz etti.  Sonra süreç YSK’ya kadar gitti. Onlar itiraz edince bizde itiraz ettik. İtirazlar sonucu Çifteler’de hukuksuz bir durumun olmadığı aktarıldı. Ve bir gün sonra mazbatamızı aldık.  Biz bu süreci ilçemizde çözebilirdik. Eskişehir’den gelen belediye başkanları, milletvekilleri ortalığı alevlendirince bu ilçeye yansıdı. İlçede kargaşa yaşandı.    

Seçim öncesi Kadir Bıyık’ın farklı kazanacağı yönünde bir algı vardı. Ancak 8 oyla seçimi kazandınız. Farkın az olmasını neye bağlıyorsunuz. İttifaktan yeterince destek alamadınız mı?

Elimizdeki verilere göre bu seçimi 3 bin oy farkı ile almamız gerekiyordu.  Eskişehir genelinde ittifak tam olarak oturmadı. Bizde de kaymalar oldu. Eskişehir’de MHP’nin oyları tam olarak ittifak adayına verilmiş olsaydı biz bugün Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerini almıştık. Mihalıççık’ta da oylar blok olarak gelseydi bu ilçeyi kazanmıştık.  Sandıkta matematik tutmuyor. Çifteler ölçeğinde baktığımız zaman ‘bizdeki belediye neden MHP’ye verildi’ diyenler oldu. Bu da sonucu etkiledi. Vatandaşımız ekonomik sorun ve diğer yaşadığı sorunlara ilişkin tepkisini genel seçimlerde vermesi gerekirken, yerel seçimlerde vermekte.  Bizde böyle bir sonuç beklemiyorduk. Sonucu kabullendik. MHP olarak takkeyi önümüze koyup bunun muhasebesini yaptık. Buradan gerekli dersleri çıkardık.

Meclis çoğunluğu CHP’de, 4 aylık süreç nasıl geçti. Meclis çoğunluğunun CHP’de olması sizin için engel mi?

Meclis biraz tartışmalı geçiyor. Aslında bu güzel bir şey. İki siyasi partinin temsilcileri memleket daha iyi olsun diye uğraşıyor. CHP’li meclis üyesi arkadaşlarımıza şunu söyledik; ‘bazı konulara karşı olabilirsiniz ama sadece karşı olmak yetmez çözüm yoluyla bize gelin’. Büyükşehir yasasından dolayı ilçedeki birçok yatırım Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmakta. Bize karşı engellemeleri çözmeleri gerekiyor. Su ve kanalizasyon, köy yolları yapımın engellendiğini biliyoruz.  CHP’li meclis üyeleri memleketlerine hizmet etmek istiyorlarsa bu engellemeleri kaldırmalılar.  

İLÇEYE YATIRIM YAPMAK İÇİN BORÇLANMAK GEREKİYOR

2 dönem sonra MHP, Çifteler’de belediye kazandı. Nasıl bir belediye devraldınız? Belediyenin borcu var mı?

Rölantide bir belediye, ortalama bir belediye devraldık. Belediyelerin yapması gereken rutin işleri vardır. Bunun dışında hizmet getirmek için belediyenin borçlanması gerekiyor. Belediyemizin borcu var. Ancak bu borç Alpu gibi değil. Afakî rakamlar değil. Aman aman bir paramız da yok. Borcumuzda çok olmadığı için kendi yağımızda kavruluyoruz. Dediğim gibi bazı hizmetleri yapmamız için borçlanmamız gerekiyor.

Metin Başkan borçlanırken, görünmeze borçlanmış. Altyapımız yapılmış, doğalgaz döşenmiş. Bu paralar nerede denildiği zaman bu paralar altta. Aslında bizim de işimiz kolaylaşıyor. Şimdi sıra üst yapıda.

30 PROJE İÇİN 45 MİLYON TL’YE İHTİYAÇ VAR

Mesela ilçemizin sıcak asfalta ihtiyacı var. Bunun maliyeti 16 milyon TL. İlçede eksikliğini tespit ettiğimiz, hayata geçireceğimiz 30 proje var. Bunları yapabilmemiz için ise 45 milyon TL’lik bir bütçeye ihtiyacımız var. İller Bankası’ndan kredi çekebiliriz, mal varlıklarımız var bunları satabiliriz. Bunun için borçlanacağız. Başka türlü çıkış yolumuz yok.

Nasıl bir ilçe devraldınız?

Çifteler taşradaki ikinci büyük ilçe. Yıllardır beklentileri olan bir ilçe. Acil ihtiyaçlarımız dışında başka şeyler gelmiş. Mesela biz yol beklerken yüksekokul gelmiş. Bu da güzel bir şey.  Biz neler yapacağız. Bizim belirlediğimiz iki yöntem var. Sosyal Belediyecilik ve Üretken Belediyecilik.  Bize gelir getirici işler yapmamız lazım.  Güneş enerji panellerini ilçemize nasıl kazandırabiliriz, kooperatifleşerek nasıl bir gelir elde ederiz. Bunların muhasebesini yapacağız. Biz önce kasamıza para koymalıyız. Ödeme kolaylığı sağlamalıyız. Az para ile çok hizmet yapmalıyız. Kısa vadede gündelik işlerimizi yapıp, uzun vadede projelerimizi hayata geçirip kalıcı eserler bırakmalıyız.

