CUMHURBAŞKANI YARDIMCILIĞI GELİYOR

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin 10'uncu ve 11'inci maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddeyle beraber Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı geliyor.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCILIĞI GELİYOR
14 Ocak 2017 Cumartesi 10:23

10’uncu madde için 483 oy kullanılırken, ilgili madde 343 kabul, 135 ret, üç boş, iki geçersiz oyla kabul edildi.İlgili maddeye göre cumhurbaşkanı, seçilmesinin ardından cumhurbaşkanı yardımcısı ya da yardımcılarının yanısıra bakanları da atayabilecek. Makamın boşalması halinde 45 gün içerisinde seçim yapılacak. Genel seçime bir yıl veya daha az bir süre kalmışsa, Meclis seçimi de cumhurbaşkanı seçimiyle birlikte yenilenecek.‘TBMM ve cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesini’ düzenleyen 11’inci madde 341 kabul, 134 ret, bir çekimser, beş boş, iki geçersiz oyla kabul edildi.
11’inci maddeyle gelen değişiklikler şöyle:
* Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ve cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.
* Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ve cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.
* Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir. Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclis’in ve cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclis’in ve cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam eder.
* Bu şekilde seçilen Meclis ve cumhurbaşkanının görev süreleri de beş yıldır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.