FAALİYET RAPORU MECLİS’TEN GEÇTİ

Tepebaşı Belediye Meclisi’nde faaliyet raporu görüşüldü. Ret oyu veren AK Partililer, raporda belediyenin borç batağında olduğuna dikkat çekti. Yüksek borçlanma nedeniyle belediyenin satın alacağı mal ve hizmetlerin maliyet fiyatlarının yükseldiğini vurgu yapan AK Partililer, Başkan Ataç’ı uyardı: “Durum böyle devam ederse gelecekte, belediye binasına dahi haciz konulabilir.”

FAALİYET RAPORU MECLİS’TEN GEÇTİ
07 Nisan 2017 Cuma 10:08

Tepebaşı Belediyesi’nin 2016 yılı faaliyet raporu, AK Parti grubunun ret oyuna karşılık, oyçokluğuyla kabul edildi.
AK Parti Grup Sözcüsü Orhan Durmuş, belediyenin asli görevlerine ilişkin faaliyetlerinin yetersiz olması nedeniyle ret oyu kullandıklarını açıkladı. Tepebaşı Belediyesi’nin asli görevleri olan alt yapı ve üst yapı yatırımları konusunda yeterli olmadığını savunan Durmuş, ayrıca belediyenin borç rakamının çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Durmuş, faaliyet raporuyla ilgili eleştirilerini şöyle sıraladı:
Afyon ve Antalya varken neden Kıbrıs?
Kamu İdareleri Geliştirme Derneği tarafından Kıbrıs’ta bir otelde belediye bürokratlarının katıldığı bir eğitim semineri yapılmış. Aynı program yarı fiyatına Afyon ve Antalya’da olmasına rağmen, iki kat fiyatına Kıbrıs neden tercih edilmiştir? Kıbrıs’ın tercih edilmesi, tasarrufa yönelik önlemler ile tezat değil midir?
Özel Kalem’den ilginç satın alma
Özel Kalem Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl bir elektrik firmasından KDV dahil 50 bin 397 liralık elektrik malzemesi satın alınmıştır. Sadece bu faturada, çeşitli cinslerde 760 metre kablo alınmış. Asıl görevi sekreterya hizmetleri olan Özel Kalem Müdürlüğü bu kabloları nerede kullanmıştır? Yapım işleri, doğrudan temin veya ihale yoluyla, gerek Fen İşleri Müdürlüğü gerek Destek Hizmetleri Müdürlüğü ve gerekse diğer yatırımcı müdürlükler eliyle yaptırıldığına göre, Özel Kalem Müdürlüğü’nün bu alımı ne için yapılmıştır?
 
