Termik Santral toplumsal refah açısından da hiçbir katkısı olmayacak

Odunpazarı Kent Konseyi 6. Bilgilendirme Genel Kurulu Odunpazarı Belediyesi Hasan Polatkan Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Termik Santral toplumsal refah açısından da hiçbir katkısı olmayacak
26 Aralık 2017 Salı 15:12

Odunpazarı Kent Konseyi genel kurulun ardından düzenlediği panel ile de Eskişehir’e yapılmak istenen kömürlü termik santralin masaya yatırdı. Konuşmacıları arasında TMMOB Enerji Komisyonu Başkanı Nedim Bülent Damar,  Greepeace Akdeniz ve Yeşil Barış Hukuk Derneği Avukatı Deniz Bayram, Greenpeace İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Reşit Elçin’in de olduğu panel ile Greenpeace Eskişehir’e yapılmak istenen kömürlü termik santral için ilk defa açıklama yapmış oldu. Türkiye’nin enerji ihtiyacı olmadığının vurgulandığı panelde,  bu projenin toplumsal refah açısından da hiçbir katkısının olmayacağına dikkat çekildi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan Odunpazarı Kent Konseyi 6. Bilgilendirme Genel Kurulu’na; Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, TMMOB Enerji Komisyonu Başkanı Nedim Bülent Damar,  Greepeace Akdeniz ve Yeşil Barış Hukuk Derneği Avukatı Deniz Bayram, Greenpeace İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Reşit Elçin ile çok sayıda kent konseyi gönüllüsü katıldı.

MASKELİ PROTESTO


Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru’nun divan başkanlığını gerçekleştirdiği genel kurulda gerçekleştirilen faaliyetler slayt sunum çeklinde sunuldu. Genel kurula katılanlar maske takarak Eskişehir’de kurulması planlanan kömürlü termik santrali protesto etti.

“TERMİK SANTRALİN TÜRKİYE’NİN HİÇBİR YERİNE YAPILMASINI İSTEMİYORUZ”


Genel Kurulun açılış konuşmasını Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru yaptı. Odunpazarı Kent Konseyi’nin belediye başkanının ya da belediyenin özel uygulama alanı olmadığını vurgulayan Kumru, kent konseylerinin kentin bütününe hitap edecek, kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte farkındalık yaratacak, kentin değişimine ve gelişimine imza atacak bir yapı olması gerektiğinin altını çizdi. Kumru, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Biz de Odunpazarı’nda yöneticilerimizin samimiyeti ile hayata geçirmeye çalıştık. Kent konseyleri genel kurullarını, aile içi konuların görüşülmesi ve kente mesaj verilmesi için gerçekleştiririz. Kamu kurum ve kuruluşları bizimle ortak çalışması gerekir ancak kamu kurumları ile ortak çalışamıyoruz. Bunun örneklerinden birisi de Milli Eğitim Müdürlüğü ile İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile çalışamıyoruz, hep mesafeliyiz. Özel okullarla uygulamalarımızı yapıyoruz. Meşe palamudu uygulamamızı Milli Eğitim’e bağlı okulları ile yapamıyoruz, sadece özel okullarla yapıyoruz. Bu da Milli Eğitimin bize ön yargı ile yaklaşmasından dolayı. Bunun altında hiçbir siyasi amaç yok, sadece Eskişehir’in, Türkiye’nin çevresel gelişimine katkı vermek istiyoruz. Bu konuda önce hukuksal, sonrasında ise vatandaşa ulaşarak, doğru, şeffaf bilgi vererek, siyasal olmadan bilgi vererek bunu Eskişehir’e fark ettirmek istedik. Kent Konseyleri aslında gündem yaratmak zorunda, bugünlerde en önemli konulardan birisi Eskişehir’in çocuklarımızı, doğamızı her şeyimizi etkileyecek bir süreç başlayacak. 26 Ocak firmaların son teklif tarihi. Bu tarihe kadar, hiçbir siyasal bakış açısı AK Partilisi, CHP’lisi, MHP’lisi, İYİ Partilisi her siyasi görüşten arkadaşımız, sadece yaşam hakkını savunmak için duyarlı olmak zorunda. İstiyoruz ki, Eskişehir’de termik santrali tartışmayalım. Termik santralin Türkiye’nin hiçbir yerine yapılmasını istemiyoruz. Biz Eskişehir’de stadyum alanına ne yapacağımızı tartışmamız gerekiyor. Yeşil alan mı yapacağız? Güney Çevreyolu ve Kuzey Çevreyolu’nu tartışmamız gerekiyor. Eskişehir’in o trafik problemini biraz olsun rahatlatacak. Hala bir havaalanımız yok. Bunlar dururken maalesef bize zoraki bir gündem dayattılar. Bu kent çok aydın bir kent, çok şeyi aşan bir kent. Eskişehir’deki insanlar bunun sonuna kadar mücadelesini verecektir.”

