Eskişehir’in toprağı 16’ıncı kez 100. yıl coşkusuyla yoğrulacak

Eskişehir’de, Tepebaşı Belediyesi tarafından bu sene 16’ıncısı düzenlenen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu 4-17 Eylül tarihleri arasında Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’nda gerçekleşecek.

Eskişehir’in toprağı 16’ıncı kez  100. yıl coşkusuyla yoğrulacak
28 Ağustos 2023 Pazartesi 15:51

Tepebaşı Belediyesi’nin öncülüğünde Kılıçoğlu, Hisarlar ve Espark AVM ana sporluğunda yapılacak sempozyum,  bu yıl Cumhuriyetin 100’üncü yılı ana temasıyla düzenlenecek. Her yıl olduğu gibi bu yılda birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak olan sempozyumda sanat etkinlikleri, sergiler, sanatçı sunumları ile torna yarışmaları gerçekleşecek. 

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, sempozyumun tanıtım toplantısında gerçekleştirdiği konuşmada, ilkini 2001 yılında gerçekleştirdikleri sempozyum kapsamında bugüne kadar yerli ve yabancı sanatçıların katılımı ile şehre 220 eser kazandırdıklarını belirtti.  Pişmiş toprağın Eskişehir, sanayi geleneğinin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Ataç, “Yüzyıllar boyu varlığını sürdürmeyi başarmış bir yapı malzemesi olan pişmiş toprak hem sanayinin hem de sanatın yararlandığı çok önemli bir malzeme olmasının yanı sıra kentimizin de kimliğini, kültürünü ve belleğini oluşturmaktadır. Bu sebeple pişmiş toprağı hem sanat yönüyle hem de sektörel olarak ele alıp kentimizin tuğla ve kiremit alanlarındaki potansiyeline sahip çıkmak bizim için büyük bir önem taşımaktadır” dedi. 

Cumhuriyetin 100’üncü yılına özel eser

Bugüne kadar 129 sanatçının 220 eserinin doğduğu, kenti bir açık hava müzesine, belediye binasını ise bir sanat galerisine dönüştüren sempozyumda, bu yıl Türk sanatçıların Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı nedeniyle özel bir projeye imza atacağını duyuran Ataç, şunları söyledi: “Sempozyum boyunca geleneksel üretim yapan ustalar ürünlerini sergilerken, bilimsel sunumlar, sergiler, toprak kaplarda yemek yarışmaları, torna yarışması, el emeği ve seramik ürünler satış stantları ve halka açık konserler de vatandaşlarımız ile buluşacak.”  Ataç ayrıca, ilerleyen dönemlerde hem Pişmiş Toprak Sempozyumunda hem de Sanat Çalıştayı’nda ortaya çıkan eserleri sergilemek üzere Eskişehir’e bir Çağdaş Sanatlar Müzesi kazandırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.  Endel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burak Özaydemir, Tepebaşı Belediyesi’nin öncülüğünde uzun yıllardır devam eden sempozyumun, etkinlik ve projelerin genelde kısa soluklu olduğu ülkemizde sürdürülebilir olmasının ülke açısından büyük bir başarı örneği olduğunu söyledi. Ana hammaddesi pişmiş toprak olan bir sanayi kuruluşu olarak sempozyuma destek vermekten büyük gurur duyduklarını ifade eden Özaydemir, “Bu yıl sempozyumun ana temasının Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olmasını çok kıymetli buluyoruz. Kılıçoğlu olarak 100’üncü yılımıza yaklaşırken cumhuriyetin değerleriyle bütünleşmiş ve yüzyıllık tarihe tanıklık etmiş bir markayız. Kılıçoğlu tarihine bakarsanız Cumhuriyet’i görürsünüz. Kılıçoğlu, Cumhuriyetle birlikte kurulmuş, Cumhuriyet değerlerini benimseyerek tarihi boyunca ilklere öncülük etmiş, cumhuriyetle birlikte büyümüştür” diye konuştu. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ayhan ay - 9 ay önce
Çamurla böcekle uğrasın işte. Tepebası kokuyor leş gibi. Çöp kutularını bı temizleseniz adam gibi. Hiçmi gezmiyorsunuz sokakları.