Her vekil listesinin meşruluğa ihtiyacı vardır

Soner Uçak yazdı...

Her vekil listesinin meşruluğa ihtiyacı vardır
06 Nisan 2023 Perşembe 10:48

Aday adaylarının bireysel ve partilerin örgütsel performanslarını tam sergileyemediği, herkesin bir şekilde gelecek listelere odaklandığı günlerden geçerken hatırlatmakta fayda görüyorum;  her parti için geçerli bu söylediğim. Aday listelerinin asgari düzeyde de olsa bir meşruluğa ihtiyacı var. Bu meşruluğu sağlayan listelerin Eskişehir’de daha avantajlı olacağını düşünüyorum.

Tarihin en kritik seçimlerine doğru yol alırken, gözler genel merkezler ve onların alacağı kararlarda. Vekil listelerinde genel merkezlerin ne kadar pay alacağı merak edilen bir husus, bir diğeri de Eskişehir’de yerel dinamiklerinden alacakları tavırlar…

 Aday adayları, muz kabuğu döşeli yollarda yürürken,  eşit genişlikteki ve eşit muz kabuğu ile döşenmiş yollara kimsenin itirazı olmayacaktır, ancak birilerinin önünden muzların itina ile temizlenmesi, diğerlerinin önüne ise muz kabuğundan başka bir şey konmaması illaki rahatsızlık yaratacaktır.

                 9 Nisan’da açıklanacak vekil listeleri Eskişehir’in oy potansiyeli seçmen sayısı düşünüldüğünde Türkiye’de seçimin kaderini niceliksel olarak elbette etkilemeyecek. Ancak, Eskişehir’deki siyasi atmosferi değiştirebilecek bir potansiyele sahip olduğu unutulmamalı. “İki garanti 3’e doğru yol alıyoruz” diyen partilerin ikinci vekili kıl payı ile kaçırması muhtemel.

Partilerin, aday belirlerken alacakları tavır bu noktada çok önemli. İYİ Parti genel merkezinin temayüle yükleyeceği anlam, CHP’nin örgüt diyerek 20 kişilik bir ekibin dışına çıkıp çıkamayacağı, AK Parti’nin geçmiş il yönetimleri ile kuracağı diyalog ve sessiz sedasız yürütülen iç çekişmeler. Hepsi 9 Nisan’da önümüze konulan listelere yansıyacak.

Genel merkezlerin ittifaklara diyet ödeme alanı olarak bakması, yahut paraşütle adaylar indirmesi muhtemel Eskişehir’e, Eskişehir iç siyasetinin yapacağı en büyük kötülük zannediyorum, Eskişehir’in sesine kulak kabartmadan oluşturulacak vekil listeleri olacaktır. İnsanların listeler ile ciddi bir muhasebeye girmeyeceği, genel geçer bir uzlaşı alanı oluşturmayı başaran listeler Eskişehir’de avantaj sağlar. Genel merkezler, teşkilat ya da örgütler listelerde asgari düzeyde de olsa bu meşruluğu aramak zorunda. Gayrimeşru listeleri sahiplenmek zor zira.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.