Kadınlarda akciğer kanseri insidansında artış yaşandığı gözlemlenmektedir

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici “1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı" nedeniyle yaptığı açıklamada akciğer kanserinin teşhis ve tedavisini anlattı.

Kadınlarda akciğer kanseri insidansında artış yaşandığı gözlemlenmektedir
31 Ekim 2023 Salı 13:33

Bildirici “Günümüzde en sık görülen kanser türlerinden biri olan akciğer kanseri, Kasım ayı boyunca tüm dünyada "Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı" olarak kabul edilmektedir. Bu özel ayın 17 Kasım ise "Akciğer Kanseri Farkındalık Günü" olarak anılmaktadır.” dedi.

Araştırmalar, dünya genelinde erkekler arasında en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Yaşar BİLDİRİCİ kadınlarda ise 3. sırada yer aldığını belirtti. 2020 yılında dünya genelinde 2,2 milyon yeni akciğer kanseri vakasının tespit edildiği ve bu nedenle 1,8 milyon ölümün yaşandığı tahmin edilmektedir. Akciğer kanseri, hem dünya genelinde hem de Türkiye'de kansere bağlı ölümlerin en yaygın nedenidir. Türkiye'de, trakea, bronş ve akciğer kanseri erkekler arasında en sık görülen kanser türüdür (100.000 kişi başına 55,5 vaka). Kadınlarda ise (100.000 kişi başına 10,9 vaka) en sık görülen beşinci kanser türüdür. Son yıllarda kadınlarda akciğer kanseri insidansında artış yaşandığı gözlemlenmektedir.

BİLDİRİCİ “Tütün kullanımı akciğer kanserinin başlıca nedenlerinden biridir ve dünya genelinde bu kanser türünün yaklaşık %80'inden sorumlu tutulmaktadır. Tütün kullanımının azalması, akciğer kanseri görülme sıklığını da azaltacaktır. Ayrıca, mesleki nedenlere (asbest, ağır metaller) ve çevresel risk faktörlerine (pasif içicilik, radon) maruziyet de akciğer kanseri riskini artırabilir. Toplumsal ve bireysel farkındalık, akciğer kanseri sıklığını azaltma konusunda kritik öneme sahip olduğunu belirtti.” Akciğer kanserinin tanı yaşı Türkiye'de ortalama olarak 64'tür ve nadiren 40 yaşın altındaki bireylerde görüldüğünü söyleyen Bildirici, “Ne yazık ki, bu hastalık genellikle ileri aşamalarda teşhis edilmektedir dedi.“

Bildirici Akciğer Kanseri Belirtilerini şöyle sıraladı ; “Akciğer kanseri, belirtilerinin oluşması birkaç yıl sürebilir ve genellikle ileri evrede fark edilebilir. Başlıca belirtiler şunlar: öksürük, kanlı balgam, göğüs ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, ses kısıklığı, nefes darlığı ve tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarından bahsetti.

Akciğer Kanseri Tanısı hakkında ise: “Tanı için çeşitli testler kullanılır: düz akciğer röntgeni, bilgisayarlı tomografi (BT), biyopsi ve diğer görüntüleme tetkikleri. Tanı sonrası, kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını belirlemek için testler yapıldığı hakkında bilgi verdi.

Akciğer Kanseri Tedavisi ise: “Tedavi seçenekleri hastanın özel durumuna bağlıdır ve birçok faktöre dayanır. Tedavi seçenekleri cerrahi, hedefe yönelik tedaviler, radyoterapi ve kemoterapiyi içerebilir. Her hasta farklıdır, bu nedenle tedavi kararı bir sağlık profesyonelinin hastanın koşullarına göre vermelidir. Tedavi seçenekleri hakkında bir uzmanla görüşmenin öneminden bahsetti.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.