Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Son 20 yılda Eskişehir’e 67 milyar liralık kamu yatırımı yaptık"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir Valilik Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan;  "Son 20 yılda Eskişehir’e 67 milyar liralık kamu yatırımı yaptık"
19 Nisan 2023 Çarşamba 00:16

Erdoğan, Eskişehir'in Türkiye Yüzyılı'nın da parlayan yıldızı olduğunu belirterek, "Sanayisiyle teknolojisiyle tarımıyla lojistiğiyle eğitimiyle sağlığıyla gelişen tüm imkânlarıyla şehrimizin dinamizmi, maşallah her geçen gün artıyor" dedi.

Erdoğan, Eskişehir'de toplam yatırım tutarı 4 milyar 644 milyon lira olan 99 ayrı yatırımın açılışını gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Eskişehir’in son 5 yılda ürettiği bor cevheriyle ülkeye 2 milyar dolar gelir sağladığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu süreçte Eti Maden Eskişehir'e 700 milyon liralık yatırım yaptı. Kırka'da yıllık 10 ton üretim yapan pilot lityum karbonat tesisini 2020'de hizmete açmıştık. Bu tesiste bor atıklarından üretilen lityum, mühendislerimizin üç yıllık emeğinin ürünüdür. Bandırma'daki tesisle birlikte ülkemizin ihtiyacının yaklaşık yarısını üretebilir hâle getirdik. Artık cep telefonlarında, tabletlerde, dizüstü bilgisayarlarda, bir otomobilin ötesinde yüksek teknoloji ürünü bir akıllı cihaz olan TOGG'da kullanılan lityum bu tesislerde üretiliyor” dedi.

“Eskişehir’e 3 yeni bor işleme tesisi daha kazandıracağız”

Beylikova’da keşfedilen 694 milyon ton nadir toprak elementi rezervini işleyecek pilot üretim tesisinin açılışını da gerçekleştiren Erdoğan, bu madenlerin enerjiden savunmaya, kimyadan cam ve seramik üretimine kadar geniş bir kullanım alanının olduğunu dile getirdi. Erdoğan, bunların Amerika ile Çin arasındaki ekonomik çekişmenin en önemli unsurlarını oluşturduğunu ifade ederek şöyle devam etti: "Açılışını yaptığımız pilot tesis, ilk aşamada yılda bin 200 ton cevher işleyerek işe başlayacak. Hemen ardından yıllık üretimi 570 bin tona çıkartacak yeni bir tesis kuracağız. Ayrıca bu yıl içinde Eskişehir'e 501 milyon liralık yatırımla 3 yeni bor işleme tesisi daha kazandıracağız. İkinci müjdemiz, ülkemizin ilk yerli elektrikli lokomotifi E5000'in lokomotif ve alt sistemlerinin tasarımı, imalatı ve montajı tamamlanarak test ve sertifikasyonuna başlanmasıdır."

“Eskişehir'i raylı sistemler teknolojilerinin de merkezi hâline getiriyoruz”

Erdoğan, gelecek 10 yıl içinde ihtiyaç duyulacak 500 lokomotifin TÜRASAŞ Fabrikası'nda üretileceğini aktararak, "Eskişehir lokomotif üretimi, akülü manevra aracı imalatı, döner köprü imalatı, araç taşıma vagonu geliştirilmesi gibi birçok yeniliğe bizim dönemimizde imza attı. Tüm bu yatırımlarla Eskişehir'e değer kattık. Yeni yatırımlarla yeni değerler kazandırmayı sürdürüyoruz. Bu çerçevede TÜRASAŞ ve Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi (URAYSİM) yatırımlarıyla Eskişehir'i raylı sistemler teknolojilerinin de merkezi hâline getiriyoruz” ifadelerini kullandı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eskişehir sanayisinde üretilen ürünlerin Gemlik Limanı'na ulaştırılmasını sağlayacak raylı sistemin inşasına da yakında başlayacaklarını söyledi.

“20 yılda Eskişehir’e 67 milyar liralık kamu yatırımı yaptık”

Son 20 yılda Eskişehir’e bugünün rakamlarıyla toplam 67,2 milyar liralık kamu yatırımı yaptıklarını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti: “Gençlik ve sporda 8 bin 772 kişi kapasiteli yükseköğrenim yurt binaları açtık. 33 bin seyirci kapasiteli stadyum dâhil 41 spor tesisi kazandırdık. Sosyal yardımlarda Eskişehirli ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 2 milyar liralık kaynak aktardık. Sağlıkta bin 81 yataklı şehir hastanesi ve 600 yataklı Yunus Emre Eğitim ve Araştırma Hastanesinin de aralarında olduğu 26 sağlık tesisinin inşasını gerçekleştirdik.”

“3 bin 580 konutun inşası devam ediyor”

Erdoğan, çevre ve şehircilikte 9 bin 567 konutu tamamlayıp teslim ettiklerini anımsatarak, "3 bin 580 konutun sosyal donatı alanlarıyla birlikte inşasına devam ediyoruz. İlk Evim kampanyamız çerçevesinde ilimize toplam 2 bin 599 konut daha yapacağız" diye konuştu. Erdoğan, ulaştırmada, 90 kilometreden devraldıkları bölünmüş yol uzunluğunu, 227 kilometre ilaveyle, 317 kilometreye çıkardıklarını, Seyitgazi-Kırka yolunun ihalesini de yakında tamamlayarak inşaatına başlayacaklarını, Alpu bağlantı yolunun da seneye tamamlanacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eskişehir'in önce Ankara, ardından Konya, İstanbul, Bilecik, Sakarya ve Kocaeli'ne yüksek hızlı trenle bağlandığını anımsatarak, "Tarım ve ormanda Eskişehir'e 11 baraj, 34 sulama tesisi, 13 arazi toplulaştırma projesi, 11 gölet, 33 taşkın koruma tesisi, 2 yeraltı depolama tesisi, 2 hidroelektrik santral kazandırdık. Son 20 yılda inşa ettiğimiz sulama tesisleriyle Eskişehir'de 151 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Eskişehirli çiftçilerimize toplam 3,5 milyar lira tutarında tarımsal destek verdik" diye konuştu. Erdoğan, Eskişehir'e 2 teknokent, 20 araştırma geliştirme merkezi, 4 tasarım merkezi kurulduğunu, iş yeri sahiplerine 4 milyar lira tutarında prim desteği sağlandığını, il nüfusunun yüzde 90'ının doğal gaz imkânından faydalandığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri İşletme Tesisi, Elektrikli Anahat Lokomotifi E5000 ilk Hareket Töreni ile Gökpınar Barajı’na canlı bağlantı yapılarak açılış törenleri gerçekleştirdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.