Uğur Mumcu Odunpazarı’nda anıldı

Odunpazarı Belediyesi, 24 Ocak 1993'te Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde arabasına konulan bombanın patlaması sonucu katledilen Türk basınının duayen ismi Uğur Mumcu’yu unutmadı. Anma töreninde konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Uğur Mumcu’nun mücadele ettiği gerici güçler, bugün gün yüzüne çıktı” dedi.

Uğur Mumcu Odunpazarı’nda anıldı
24 Ocak 2020 Cuma 14:57

Odunpazarı Belediyesi 24 Ocak 1993’de katledilen gazeteci- yazar Uğur Mumcu’yu anma töreni düzenledi.  27 yıl önce aracına konan bombanın patlaması sonucu katledilen Uğur Mumcu, Odunpazarı Belediyesi tarafından adına açılan Uğur Mumcu Parkı’nda anıldı.Mumcu’nun bombalı saldırıya uğradığı  “06 YR 245” plakalı aracının sergilendiği anıtın önünde düzenlenen anma törenine; Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar ile çok sayıda vatandaş katıldı.

BAŞKAN KURT: “TERÖRÜN HER TÜRLÜSÜNÜ LANETLİYORUZ”

Anma töreninin açılış konuşmasını Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt yaptı. Uğur Mumcu’nun 27 yıl önce bugün katledildiğini belirten Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “27 yıldan bu yana her 24 Ocak’ta terörün her türlüsünü lanetliyoruz. Ne acıdır ki, terör hâlâ devam ediyor, hâlâ aydınlarımız öldürülüyor. Bu cinayetin hâlâ failleri yakalanmadı. Hukukun üstün olduğu ülkelerde cinayetlerin failleri devlet tarafından yakalanır.  Sorun çözülür, nedenleri ve niçinleri ortaya konur. Ama bu cinayetin failleri yakalanamamıştır. Bu cinayetin nedenlerini, niçinlerini biz çok iyi biliyoruz. İşte uzantıları bugün gün yüzüne çıkmış, ciddi anlamda bir kalkışmanın içinde olan gerici güçler idi. Kim terörden yana ise, kim terörden besleniyorsa bu işten vazgeçmelidir. Demokrasi ve hukuk hepimizin ihtiyacı olduğunu unutmamalıyız.

“VATANDAŞLARININ GÜVENLİĞİNİ KORUMAK DEVLETİN TEMEL GÖREVİDİR”

Aynı tarihte, Gaffar Okkan da teröre kurban gitmiştir. Gazetecisini koruyamayan, valisini, emniyet müdürünü koruyamayan bir devlet, devlet olma niteliğini kaybetmiştir. Vatandaşlarının can ve mal güvenliğini sağlamak devletin en temel görevidir. Düşüncelerimizi ve inandıklarımızı özgürce açıklayamayacaksa, devletin görevi nedir? Türkiye’de faili meçhul cinayetler aydınlanıncaya kadar, özellikle Uğur Mumcu’nun cinayetinin derinlikleri aydınlanıncaya kadar bu araç burada duracak. Biz Eskişehir’de devrimci, demokrat, Atatürkçü güçler laik bir eğitimin etrafında Türkiye’yi yan yana getirinceye kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Ben Uğur Mumcu’ya tekrar Allah’tan rahmet, geride kalan tüm aydınlara sabır diliyorum. Onun yolunca yılmadan, usanmadan mücadele edelim.”

ADAR : ”KATİLLER YAKALANDIĞINDA HUZUR BULACAĞIZ”

Anmada konuşma yapan bir başka isim de CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar oldu. Adar konuşmasında Uğur Mumcu’nun anti-terörist, anti-emperyalist birisi olduğunu söyleyerek, sözlerine şu şekilde devam etti “Uğur Mumcu düşünen bir insandı. Bütün terör odaklarını birer birer deşifre eden bir insandı. Onun gibi Necip Hablemitoğlu da, Ahmet Taner Kışlalı da, Bahriye Üçok da Muammer Aksoy da sadece düşünen ve toplumu aydınlatmaya çalışan aydınlarımız olduğu için katledildiler. Türkiye, çok güçlü bir devlettir. İnanıyorum ki bulmak istedikleri zaman bulacaklardır. Toplum ancak o zaman tekrar huzur bulabiliriz.”

Konuşmaların ardından Odunpazarı Gençlik Merkezleri, sosyal medya sayfasından Uğur Mumcu’yu anma etkinliği kapsamında yaptığı çekilişle bir kişiye Uğur Mumcu’nun on kitabını, on kişiye de Uğur Mumcu’nun kaleme aldığı kitaplardan hediye etti. Odunpazarı Belediye Tiyatrosu’ndan oyuncuların yaptığı şiir dinletisinin ardından, Odunpazarı Belediye Kültür İşleri Müdürlüğü mini bir konser verdi.

Anma programının sonunda Uğur Mumcu’nun katledildiği arabanın yer aldığı alana Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve katılımcılar tarafından karanfiller bırakıldı; barışın simgesi beyaz güvercinler uçuruldu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.