2018 YILI TERMİK SANTRALLE MÜCADELE YILI İLAN EDİLSİN


İsmail Kumru’nun açılış konuşmasının ardından söz alan Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Eskişehir’e yapılmak istenen termik santralin Türkiye’nin gündemi olmak üzere olduğunu vurguladı. Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Sivil toplumun temsilcisi haline gelmesi gereken kent konseylerinin, sivilleşmeyi de kafasının ortasına yerleştirmesi lazım. Bunu sağlayabilirsek Eskişehir’de avantajlar elde ederiz. Daha rahat çalışmalar gerçekleştiririz.” 2018 yılının termik santralle mücadele yılı ilan edilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Kurt, Türkiye’de birçok noktaya termik santral yapılmak istendiğini vurguladı. Başkan Kurt, “Bunun altında yatan gerçekler neler? Kim buradan kar ediyor? Kim zarar edecek? Bunu hiç üşenmeden köy köy anlatmak lazım. Eskişehir’de iyi bir organizasyon gerçekleştirdiniz. Birlikte hareket ettiğiniz kurumlar ve diğer kent konseyleri ile birlikte bir platform oluştu. Bunu politize etmeden, çok fazla politikacıyı bu işe karıştırmadan, en temel insan hakları çerçevesinde değerlendirerek karşı çıkışı organize etmenizi öneriyorum” dedi.

Genel kurulun ardından kömürlü termik santralin masaya yatırıldığı bir panel gerçekleştirildi.  


TMMOB Enerji Komisyonu Başkanı Nedim Bülent Damar,  Greepeace Akdeniz ve Yeşil Barış Hukuk Derneği Avukatı Deniz Bayram, Greenpeace İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Reşit Elçin’in konuşmacı olduğu panelde, Greenpeace Akdeniz Avukat Deniz Bayram ve İklim ve Enerji Kampanyası sorumlusu Reşit Elçin sunum yaptı.

 “SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR YAŞAM TALEP ETMEK İNSAN HAKKIDIR”


Kömür yakıtlı termik santrallerin küresel bir sorun olduğu vurgulayan Bayram, olumsuz etkilerinin yerel, ülke çapında ve küresel olduğunu kaydetti. Kömürlü termik santral projesinin hayata geçmesinde çoklu idari izin süreçlerinin olduğunu belirten Bayram, “Bu süreçlerin her birinin şeffaf ve demokratik işletilmesi hukuki bir zorunluluktur. Halkın süreçlere katılımı ve her aşamada projeye itirazlarını sunması, temel bir haktır. Kömür projeleri, çevreye ve insan sağlığına geri dönüşü mümkün olmayan zararlara neden olduğu bilimsel veriler ile tüm dünyada kabul edilmiştir. Fosil yakıtların neden olduğu çevre ve insan sağlığı tehditleri nedeni ile bugün birçok ülke, yatırımcı kömür projelerinden çıkış planı yapmakta, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiden yana enerji dönüşümünü başlatmaktadır. Eskişehir'de planlanan bu proje, dünyadaki bu yenilikçi gelişmelerin tersi istikametindedir. Sürdürülebilir bir yaşam talep etmek insan hakkıdır” dedi.

 “KÖMÜRDEN ÜRETİLEN ELEKTRİK YENİLENEBİLİR ENERJİLERDEN DAHA PAHALI”


Enerji Bakanlığı'nın biran önce bu projeden vazgeçerek Eskişehir'de güneş enerjisi yatırımlarının önünü açması gerektiğini vurgulayan, İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Reşit Elçin, “Kömürlü termik santraller ister 'temiz kömür', ister 'akıllı kömür' yöntemleri ile pazarlanmaya çalışılsın, henüz karbon emisyonlarını, hastalık kaynağı ağır metal partiküllerini engelleyen bir teknoloji mevcut değildir” diye konuştu.  Yapılmak istenen kömürlü termik santral projesinin yılda tüketeceği 1 milyon tondan fazla yer altı suyu ile Eskişehir'in sadece havasını değil, su kaynaklarını da kirleterek tüketeceğinin altını çizen Elçin, kömürden üretilen elektriğin hem Türkiye'de hem de dünyada yenilenebilir enerjilerden daha pahalı hale geldiğini vurguladı. Elçin, “Yenilenebilir enerjiden üretilen elektrik fiyatları düşmeye devam ederken elektrik fiyatlarını arttıracak böylesi bir projenin toplumsal refah açısından da hiçbir katkısı yoktur" dedi.

Genel kurul ve panelin ardından katılımcılar, Odunpazarı Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galeri’nde yer alan Uğur Çalışkan’ın Post Apocalyptic “Kaos ve Metamorfoz” Resim ve Heykel Sergisini gezdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.