ETOMÜZE AÇILDI

Eskişehir’in ekonomi tarihini ve değerlerini anlatan Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi (ETOMÜZE) törenle açıldı.

ETOMÜZE AÇILDI
09 Mayıs 2017 Salı 15:23


Müzenin açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı,  Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler,  Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş M. Özaydemir, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç ile çok sayıda davetli katıldı.  

“Eskişehir eğitim ve kültürde parlayan yıldız”
Açılışta konuşan Bakan Avcı, Eskişehir’e kazandırdıkları müze için Eskişehir Ticaret Odası’na teşekkür etti.  Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi’nin, Eskişehir’in ticaret ve sanayi tarihini genç kuşaklara aktarmak noktasında önemli bir misyonu olduğunu belirten Avcı, “Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan bir protokol var. O protokol gereğince müzeler artık aynı zamanda eğitim alanı olarak değerlendiriliyor. Burada aynı zamanda bir eğitim alanı da açmış oluyoruz. Tüm müzelerimiz eğitim yeri ama özelikle bu müze çocuklarımızın tarihe bakışını da değiştirecek. Eskişehir gittikçe bu anlamda gelişiyor. İnşallah daha da fazlalaştıracağız böyle yerleri. Eskişehir eğitim ve kültür alanlarında parlayan bir şehir. Katkı sağlayan herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. 

“Eskişehir çok kıymetli bir müze kazanmıştır”
Eskişehir’deki müzelere bir yenisini daha eklemenin mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını söyleyen Vali Azmi Çelik, “Müzeler eserlerin sadece depolanıp sergilendiği  yerler olmaktan çıkmış, halkın eğitimi için, ulusal ve uluslararası konferansların  düzenlendiği, çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlerin gerçekleştiği , bilimsel yayınların yapıldığı  eğitim ve kültür kurumları haline gelmiştir. Geçmişini bilmeyenlerin geleceğe yön verememesi hepinizin malumu.  Eskişehir Ticaret odası Odunpazarı bölgesine çok kıymetli bir müze kazandırmıştır. Bu müze ile Anadolu Uygarlık tarihi içinde müstesna bir yeri olan Eskişehir ‘in ticaret ve sanayi tarihi gözler önüne serilerek ziyarete gelenler üzerinde olumlu etki yaratacaktır” dedi.   


“Türkiye’de ünlü destinasyon merkezlerinden biri olacak”
 Büyükerşen, Ticaret Odası’nı Eskişehir’e kazandırdığı müzeden dolayı tebrik ederek, “ Ticaret odamızın bu bölgede bir müze kurmuş olmasından son derece memnuniyet duymaktayım. Ticaret Odası’nı yürekten kutluyorum. Eskişehir, sanayinin yanı sıra Türkiye’de ünlü destinasyon merkezlerinden biri olacaktır hepimize hayırlı olsun’’ diye konuştu.

Ata yadigarları bu müzede sergilenecek
Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ise, müzeyi açmalarındaki amacın Friglerden günümüze Eskişehir’in 3000 bin yıllık ticaret ve sanayi tarihini genç kuşaklara aktarmak olduğunu ifade etti. Geçmişi bilmenin önemine değinen Güler, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçmişini bilmeyen hep çocuk kalır. Yaşadığımız şehrin eski sahiplerini bilme, tanımak, nasıl yaşadığını öğrenmek büyük önem taşıyor. Gelecek ancak geçmişi bilmekle şekillenir. Eskişehir’in ilklerin şehri olmasıyla gururlanıyoruz. Türkiye’nin ilk kurulan odalarından biri olmamız sebebiyle görev ve sorumluluk hissediyoruz. Bu sorumluluk bilinci ile şehrimize bir müze kazandıralım istedik. Şehrimizin Friglerden günümüze 3000 yıllık ticaret ve sanayi tarihini anlatmayı hedefledik. Bu hedef doğrultusunda tescilde Osmanlı Evi olan müzeyi restore ettirdik ve ardından bir duyuru ile değerli büyüklerimizden ata yadigarlarını  müzemizde sergilemek üzere bağışlamalarını istedik. Kıymetli emanetlerini müzemize bağışladılar. Ata yadigarlarını en güzel şekilde sergileyeceğiz. Eskişehir’in ekonomik ve kültürel zenginliğini yaşatmayı hedefledik. Müzemizde Türkiye’nin ilk yerli lokomotifi ‘Karakurt’u,  zamanın simgesi olan ‘Devrim Otomobili’ni görebileceksiniz. Bu topraklarda yetişen Midas’ı, dünyaca ünlü mizah ustamız Nasreddin Hoca’yı, ilk lületaşı ustamız Osman Denizköpüğü’nü ziyaret edebileceksiniz. İçinde 600 eser bulunan müzemiz sayesinde Eskişehir’in ticari geçmişine hep birlikte yolculuk yapacağız. Bahçedeki etkinlik alanı ile Eskişehir’in geçmişine daha yakından bakacağız. Eğitim alanı olarak da faydalanabileceğiz müzemizden eğitime katkı sağlayacağız.”
 
 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.