‘HAYIR’ EMEKLE ÖRGÜTLENİYOR ‘EVET’ VERGİLERİMİZLE

Türkiye’de 2014’ten bu yana seçim güvenliği, sandık gözlemciliği, oy sayım organizasyonları için gönüllü çalışan bağımsız kuruluş Oy ve Ötesi’nin ardından bu defa 16 Nisan referandumunda gönüllü olarak çalışmak için Hayır ve Ötesi bileşimi kuruldu.

‘HAYIR’ EMEKLE ÖRGÜTLENİYOR ‘EVET’ VERGİLERİMİZLE
07 Nisan 2017 Cuma 10:53

 
Hayır ve Ötesi Platformu Koordinasyon sözcüleri Serkan Arslan ve Mert Bulut, Gözde Çelik’in referandum sürecini ilişkin sorularına yanıt verdi.
 
Hayır ve Ötesi nasıl oluştu?
Serkan Arslan: Çoğumuz Oy ve Ötesi Platformunda aktif olarak görev yapıyorduk. Oy ve Ötesi güvenlik gerekçesi ile sandıklarda bulunamayacağını açıkladı fakat herkesin sandık görevlisi, müşahit olması gerektiğini söyledi. Biz de bu vasıfla birlikte Birleşik Haziran Hareketi'nin hazırlamış olduğu ' Hayır ve Ötesi' platformu altında birleştik. İlk olarak İstanbul'da oluştu ardından yaklaşık olarak 30 şehre yayıldı. 
 
Hayır ve Ötesi gönüllüleri ile nasıl buluşuyor?
Gönüllüler,  Hayır ve Ötesi'nin ''hayirseverotesi.org'' internet sitesine girerek form doldurmaları gerekiyor. Formu doldurduktan sonra kendileri ile iletişime geçiliyor ve bulundukları şehirde Hayır'a sahip çıkma fikrini benimseyenler ile irtibat kurmaları sağlanıyor. Twitter ve Facebook hesaplarından da Hayır ve Ötesi takip edilebiliyor.
 
Hayır ve Ötesi'nin kaç gönüllüsü var ve Platform kimlere açık?
Mert Bulut: Şu anda gönüllü sayımız 350 civarında. Bunun yanında parti müşahitleri de bizim gönüllümüz olarak görev yapabiliyor. Önemli olan seçim sonuçlarını sağlıklı şekilde sistemimize geçirebilmek, daha sonra YSK'dan karşılaştırmayı sağlıklı şekilde yapabilmemiz. Platformumuza gönüllü olmak için herhangi bir parti ya da Sivil Toplum Kuruluşuna üye olunmasına gerek yok. Sadece Hayır oyu vermesi ve memleketi düşünmesi yeterli bizim için.
 
''HAYIR HALKIN EMEĞİ VE CEBİNDEN VERDİKLERİ İLE ÖRGÜTLENİYOR''
Hayır ve Ötesi peki neden ‘hayır’ diyor?
Mert Bulut: Anayasanın teklif edilen maddelerine bakıyoruz;  halkın yararına hiçbir madde yok. Sadece inanmayan maddelere tek tek baksın. Milletvekilleri ile ilgili maddeler var. Bakanlar düşünülmüş, Cumhurbaşkanı düşünülmüş. Cumhurbaşkanı düşünülmüş. Ve böyle bir anayasaya toplumun kesiminin onayı bekleniyor. Ben üniversite bitirdim. İşsizim. Mesele ban kendimle ilgili bir madde bulamıyorum. Bu bile hayır demek için ciddi bir neden. Biz böyle bir anayasayı kabul etmiyoruz ve Hayır diyoruz hem kendimiz için hem de gelecek nesiller için…Evet'i devlet örgütlüyor, insanlar neden Evet demesi gerektiğini tam olarak kestiremezken,  Hayır oyu verecekler kendi hayatlarından bile örnekler vererek neden Hayır oyu vermesi gerektiğini anlatabiliyor. Hayır halkın emeği ve cebinden verdikleri ile örgütleniyor.
 
Hayır ve Ötesi Eskişehir'de hangi mahallelerde yoğun şekilde çalışıyor?
Serkan Arslan: Amacımız Evet oyu verecek kesimin oyunu Hayır'a çevirebilmek, Hayır ve Ötesi'nin amacı bu öncelikle. Sadece sandıkta görev almak değil sorumluluğumuz aynı zamanda neden Hayır oyu verilmesi gerektiğini de anlatıyoruz.  Evet çıkabilme ihtimali yüksek olan 71 Evler Mahallesi, Emek Mahallesi, Erenköy Mahallesi  bizim için kritik bölgeler , bu bölgelerde diğer bölgelere nazaran yoğun şekilde çalışacağız. İlçelere gidemiyoruz maddi imkânsızlıklardan dolayı, her mahallede bir temsilcimiz var. Bizim çalışma yapamadığımız yerlerde siyasi partilerden veri alacağız ve karşılaştırmamızı yapacağız, böyle de bir ortak mutabakat içinde olacağız.
 
