SARICAKAYA'DA TARİH YENİDEN DOĞUYOR

Kültür ve Turizm Bakanı, AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı’nın talimatıyla oluşturulan heyet, Sarıcıkaya ilçesinde tarihi dokusu bulunan yerlerde incelemelerde bulundu.

SARICAKAYA'DA TARİH YENİDEN DOĞUYOR
16 Kasım 2016 Çarşamba 13:48

Sarıcakaya ilçesinde tarihi konak ve hamam restore ettirilerek gelecek nesillere miras bırakılacak. Ayrıca Beyyayla Düden mağarasında da düzenleme çalışmaları yapılması planlanıyor. Sarıcakaya ilçesi, kültür turizminde de ‘biz de varız’ mesajını verirken, geleceğe yönelik çok önemli projeleri hayata geçirecek. İlçede bulunan tarihi yapılar restore çalışmaları sonrasında kültür turizmine katkı sağlayacak. AK Parti Eskişehir Milletvekili, Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın talimatı sonrasında oluşturulan heyet ilçede tarihi dokusu bulunan yerlerde inlemede bulundu. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Uygulamalar Dairesi Başkanı Yakup Harmanda, Ankara Röle ve Anıtlar Müdürü Ahmet İmamoğlu, Uygulamalar Dairesi Mimarı Emre Karaalioğlu ve Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Mehmet Süleyman Ekşi’den oluşan heyet Belediye Başkanı Faruk Güleri ile birlikte tarihi konak, hamam ve Beyyayla Düden mağarasında inceleme yaptı.
GEÇMİŞİN İZİ GELECEĞİN YÜZÜ
‘Geçmişin İzi, Geleceğin Yüzü’ sloganı adı altında ilçe tarihi tekrar gün yüzüne çıkartılarak gelecek nesillere miras olarak bırakılması planlanıyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Uygulamalar Dairesi Başkanı Yakup Harmanda ve ekibinin ilk durağı Kent Merkezinde bulunan tarihi yapıtlar oldu. Hamam ve Tarihi Konak’ı inceleyen ekiplerin verecekleri tescil onay raporunun ardından zaman kaybetmeden bu alanların restore işlemi yapılacak.
GELECEK NESİLLERE EN GÜZEL MİRAS
Belediye tarafından hazırlanan projeler kapsamında tarihi konağın restorasyon sonrasında Kent Müzesi olarak kullanılacağını belirten İlçe Belediye Başkanı Faruk Güler, “Denetim sonrası bu tarihi dokularımızın tescil onay işleminin hemen ardından restore işlemlerini gerçekleştirmeyi planlıyoruz. İlçe tarihimiz, kültürü, hafızası açısından da son derece önemli olan tarihi yapıların gelecek kuşaklara miras olarak bırakılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Bu restorasyon işleri uzun süren bir prosedür gerektiriyor. Göreve geldiğimiz dönemde eniştem olan Hacı Hasan Hüseyin Eldem’in oğulları Ali, Nihat ve İbrahim Eldem tarafından bu tarihi konak belediyemize bağışlandı. Öncelikli hedeflerimiz arasında ilçe tarihimizi ve kültürümüzü ortaya çıkarmaya yönelik olarak çok ciddi çalışmalar yer almıştır. Ve bu yönde de projelerimiz devam etmektedir. Bu tarihi konağı, restore işleminin tamamlanmasından ardından Sarıcakaya Belediyesi Hacı Hasan Hüseyin Eldem Kent Müzesi olarak faaliyete geçireceğiz” dedi.
Başkan Güler, projeleri, tarihsel dokuya zarar vermeden hayata geçirmeye çalışacakları mesajını verdi.
EN UZUN MAĞARALAR ARASINDA
Heyet, Beyyayla Düden mağarasını ziyaret ederek inlemelerde bulundu. Yaklaşık 600 metre uzunluğunda bulunan ve Türkiye’nin en uzun mağaraları arasında bulunan Düden mağarasında da yürüyüş yolu gibi çeşitli düzenlemeler yapılarak turizme kazandırılması ölçüsünde adım atılacağının altı çizildi.

 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.