Kimsenin can güvenliği kalmayacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği teklifine karşı çıkmasını ‘tarihi sorumluluk’ diye niteleyerek, teklifin geçmesi halinde kimsenin can güvenliğinin kalmayacağını savundu.

Kimsenin can güvenliği kalmayacak
17 Ocak 2017 Salı 15:24

Grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, CHP’li vekillere Meclis’teki görüşmeler esnasında takındıkları tutum nedeniyle teşekkür ederek, “Bizim mücadelemiz bayrak mücadelesidir. Vatan mücadelsidir. Söz konusu vatansa gerisi teferruattır. Bizim mücadelemiz budur. Bizim tarihe karşı sorumluluğumuz var. Biz muhalefeti bu sorumluluk içinde yapıyoruz, sarayda oda kapma muhalefeti için değil. Hırslarımızı tatmin etmek için siyasi bir mücadele yapmıyoruz” dedi.

CHP’nin 15 yıldır hükümeti uyardığını ve eleştirilerinde haklı çıktıklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürürlüğe konan uygulamalar üzerinden hükümeti eleştirdi: “15 Temmuz darbesi oldu, şimdi diyorlar ki yanlış yaptık, Allah bizi affetsin. Allah sizi affeder de mağdurlar sizi affeder mi? Bir milyon kişi mağdur oldu. İnsanlar aç susuz bırakıldı.”

Cumhurbaşkanının ve mahkemelerin tarafsız olmasını istediklerini belirten CHP lideri, “Adalet dağıtacak bir partinin kontrolünde dağıtılır mı? Cumhurbaşkanı devletin sigortasıdır. Devletin uyumlu çalışmasını sağlar. İktidar ve muhalefet arasında bir tartışma çıktığında ara bulucu olur” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği teklifiyle birlikte cumhurbaşkanının yetkilerinin artırılmasına karşı çıktıklarını ve bunun ülkede hasar yaratacağını belirterek, “Bunun anlamı Türkiye Cumhuriyeti’ni bir parti devletine dönüştürmektir” dedi.

CHP lideri, teklifin geçmesi halinde yaşanacakları şöyle anlattı  : “Kimsenin can güvenliği olmayacak, yargı sadece saraya çalışacaktır. Bir kişi hem Meclis, hem mahkeme olacak. Etkisiz, yetkisiz, sembolik bir Meclis olacak! Ben vicdanıma sığdıramıyorum. Ahlakıma sığdıramıyorum. Eğer bu geçerse Meclis’i mezara demokrasiyi de tarihe gömmüş olacağız. Bu sorun ülkesini ve bayrağını seven hepimizin ortak sorunudur. Kendini ister muhafazakar, ister ülkücü ister devrimci tanımla.”

Kılıçdaroğlu’nun hedefinde, ‘milli irade’ söylemini sıklıkla dillendiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet de vardı: “Efendim ben milletim, milli iradeyim. Yok öyle bir şey. Milli irade 80 milyondur. Karşı olduğumuz birinci madde, Cumhurbaşkanı bir partinin genel başkanı olmamalı. Nasıl tarafsız olacaksın?”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.