Çifteler potansiyeli olan bir ilçe. 5 yıllık süreçte Çifteler’e neler yapacaksınız?

Öncelikli olarak çözmemiz gereken temel ihtiyaçlarımız var. Çöp bir problem. Çöp ile birlikte geri dönüşümü sağlamak lazım. Nezih, temiz, hijyen bir ortam yaratmamız  gerekiyor. Yollarımızı yenilemeliyiz. Hayvan pazarı, sebze pazarı dedik. Spor alanında eksiklerimiz var. Sosyal tesisimiz yok.  Üniversite öğrencilerin vakit geçirebilecekleri bir sosyal tesis yok. Memurlarımızın, vatandaşlarımızın ailecek gidebilecekleri bir yer yok. İlk önce bunları tamamlamalıyız.

Hükümet ve merkez belediye ile bir çalışma içerisinde olacak mısınız?

Sadece MHP’nin değil AK Parti’nin de belediye başkanıyım. İktidar partisi sadece kendi belediyelerine değil, diğer belediyelere de hizmet vermek zorunda.  Ulaşabilirlik noktasında milletvekillerimizle görüşeceğiz. Onlardan birtakım taleplerimiz olacak.  İlçemizde yüksekokulumuz var. Öğrencilerimizin kalacağı bir yurt yok. FETÖ’nün olan devletin el koyduğu bir yurt var. Bunu isteyeceğiz. Bütçe, hibe, ilçeye yatırım konularında sık sık gidip kapılarını aşındıracağız.

Büyükşehir noktasında ise, ihtiyacımız anında büyükşehir olsun diğer belediyeler olsun taleplerde bulunacağız. Bizleri kıracaklarını düşünmüyorum.

ÇİFTELER’İ KÜÇÜK BİR BOZÜYÜK YAPMAK İSTİYORUZ

İlçelerin en büyük sorunlarından bir tanesi işsizlik. İlçeye yatırım gelmesi noktasında seçimden bir takım vaatleriniz vardı. OSB sözünüz vardı. Son durum nedir?

Çifteler MHP’de iken bir organize sanayi bölgesinin planı yapılmış ancak boş olarak durmakta. İlçemizde şuan 3 tane fabrika var.  Bizde bunlara ek olarak tekstil fabrikası, şeker fabrikası getirmeyi düşünüyoruz.  Yıldız Holdingin sahibi olduğu Adapazarı Şeker Fabrikası ile defalarca bir görüşmemiz oldu. Adapazarı’ndan fabrikanın Çifteler’e taşınması için önemli bir mesafe kat ettik. Bir seneye kalmadan fabrika ilçemize taşınacak. 

İLÇEDE İŞSİZLİK YOK

Aslında ilçemizde işsizlik yok. Geçtiğimiz günlerde ilçemizde üretim yapan bir fabrikayı ziyaret ettiğimizde fabrika yöneticileri çalıştıracak işçi bulamamaktan şikayetçi oldu.  Emirdağ ve çevre ilçelerden vatandaşlar gelip bu fabrikada çalışmakta. Buna rağmen halen personele ihtiyaç duyduklarını söylediler. Genç nüfusumuz az. İnsanları buraya çekmemiz gerekiyor. Bu fabrikalar açıldıktan sonra ilçe nüfusumuzda ciddi oranda bir artış olacaktır. Bunları getirebilmek için ise OSB’nin hazır olması gerekiyor. Zemin etüt çalışmalarımız hazır. Biz Çifteler’i küçük bir Bozüyük yapmak istiyoruz.

SAKARYABAŞI SİL BAŞTAN

Bizi diğer ilçelerden ayıran en önemli özelliğimiz,  Allah’ın bize verdiği nimet olarak gördüğümüz Sakaryabaşı’mız var. İlçemizin reklamını yapabileceğimiz bir yer. Orada bir otelimiz var. Bu otelimiz yenilenecek.  Yeni restaurantlar yapacağız. Festival düzenleyeceğiz. Kamp alanları oluşturacağız. Böylece ilçemize turist çekeceğiz ve ilçemizin tanıtımını yapmış olacağız. Dünyada iki noktada tatlısu dalışı yapılmakta (İzlanda ve Çifteler). Bunlardan biri Sakaryabaşı. Burada bir kulübümüz var. Her hafta sonu dalış yapılmakta ama buranın reklamını daha çok yapmak istiyoruz. Kısaca Sakaryabaşı sil baştan yapılacak. Yollarından tutun, peyzajına kadar elden geçecek. İnsanlar buraya geldiği zaman artı bir daha ne bulabilir bunların üzerine çalışacağız.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Asiye Mutlu. - 5 yıl önce
Planlarınız güzel.Ayrica Çifteler de yıllardır sokak hayvanla ri problemi var hiç ilgilenilmiyor ve çok kötü durumdalar.Bu minik dostlarımız için de nı plânınız varmi