Eskişehirli TOKİ hak sahipleri: Vade sayısı düştü, taksit fiyatı ve KDV arttı, mağduruz!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın 2019 yılında başlattığı “100 Bin Alt Gelir Grubu Sosyal Konut Projesi” kapsamında hak sahibi olan, ancak konut fiyatları ile taksitlere yapılan zamlar nedeniyle mağdur olduklarını söyleyenler Eskişehir’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup gönderdi

Eskişehirli TOKİ hak sahipleri: Vade sayısı düştü, taksit fiyatı ve KDV arttı, mağduruz!
16 Ocak 2024 Salı 12:41

Türkiye’de, dar gelirli vatandaşların ev sahibi olmasını sağlamak amacıyla 2019 yılında başlatılan “Her Yıl 100 Bin Sosyal Konut” projesi kapsamında, Eskişehir’de 2 bin 450 konut için kuralar çekildi. 2021 yılında tamamlanması planlanan konutların yapımına 2022 yılında başlanıldı. 2 bin 450 konut sözüne rağmen birçok kişi ev sahibi olamazken, evlerine kavuşan vatandaşlar ise yükselen peşinat miktarını ve aylık taksit ödemelerini yatıramaz duruma geldi.

Eskişehir’deki hak sahipleri, Sakarya Caddesi üzerindeki PTT Şubesi önünde bir araya gelerek, yaşadıkları mağduriyetleri anlatan mektupları Cumhurbaşkanlığı’na gönderdi.

Hak sahipleri adına açıklama yapan Serhan Alağaç, Eskişehir’e verilen 2 bin 450 konut sözüne rağmen 2 bin 297 konut inşa edildiğini belirterek, 153 hak sahibinin dört yıllık umutlarının çöp gibi bir kenara atıldığını savundu. Alağaç, sözü verilen sabit ödemenin iptal edilerek, ödemelerin memur maaş zamlarına endekslendiğini, 240 ay olan vade süresinin 180 aya düşürüldüğü ve yüzde 1’lik KDV’nin yüzde 10’ çıkarıldığını aktardı.

Cumhurbaşkanına mektup yazdılar

TOKİ mağdurları tarafından yazılan mektupta şu ifadeler yer aldı:

Sayın Cumhurbaşkanım

Bizler 2019 yılında "Bu projelerle vatandaşlarımıza yüzde 10 peşinatın ardından kalan tutarın tamamı için aylık 894 liradan başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle ev sahibi olma imkânını sağlayacağız. Böylece 100 bin dar gelirli ailemizin kira öder gibi konut sahibi olabilmelerini temin edeceğiz. İnşallah yılbaşı itibarıyla temeli attıktan sonra azami 1 ila 1,5 yıl içinde konutları bitirip sahiplerine teslim edeceğiz." diyerek müjdelediğiniz dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapacak "Her Yıl 100.000 Sosyal Konut" projesi kapsamında hak sahibi olmuş vatandaşlarız.

TOKİ'nin bizlere sunduğu resmi başvuru bilgilendirme formlarında" satış fiyatının %10'u peşin, kalan tutarın tamamı aylık %0,49 oran ve 240 ay vade ile ödeneceği ve KDV'nin %1 oranında tahsil edileceği" yazmaktadır.

Bu proje kapsamında bazı il ve ilçelerde sizin dediğiniz zamanlarda ve şartlarda evlerine kavuşan şanslı vatandaşlar oldu. Ancak bizlerin evleri her projenin kendine göre farklı sebeplerinden dolayı, yapılamamış, teslim edilememiş, hatta bazılarına henüz başlanamamıştır. Tüm bunların sonucunda aradan geçen zaman, artan maliyeler ve enflasyon sonucunda evlerimizin bedelleri ve aylık ödemeleri altından kalkılamayacak hale gelmiştir. Bunun yanı sıra 0,49 oran ile sabit ödeme hakkımız elimizden alınmış, aylık taksitlerimiz yılda iki kez memur maaş oranı artışı oranına göre zamlanacak şekilde ödemeye mahkum edilmekteyiz. KDV oranımız ise %10'a çıkmış ve teslimatta yüksek orandaki KDV'yi nasıl ödeyeceğimizi düşünmek yetmezmiş gibi, 6 aylık artış dönemlerinde yine ciddi miktarlarda KDV ödemek zorunda kalacağız. Bizler dar gelirli vatandaşlar olarak, asgari ücretli, emekli, dul ve yetim maaşı alan, şehit aileleri, harp ve vazife malulleri, engelli vatandaşlar olarak bu fiyatların altında eziliyoruz maalesef.

Uzun zamandır size ulaşmaya çalışıyor, size sesimizi duyurmak için uğraşıyoruz." Biz sizin "Vatandaşımızı enflasyona ezdirmeme politikamıza sıkı sıkıya bağlıyız" sözünüze güveniyor ve yaşanan aksilikler ne sebeple olursa olsun bunun faturasını bize ödetmeyeceğinize inanıyoruz. "Yıllarca bir yuva sahibi olmak gayesiyle tasarruf yapan, biriktiren, borçlanan vatandaşlarımızı mecburiyetten değil mutluluk içinde yaşayacakları yuvalarına kavuşturmak istiyoruz." diyen bir Cumhurbaşkanının bizi mağdur etmeyeceğine ve yuvalarımıza kavuşturacağına inanıyoruz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İlknur Kayacık - 4 ay önce
İnşAllah vadedilen imkanlar yerine getirilirse mağdur olmayız istediğimiz tek şey verlen sözlerin yerine getirilmesi
Avatar
A.Riza Ural - 4 ay önce
Verilen Sözlerin Tutulmasını ve Evlerimize Kavuşmak İstiyoruz.