Önceki yıllara göre borç rakamı çok yükseldi
2016 yılı faaliyet raporunda yer alan bilançoya ve mali verilere baktığımızda, Tepebaşı Belediyesi’nin toplam borcunun yaklaşık 165 milyon lira olduğunu görüyoruz. Önceki yıllara göre, borç rakamı çok yükselmiştir.2015 yılına göre yaklaşık,30.000.000 lira ilave borç olmuştur. Borç rakamı, 2016 yılı bütçesinin yüzde 82,5’ine ulaşmıştır. Daha net olarak ifade etmek gerekirse, gerçekleşen bütçe gelir rakamını geçmiştir.
Borçlanma hızı böyle devam ederse, çevrilemez duruma gelecek
Vergi gelirleri, geçtiğimiz yılda yüzde 15 oranında artarken, 2016 yılında yüzde 2,23oranında azalmıştır. Buna karşılık belediyenin borçları, yüzde 22,2 oranında artmaktadır. Borçlanma hızı, böyle devam ederse, çevrilemez duruma gelecektir. Belediye, bu borçları ödeyemez duruma gelmektedir ve gelecek yılları ipotek altına almaktadır.
Belediyeyi borç altına sokmaya hakkınız yok
Görev süreniz 2019 yılında biteceğine göre, bu tarihten sonrasını borç altına sokma hakkınız yoktur. Ayrıca yüksek borçlanma, belediyenin satın alacağı mal ve hizmetlerin maliyetlerini yükseltmektedir. Firmalar alacaklarını, ancak uzun vadede alabileceklerini bildiğinden, fiyatlarını yükseltmektedir. Durum böyle devam ederse gelecekte, belediye binasına ve hatta başkanlığın odasında ve diğer odalarda bulunan masa, sandalye, bilgisayar gibi malzemelere dahi haciz konulabilir.
Asfalt döküm işinde gerileme
Fen İşleri Müdürlüğü’nün 2016 yılında, 28.368 ton yama asfaltı dökmesi yeterli değildir. 2015 yılında dökülen 37.371 ton olan rakamdan, yaklaşık 9.000 ton düşmüştür ve yüzde 24 oranında gerilemiştir. Bu rakam kapasitesinin çok altında bir rakamdır. Bu rakamın en az 100.000 tona çıkarılması gerekmektedir. Benzer durum “kilit taş onarımı” işlerinde de vardır. Burada da, yüzde 65 oranında bir azalma vardır.
‘Ağustos böceği’ benzetmesi
“Ağustos böceğini” hatırlatıcı tarzda, “kültürel faaliyetleri önceleyen” belediyecilik yapılırken, binlerce vatandaşımız çeşitli gezilere götürülürken, mensup olduğunuz partinin seçmenleri, parti programlarına götürülürken asli görevler ihmal edilmemelidir.
Sokakların asfalta ve kaldırıma ihtiyacı var
Belediyemizin sorumluluk alanlarındaki yolların ve özellikle ara sokakların, asfaltlarının yenilenmesine, tamire, bakıma, yama asfaltı ve kaldırım yapılmasına ihtiyacı vardır. Bu saydıklarımız, vatandaşların talepleridir. Vatandaşların bu talepleri ve hizmet beklentisi, yerine getirilmelidir.
Araç sayısındaki azalmanın nedeni nedir?
Diğer taraftan, Belediye bünyesinde hizmet veren ve taşıtlar listesinde yer alan, 3 adet kamyon, 1 adet traktör, 1 adet greyderin azalmasının nedeni nedir?
Kırsal mahallelerde yeşil miktarı yetersiz
Tepebaşı Bölgesinde, park ve yeşil alan miktarı, genel olarak artış eğilimi gösterirken, merkeze yakın olan ve kırsal mahalle olarak adlandırabileceğimiz mahallelerinde, çok yetersizdir. Buralarda, parkların ve yeşil alanların artırılması için, istimlak ve kamulaştırma dahil olmak üzere, gereken yapılmalıdır.
Kaybedilen dava sayısı ne kadardır?
Faaliyet raporunda, Hukuk İşleri Müdürlüğü tarafından, Belediyemiz aleyhine açılan davalardan bahsedilirken, idari davalar, hukuk davaları, ceza davalarına yer verilirken, icra ve haciz bilgilerine yer verilmemiştir. Bu uygulamalar, hukukun dışında mı sayılmaktadır? Halbuki Belediyemizin, yüksek tutarda borçları nedeniyle, mali yönden krizde olması nedeniyle, tedarikçilere borçlar ödenemediğinden, çok sayıda hukuki işlem yapılmakta, haciz ve ipotek uygulamaları yapılmaktadır. Belediyenin Hukuk İşleri Müdürlüğü’nün, kaybettiği dava sayısı ne kadardır?
Tepebaşı Anonim Şirketi hangi faaliyetleri yapıyor?
Belediyenin mal ve hizmet teminlerinde, piyasadan daha aşağıda bir maliyetle sunulması ve bu sayede kamu kaynaklarının etkin ve tasarruflu kullanılması amacıyla kurulduğunu zannettiğimiz, Tepebaşı Anonim Şirketi, gerçekte hangi faaliyetleri yapmaktadır? İşlemlerden görüldüğü kadarıyla, Tepebaşı Belediye’sine, pasta, meşrubat satılması ve kokteyl hizmeti sunulmasından başka ve daha önemli işler yapıyor mu?
 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.