Odunpazarı’nda kadrolu işçilere yüzde 45 oranında zam yapıldı

Odunpazarı Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında 2023-2025 yılı Toplu İş Sözleşmesi imzalandı. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Odunpazarı Belediyesi’nin işçiyi ezdirmemek gibi bir politikası olduğunu dile getirerek imzalanan sözleşmenin hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

Odunpazarı’nda kadrolu işçilere yüzde 45 oranında zam yapıldı
11 Temmuz 2023 Salı 14:52

Odunpazarı Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi imzalandı. İmzalanan sözleşmeyle birlikte maaş ve sosyal haklarda yüzde 45'lik artış olacağı açıklandı. Odunpazarı Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen imza törenine, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Belediye İş Eskişehir Şube Başkanı Kemal Azak, sendika yönetimi, işçi temsilcileri ve işçiler katıldı.

6’ŞAR AYLIK DİLİMLERDE ZAM YAPILDI

Kadrolu işçileri kapsayan ve 2 yıllık yapılan Toplu İş Sözleşmesi ile 6’şar aylık dilimlerde zam yapıldı. Birinci 6 ayda işçilerin aldıkları ücretlere 18.07.2023 tarihinden itibaren 32,00 TL brüt ücret ilave edilerek yüzde 45 oranında zam yapıldı. İkinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda ise TÜİK tarafından açıklanan 6 aylık enflasyon oranına +2 puan refah payı eklenerek ücret zammı uygulanacak. Ramazan ve Kurban Bayramından önce 2.738,04 TL brüt bayram yardımı yapılacak. 1 Mayıs İşçi Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndan önce 910,81 TL yardım yapılacak. Dini bayramlar, 1 Mayıs ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda yapılacak yardımlara sözleşmenin ikinci yılında yüzde 45 oranında artış yapılacak. Ayrıca yemek, doğum ve ölüm gibi sosyal haklarda da artış gerçekleştirildi. İşçilere 1. 883,47 TL brüt yiyecek yardımı yapılacak. Evlenen işçilere brüt 5.020,19 TL evlenme yardımı; doğum yapan işçilere ve eşi doğum yapan erkek işçilere 4.016,12 TL doğum yardımı gerçekleştirilecek. Yemek, doğum, evlenme ve ölüm gibi sosyal haklarda sözleşmenin ikinci yılında yüzde 45 oranında artış uygulanacak.

BAŞARILI ÖĞRENCİLER UNUTULMADI

Sendika üyesi işçilerin öğretimdeki her çocuğu için yılda bir kez Aralık ayının 10’una kadar belge getiren işçilere ilkokul ve ortaokulda öğrenim gören her çocuk için 2.097,41 TL; lisede öğrenim gören her çocuk için 2.462,28 TL; yüksek öğrenimdeki her çocuk için 3.648,86 TL; spastik ve zeka özürlü çocukların özel eğitimi için 3.648,86 TL yardım yapılacak. Başarılı öğrenciler de unutulmadı. Yüksek öğrenimde bölüm birincisi olduğunu belgeleyen işçi çocuklarına yılda bir kez 2.175,00 TL’den aşağı olmamak üzere eğitim yardımı yapılacak. Öğrenim yardımına da sözleşmenin ikinci yılında yüzde 45 oranında zam yapılacak. İşçilere her yıl Kasım ve Nisan ayları arasında olmak üzere 1.800 m3 doğalgaz bedeli 6 eşit taksitle brüt olarak maaşla birlikte ödenecek. 

“ODUNPAZARI BELEDİYESİ’NİN İŞÇİYİ EZDİRMEMEK VE HAKKINI VERMEK GİBİ BİR POLİTİKASI VAR”

Törende konuşan Başkan Kurt, imzalanan sözleşmenin hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. 2 yıllık Toplu İş Sözleşmesi imzaladıklarını belirten Başkan Kurt, Odunpazarı Belediyesi olarak işçiyi ezdirmemek ve hakkını vermek gibi bir politika benimsediklerini söyledi. Bu toplu iş sözleşmesinin de onlardan biri olduğunu kaydeden Başkan Kurt, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Ben çok müdahil de olmadım, tamamen sendikanın talepleri doğrultusunda hareket ettik. İmzayı atıyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun. Ancak, şunu bilmenizi isterim; çok ciddi bir ekonomik sıkıntı içindeyiz. Türkiye, yönetilemiyor. Türkiye’nin ekonomisi daha da kötü. Biz, bu işin içinden nasıl çıkarız, onun derdindeyiz. O nedenle çalışanlarımızdan şunu istiyoruz; tasarruf edin, kaynak yaratmaya katkıda bulunun. Şuandaki ücret artışlarından ve toplu iş sözleşmesinden dolayı ek külfet olarak geçen aya göre 25 milyon fark biniyor. Her ay 25 milyon dediğinizde yılda 300 milyon ediyor. Bu sadece farkı, sanırım bütçemizin yüzde 50’si sadece personel gideri olacak. Bu da bizim için büyük bir sıkıntı. O nedenle de çalışanlarımızın bütçe gelirimizi artıcı iş yapmasını istiyoruz. Hem tasarruf edeceksiniz hem gelir getirici iş yaratma konusunda bize destek olacaksınız. Başka türlü bu iş olmaz. İki kağıt kullanacağımıza, bir kağıt kullanacağız. 2 ampul yakacağımıza tek ampul yakacağız. Bu işi böyle böyle gerçekleştireceğiz. Çalışan arkadaşlarımızın, bize bu konuda destek olmasını istiyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.”

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un her zaman işçi ve emekçiden yana bir tavır içinde olduğunu belirten Belediye-İş Eskişehir Şube Başkanı Kemal Azak, iki yıllık toplu iş sözleşmemizi masada müzakere ile sonuçlandırdık. Azak, “Artışlarımız yeterli olmuyor çünkü  bugün tamam deyip, sevinsek; 2 ay sonra ne olacağını bilmiyoruz. Ülke yönetilemiyor. Başkanıma emekçiye verdiği değerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu toplu iş sözleşmesinin emekçilere, belediyemize ve sendikamıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Taraflar konuşmaların ardından, Toplu İş Sözleşmesi'ni imzaladı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.