İMO BAŞKANI KILIÇ: EN ACİL ÖNLEM KENTSEL DÖNÜŞÜM

İMO 1-7 Mart deprem haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu. İMO Şube Yönetim Kurulu Başkanı H. Orkun Kılıç “Depreme karşı alınacak en acil önlem riskli yapıların tespit edilerek binaların yenilenmesidir. Yani kentsel dönüşümdür” dedi.

İMO BAŞKANI KILIÇ: EN ACİL ÖNLEM KENTSEL DÖNÜŞÜM
04 Mart 2020 Çarşamba 14:28

Deprem Haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odası şehrin tüm dinamiklerinin siyaset üstü bir bakış ile bir araya gelerek deprem konusu masaya yatırmaları gerektiğini belirtti. Başkan Orkun Kılıç’ın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Her deprem sonrası medyada fayların saatlerce tartışıldığını görüyoruz. Oysa faylar ve deprem konusunda bilinmesi gerekenler; Dünya var oldukça depremlerin olmaya devam edeceği, şehrimizin tamamının deprem riski altında olduğu ve bir gün yıkıcı bir depremle yüzleşeceğimiz gerçeğidir.

Şehrimizin yapı stoğu birçok ile göre yapı denetim ve mühendislik hizmetleri alma açısından daha olumlu olsa da; Konu ile ilgili acil ve radikal önlemler alınmadığı takdirde, yaşanacak depremde  özellikle yapı denetim ve mühendislik hizmeti almamış yapıların büyük bir çoğunluğunun yıkılacağını , böyle bir durumda Eskişehir’in önemli caddeleri olan Yunusmere caddesi, M.Kemal ATATÜRK Cd, Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Cd. ,Cengiz Topel Caddesi ve  İsmet İnönü caddesi gibi nispeten kötü zemin koşullarına ve yüksek katlı eski yapılara sahip caddelerimizde ciddi derecede can ve mal kayıpları yaşanabileceğini, ulaşımın aksayabileceğini, yardım için araçların ve iş  makinalarının dahi buralara giremeyebileceğini, bu caddelerden geçemeyebileceğini üzülerek  öngörüyoruz.

Depreme karşı alınacak en acil önlem riskli yapıların tespit edilerek binaların yenilenmesidir. Yani kentsel dönüşümdür. Ancak mevcutta uygulama alanları ve uygulama yöntemleri ele alındığında yapılmak istenilenin kentsel dönüşüm yerine rantsal dönüşüm olduğunu tek katlı, insan yoğunluğunun az olduğu bölgeler riskli alan olarak ilan edilerek yeni rantların oluşmasına doğru yol alındığını, imar barışı ile deprem güvenliği belirsiz mühendislik hizmeti almamış binaların yapı stoğuna belgeli olarak katıldığını yine üzülerek görüyoruz.

Şehrin tüm dinamikleri; belediyeler, kamu kurumları, meslek odaları, yapı denetim firmaları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri zaman kaybetmeden siyaset üstü bir bakışla bir araya gelerek deprem konusunda seferberlik başlatmalıdır. Mevcut yapı stoğu  tek, tek  incelenmeli sorunlu yapılar tespit edilmelidir. Öncelikle  şehir merkezi ve anayollar ele alınarak, mühendislik hizmeti almamış ve ekonomik ömrünü doldurmuş yapılar boşaltılıp, yıkılmalıdır. Merkez den dışa, anayollardan arka sokaklara genişleyen bir uygulamayla sorunlu yapı stoğu yenilenmelidir. Kentsel dönüşüm mümkün olduğunca ada ölçeğinde  planlanıp uygulanmalı. Ada ölçeğinde planlamanın mümkün olmadığı yerlerde  geniş oturumlu münferit çözümler üretilmelidir.

En son yaşanan Elazığ depreminde binaların yan yana ve aynı yükseklikte olduğu halde kiminin yıkılıp kiminin ayakta kalması deprem öldürmez bina öldürür şiarını bir kez daha doğrulamıştır. Karşılaşacağımız deprem sınavından başarı ile çıkabilmemiz için lütfen siz de gerek mevcut binanızın gerekse almayı düşündüğünüz evin mühendislik hizmeti (zemin etüt,proje, yapı denetim vb.) alıp almadığını, eğer almadıysa performans analizinin yapılıp yapılmadığını ve sonuçlarını sorunuz. Kentsel dönüşüm projelerini destekleyiniz. Birlik olduğumuz takdirde bu sınavdan başarıyla çıkacağımıza inanıyoruz. İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak gereken tüm destekleri vermeye hazır olduğumuzu saygıyla bildiririz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.