KIRIM S400 FÜZELERİNE FEDA MI EDİLİYOR?

Eskişehir Kırım Derneği, Kırım Gelişim Vakfı ve Eskişehir Kırım Halkbilim Derneği Türkiye’nin Rusya’nın AKPM’ne dönmesine ilişkin yapılan oylamada bir milletvekili hariç Moskova’ya tam destek vermesini eleştirdi.

KIRIM S400 FÜZELERİNE FEDA MI EDİLİYOR?
02 Temmuz 2019 Salı 10:20

Eskişehir Kırım Derneği, Kırım Gelişim Vakfı ve Eskişehir Kırım Halkbilim Derneği Türkiye’nin Rusya’nın AKPM’ne dönmesine ilişkin yapılan oylamada bir milletvekili hariç Moskova’ya tam destek vermesini eleştirdi. Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Evren Olcay, “Kırım’ı işgal eden Rusya’ya verilen  destek Türkiye’de yaşayan Kırım Türklerini üzmüş ve rencide etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Kırım politikası S400 füzelerine fedamı edilecektir ” dedi. 

-Emine Nur Günay'ın oy vermesi hoş olmadı 
Olcay, sözlerini şöyle sürdürdü:  “2014 yılının Şubat ayında tüm dünyanın gözü önünde anavatanımız Kırım toprakları Rusya tarafından işgal edilmiş ve o günden bugüne Kırım’da yaşayan soydaşlarımız birçok insan hakkı ihlali ve olumsuzluklarla karşılaşmıştır. Çağdaş dünyanın tanımadığı bu işgal sebebiyle, 2014 senesinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından yaptırım uygulanarak Rusya’nın temsil ve oy hakkı elinden alınmıştır. İşgal süreci halen devam ederken ve Rusya her türlü kanun tanınmaz tutumunu sürdürürken 25 Haziran 2019 tarihinde yeni bir oylama yapılarak Rusya, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne 5 yıl aradan sonra anlam verilemez bir şekilde kabul edilmiştir. Ancak esas dikkat edilmesi gereken bir husus ise; Türkiye Cumhuriyeti Devletinin 25 Haziran’da Rusya’nın AKPM’ne dönmesine ilişkin yapılan oylamada bir milletvekili hariç Moskova’ya tam destek vermiş olmasıdır. Avrupa Konseyi’ndeki oylamaya katılan Türk delegasyonunda; AKP üyesi 5, CHP üyesi 2, MHP üyesi 1 ve HDP üyesi 2 milletvekili kabul oyu kullanmıştır. Oylamaya İYİ Parti milletvekili Zeki Hasan Sidali katılmayarak heyet kararına uymamıştır. Kırım’ı işgal eden Rusya’ya verilen  destek Türkiye’de yaşayan Kırım Türklerini üzmüş ve rencide etmiştir. Özellikle Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi AKP Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay’ın evet oyu vermesi Eskişehir’de yaşayan on binlerce Kırım Tatarı tarafından hoş karşılanmamaktadır.

-Türkiye gerekli desteği vermeli 

7 Haziran 2018 tarihinde Ankara’da düzenlenen bir toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  “Kırım davasını hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız. Kırım’ın ilhakını tanımadık, tanımayacağız” demiştir. Sayın Bakan Avrupa’daki bazı ülkelerin Kırım’ı unutmaya başladıklarını söylemiş, Türkiye her zaman Ukrayna’nın sınır ve toprak bütünlüğünden yana olmuştur ve Ukrayna’nın egemenliğini desteklemiştir. Bu çerçevede yine Kırım’ın Ukrayna’nın bir parçası olduğunu hiçbir zaman unutmayacağız ve her platformda bunu dile getirmeye devam edeceğiz. Ukrayna’ya verdiğimiz desteği sürdüreceğiz.”şeklinde konuşmuştur. Bu   açıklama karşısında  aynı partiden olan 5 milletvekili Ukrayna ve  Kırım Tatarları aleyhine olan  karara destek vermişlerdir. Bu durum oldukça çelişkilidir. Yoksa Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Kırım politikası S400 füzelerine fedamı edilecektir.    Kırım’ın hukuk dışı işgalini Türkiye’nin tanımaması uluslararası hukukun gereğidir. Çünkü, Avrupa Konseyi üyesi Rusya’nın Kırım’ı işgali uluslararası hukuku yok saymaktır. Kırım, Kırım Tatarlarının anavatanıdır, onların yeniden bir sürgün yaşamaması için tüm Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin desteği alınarak Kırım’ın eski statüsüne dönülmesi için gerekli her türlü girişim yapılmalıdır. Kırım Tatar Türklerinin mücadelesine Türkiye gerekli desteği vermeli, işgalden sonra Kırım’da yaşanan insan hakları ihlallerinin önlenmesi için daha çok çaba harcamalıdır.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.