Yerel seçimin kaderini cahiller belirleyebilir

Soner Uçak yazdı...

Yerel seçimin kaderini cahiller belirleyebilir
10 Ekim 2023 Salı 13:13

Seçim yapılmadan ortaya atılan her tahmin, pek çok unsuru dışladığı için cehalet göstergesi olarak ele alınabilir.

Bazı verileri ortaya koyarak, falancanın şansının yüksek olduğunu söylemek başlı başına bir cesaret işi olsa da, bu cesaretin vücut bulması için ciddi bir cehalete sırt yaslamak gerekiyor. Çünkü biliyoruz ki; olmamış bir konunun bu şekilde ya da şu şekilde olacağını iddia etmek doğa için mümkün olsa da, toplum ve insan için pek de mümkün olamıyor.  

Lakin; bu cehaletin kullanılabilir bir yanı var. Öncelikle partiler için kazanılmayacak bir seçime hazırlanmak çok zor olduğu için, kazanacağı ön kabulü ile seçim sürecine adım atmak bir zorunluluk. “Kazanacağız” tespitinin ağızdan çıkması için kullanılabilir bir cehaletin cepte olması gerekiyor. Bu noktada parti ve partililerin bu cehalete sığınmasında hiçbir sakınca olmadığı gibi seçim sürecinde pozitif bir etkisi de olabilir.

Basın ve medya en başından beri ilk okul seviyesinde bir dil ve ağız birliği örgütlemeyi pazarlama açısından mühim beceri olarak görmesi neticesinde cehalet için elverişli bir alan görüntüsüne bürünüyor.

Bu nedenle cehalet siyasette  ve onun sunumunda baş aktördür.

***

Fakat; korkulması gereken kör cehalettir ki, sonuçları cehaletin bile kaldırmayacağı hayal kırklıkları yaratabilir.

Böylesi bir cehalet cesaret veren bir motivasyon kaynağı olmaktan ziyade, o kişiyi, görüşü, tahmini bir zırvaya çevirebilir.

Örneğin, günümüz toplumu için siyasette başarıyı getireceği yönünde  yekten doğru kabul edilen maddi gücün olması yadsınamaz bir gerçek olarak karşımızda dururken, bu gücün nasıl kullanıldığı kör cahalet için pek de fokuslanacak bir alan değildir genellikle.

Veya konuşma becerisi çok yüksek bir kişinin siyasette başarılı olacağına dönük tartışılmaz gibi görünen tespit, susmaya hakkını verirken sınıfta kalabilir.

Yahut, tecrübeli bir ismin avantajları sayılırken, o tecrübenin getirdiği ezberler yok sayılır.

Makul olanın seçim başarısı göstereceği su götürmez bir gerçek olarak ele alınırken, heyecan yaratacak düzeyde makul alanın dışına çıkmaya yüz çevirebilir kör cahil.

Bir kişinin gençliğine işaret ederken, tecrübesizliği ve bilgi birikimi yetersizliği göz ardı edilebileceği gibi, başka birisinin yaşına işaret ederek tecrübesi ve hafızası görmezden gelmek yine cehaletin körlük ile sınandığına işarettir.  

***

Dolayısıyla yaklaşan yerel seçimlerde cahil cahil konuşma, cahilce görüş bildirme, hatta bir cahiller organizasyonu inşa etmek başarının önünde ciddi bir engel teşkil etmezken, aynı cehaletin kör olması durumu ciddi bir başarısızlığı beraberinde getirebilir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.