Mimarlar Odası’ndan stat açıklaması

Eskişehirspor Yeni stadıi ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan TMMOB Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi stadın yapım aşamasında denetimin gerektiği gibi yapılmadığını belirterek, meslek odalarını tüm süreçlerden uzak tutulmasını eleştirdi.

Mimarlar Odası’ndan stat açıklaması
24 Ocak 2020 Cuma 15:22

Oda adına açıklama yapan Şube Başkanı Didar Duygu Altuntaş, Meslek Örgütlerinin tasarım, yapım ve denetim süreçlerine dahil edilmediği ve denetim mekanizmalarını doğru çalışmadığı bu düzende daha çok sorunla karşılaşılacağını belirterek, Sizler de bilirsiniz ki eski Atatürk Stadyumu kent merkezinde, ulaşım ağlarının ortasında ve zaman içinde kentle kurduğu ilişkiler üzerinden kentin tarihi belleği haline gelmiş bir yapıydı.

Ne yazık ki bizler için çok önemli olan bu yapı ve beraberinde kentte oluşturduğu tarih ve kültür kavramları hiç acımadan ortadan kaldırıldı. Bu süreçte biz meslek odaları tüm konulardan uzak tutulduk. Hem yeni stadyum hem de eski stadyum yerine yapılacak düzenlemeler için yaptığımız çalışmalar dikkate alınmadı. Bizler tarafından yapılmış olan birçok çalışma olmasına rağmen meslek odalarını tüm bu süreçlerden uzak tutan sayın yetkililer stadyum tasarım ve yapım işini TOKİ aracılığıyla gerçekleştirdiler.

Yaşanan olay sonrası inşaatı yapan kurum tarafından yapılan açıklama “olumsuz hava koşulları gerçekleştiği ve incelemelerin devam ettiği” şeklinde olmuştur. Olumsuz hava koşullarından kasıt nedir? Evlerimizde ve kentimizde bulunan diğer yapılarda herhangi bir ağır hasara neden olmayan bir hava koşulunun, olası bir afet anında bizlerin toplanma ve korunma ihtiyacının karşılanması gereken bir yapıda ağır hasar vermiş olması düşündürücüdür.

Biz mimarlar olarak stadyum özelinde yaşadığımız bu sorunun en büyük sebeplerinden birisinin mevzuat kaynaklı olduğunu düşünmekteyiz. İmar Kanunu 26. Maddesi gereği tüm kamu yapıları sadece mimari avan projeler incelenerek, statik, mekanik, elektrik veya zemin değerleri ile ilgili hiçbir incelemeye tabi tutulmadan inşaat ruhsatı almaktadır. Yapım aşamasında denetimin gerektiği gibi sağlanamamış olması ise yaşanan bu olayda gözler önündedir.

Kent kültürümüz içinde önemli bir yere sahip olan Eskişehir Sporun ise maçlarında ev sahipliği yapamayacak olması ve durumdan kaynaklı maddi-manevi kayıplar hepimizi çok üzmüştür. Tek tesellimiz can kaybımızın olmamasıdır.” diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.