Türkiye’nin ilk yerli Elektrikli Anahat Lokomotifi raylara indi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı olarak lokomotif üreten TÜRASAŞ’ın Eskişehir yerleşkesinde düzenlenen törenle tamamen yerli ve milli olarak üretilen Türkiye’nin ilk ‘Elektrikli Ana Hat Lokomotifi E5000’ raylara indirildi.

Türkiye’nin ilk yerli Elektrikli Anahat Lokomotifi raylara indi
18 Nisan 2023 Salı 16:42

İnsan ve yük taşımacılığında ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacak olan yerli ve milli lokomotif, Türkiye’de üretilen ilk elektrikli ana hat lokomotifi olma özelliği taşıyor. İçinde kullanılan parçaların komponentlerinin alınmasıyla yurt dışına da satışının yapılarak ülkemiz için ihracatta önemli bir değer oluşturan lokomotifin açılışına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız katıldı. Raya indirilen lokomotifte bakanlar tarafından test sürüşü yapıldı.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Bugüne kadar yurt dışından tedarik ettiğimiz elektrikli ana hat lokomotiflerini artık Türkiye'de üretmeyi başardık. İlk defa bir ana hat lokomotifini Türkiye'de üretmiş olduk” dedi.

Bugüne kadar yurt dışından tedarik ediliyordu

Bakanlıkların ve kurumların ortak çalışmaları sonucunda Türkiye’de ilk kez üretilen yerli ve milli elektrikli ana hat lokomotifinin ülkemiz açısından çok büyük bir değere sahip olduğunu belirten Varank, “Bu proje Ulaştırma Bakanlığı'yla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, TÜBİTAK TURE ile TÜRASAŞ'ın bir araya gelerek Türkiye'nin ihtiyaçlarına dönük olarak geliştirdiği, oldukça önemli ve stratejik bir proje. Bunu bugüne kadar yurt dışından tedarik ettiğimiz elektrikli ana hat lokomotiflerini artık Türkiye'de üretmeyi başardık. Bundan önce manevra lokomotifleri üretiyorduk. Ama ilk defa bir ana hat lokomotifini Türkiye'de üretmiş olduk. Bu lokomotif insan taşımacılığı yanında yük taşımacılığı da gerçekleştirecek İlk defa Türkiye'de bu boyutta bir elektrik motoruna sahip bir ana hat lokomotifi üretilmiş oldu. İlk defa bir ana hat elektrikli lokomotifin tasarımı tamamlanmış oldu. Burada kullanılan cer sistemleri, bujiler bunlar da yerli ve milli olarak geliştirildi. Bu kadar güce sahip cer sistemleri, konvertör, transformatör ilk defa bu boyutta üretilmiş oldu. Tabii raylı sistemler oldukça önemli standartların uygulandığı sistemler. Bu lokomotifi raylarda kullanabilmemiz, hatta Avrupa Birliği’nde kullanabilmemiz için gerekli sertifikasyonları almamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Varank, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Lokomotifin içerisinde kullandığımız yerli ve milli komponentler şu anda o sertifikaların tamamını almış durumda. Bunları birer ürün olarak yurt dışına pazarlayabiliriz, satabiliriz. İnşallah bu lokomotifin testleri bittiğinde de lokomotifin tamamını artık bir ürün olarak gerek biz kullanabileceğiz gerekse de yurt dışına ihraç edebileceğiz. Önümüzdeki 10 yılda Türkiye'nin elektrikli lokomotif olarak bu tip 500 tane lokomotif alması öngörülüyor. Bunların maliyetini de yaklaşık 2 milyar Euro olacağını biz biliyoruz. İşte 2 milyar Euro’luk lokomotifleri biz yurt dışından almak yerine yurt içinden tedarik etmiş olacağız. Hem cari açık oluşmayacak hem de katma değeri Türkiye'de bırakmış olacağız.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.