ESKİŞEHİR BAROSU'NDAN KHK UYARISI

Eskişehir Barosu, son yayımlanan KHK hakkında basın açıklaması yaptı.

ESKİŞEHİR BAROSU'NDAN KHK UYARISI
26 Aralık 2017 Salı 15:43

Baro Başkanı Avukat Rıza Öztekin ve Baro üyesi avukatların katıldığı basın toplantısında son açıklanan KHK maddeleri değerlendirildi. Başkan Rıza Öztekin, yaptığı konuşmada, kamuoyu tarafından tartışılan yurttaşa müdahale hakkına ilişkin, “Suçları önleme ve cezalandırma yetkisi devlete ait olup devlet bu yetkilerini güvenlik güçleri aracılığı ile kullanabilir. Güvenlik güçlerinin dahi yasal sınırlar içinde kullanabileceği güç kullanma yetkisinin sivil yurttaşlara devredilmesi telafisi imkansız olaylara ve zararlara sebebiyet verecektir. Neyin "terör eylemi", neyin "terör eyleminin devamı niteliğinde olduğu" keza neyin "darbe teşebbüsü" ya da "darbe teşebbüsünün devamı niteliğinde olduğu" her yurttaş tarafından farklı değerlendirilebilecektir. Yine her yurttaşın "bastırma" yöntemi farklı olacaktır. Çok tehlikeli olan bu hükmü TBMM acil toplanarak bir kanunla kaldırmalıdır.” dedi.

TEK TİP KIYAFET İNSAN HAKLARINA AYKIRI

Tek tip elbise giyme zorunluluğuna değinen Öztekin, “Bu insan haklarına, adil yargılanma hakkına ve kanun önünde eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu düzenlemeyi desteklemek için "Guantanamo" dan örnekler verilmesi çok vahim bir durumdur.”ifadelerini kullandı.

KİMSENİN HUKUK GÜVENLİĞİ YOKTUR

OHAL KHK'lerinin hukuksuzlukta sınır tanımadığını söyleyen Öztekin şöyle devam etti: “Her şey kontrolden çıkmıştır. Hiç kimsenin hukuk güvenliği yoktur. Gelinen aşamada en büyük sorumlu OHAL'in gerekli kılmadığı konularda çıkartılan KHK'leri denetlemeyen Anayasa Mahkemesidir.16 Nisan'da yapılan Referandum sonrası Ülkemiz 2019 Kasım ayı itibariyle fiilen pek de mevcudiyeti kalmayan Parlamenter Sisteme hukuken de veda edecektir. OHAL KHK'lerinin yerini CBK'leri (Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri) alacaktır. Hukuksuzluğun sınır tanımadığı bu günler aslında 2019 Kasım'dan sonra yaşayacaklarımızın bir provasıdır.”

ÇÖZÜM İÇİN TBMM TOPLANMALI

KHK maddelerinin çözümü için TBMM’yi gösteren Öztekin, “TBMM acilen toplanmalıdır. Yukarıda belirttiğimiz ve çok tehlikeli olan iki hüküm derhal bir kanunla kaldırılmalıdır. OHAL'in gerekli kılmadığı konularda çıkartılan KHK'lerle ilgili yasal düzenlemeler yapılmalı, en önemlisi artık OHAL de kaldırılmalıdır.”açıklamasında bulundu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.