Hayır ve Ötesi finansmanını nasıl sağlıyor?
Mert Bulut: Televizyonlarda çok fazla reklam şansımızın olmaması Hayır ve Ötesi'nin çok fazla duyulmamasında etken. Devlet bütün olanakları ile ‘evet'i büyütürken, bizim vergilerimizi Evet çalışmalarına yatırmışken, bizim çok fazla bir bütçemiz yok kendi imkanlarımız ile dayanışma içinde bir çalışma yürütüyoruz. Çalışmalarımızda özellikle sosyal medya ile çok fazla ilgilenmeyen yaş ortalaması yüksek insanları televizyonlardan çok fazla etkilendiğini görüyoruz. İnsanların survıvör izleyip ülkenin kaderi konusunda karar vermelerini isteyenlerin bu noktada başarılı bir performans sergiliyor. Ancak hayırın örgütlenmesi ciddi bir emek ürünü olduğu için sokakta hayatta kendisine daha fazla yer buluyor.
 
 
Hayır ve Ötesi, partiler ve sivil toplum kuruluşlarından da destek alıyor mu?
Serkan Arslan: Tabi ki. Müşahit çalışması referandum halk oylaması için 10 parti ile sınırlı tutuldu. Biz bu 10 parti ile görüşmelerimizi tamamladık ve Hayır oyu verecek partiler ile görüşme halindeyiz. Örneğin partilerin eksik kaldıkları bölgelerde biz görev alıyoruz.
 
ÇOK SAYIDA GİZLİ HAYIRCI VAR
Hayır ve Ötesi alan çalışmalarında nasıl tepkiler ile karşılaşıyor?
Sisteme karşı  bir güvensizlik var insanlarda, YSK’yı denetleyen bir unsur olmamızdan kaynaklı olarak halkın  bizi destekleyen bir tarafı var. İnternetten başlattığımız kampanya yolu ile bize ulaşıp bize destek olanlar var. Sosyal medya kullanmayan insanlar televizyon programlarından izledikleri kadarını bildikleri için ‘evet’ diyorlar, biz görüşüp ‘hayır'ı anlattıktan sonra oylarını hayır yönünde kullanacaklarını söylüyorlar. Kimse açık açık hayır vereceğini söyleyemiyor, ancak çok samimi bir şekilde söyleyebilirim ki çok fazla sayıda gizli hayırcı var.
 
Hayır ve Ötesi  'Hayır'ı rahatça anlatabiliyor mu?
Cumhurbaşkanı'nın üslubu vatandaşları kucaklamak yerine kutuplaştırıyor, hayır diyenleri terörist ilan eden bir söylem ile karşı karşıyayız. Referandum çalışmaları süresince Hayır çalışması sokakta çok rahat şekilde yapılamıyor bir baskı hissediyoruz. Ancak bu baskıların mevcut siyasi ortama bakıldığında katlanılması gerekir en azından bu baskılar ile bir yurttaş hareketi olarak uğraşmak ülkenin geleceği adına bizlere çok fazla etki etmiyor.
 
 
Oy ve Ötesi çok fazla ses getiren bir platform iken Hayır ve Ötesi'nin daha az bir kitleye hitap etmesini neye bağlıyorsunuz?
Hayır ve ötesi bir taraf,  Oy ve Ötesi oyların güvenirliğini sağlayan hiçbir patiye yakınlığı olmayan içinde tüm yapılardan insanlardan oluşan, tek amacın oyların adil şekilde sayılıp sisteme girilmesini sağlayan bir platform idi. Ama Hayır ve Ötesi'nin amacı hayırı örgütlemek, kullanılacak oyların güvenliğinin sağlanması ve Hayır oyunun çoğunluk sağlaması üzerine neler yapılabileceği üzerine yoğunlaşmak.
 
Hayır'ın ötesinde ne var?
Hayır oyu çoğunluk olarak çıktıktan sonra,  ülkede Evet oyu kullananlar çıkan Hayır oyunu kabul etmeyebilir. Biz bu noktada şimdiye kadar değişik platformlarda yanlış bir şekilde ifade edilen ve hayırcıları bazı vatandaşlar gözünde yanlış bir yere koyan üsluba karşılık, biz ülkesini seven bu ülkenin emekçileri, yoksulları için hayır diyen bir kitleyiz diyerek ortak payda yaratmak olacaktır.
 
“AMAÇ REJIM DEĞİŞİKLİĞİ''
Halk oylamasında sonucun olası  evet çıkması durumunu  nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tüm yetkilerin bir kişiye bağlanması zarar. Neden zarar? Bugün Cumhurbaşkanı baki değil, sistem baki kalacak. Cumhurbaşkanı yerine başka biri geldiğinde ülke çok farklı noktalarda kendini bulabilir. Bunun en yakın örneği 15 Temmuz'dur; bir cemaate bel bağlamanın  zararlarını ülke olarak birlikte yaşadık. Evet çıksa da Hayır diyenler olarak tabanda bir karşılık var. Ülkede tüm yetkiler elde olmasına rağmen yönetememe krizi var.
 
 ''SANDIKLARA SAHIP ÇIKALIM Kİ GELECEĞE UMUTLA BAKALIM..''
Hayır ve Ötesi, 16 Nisan'da nasıl bir çalışma izleyecek?
16 Nisan günü kurduğumuz sistem ve uygulamalar ile kendi aramızda veri akışını sağlayacağız. Gönüllü Avukatlar hukuki desteğimizi sağlayacak. Siyasi partiler ile dayanışma içinde olacağız.  Müşahit gönüllülerine büyük rol düşüyor 16 Nisan'da.  Biz Hayır ve Ötesi olarak herkesi 16 Nisan'da sandıklara sahip çıkmaya  davet ediyoruz, sandıklara sahip çıkalım ki geleceğe umutla bakalım..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.