Eskişehir’de şap alarmı

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından alınan karar doğrultusunda, kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, İl içi ve İl dışına yönelik olarak şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketlerinin ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince durdurulduğu ve ilimizde ruhsatlı olan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Pazarının kapatıldığı bildirildi

Eskişehir’de şap alarmı
15 Mart 2023 Çarşamba 18:23

Eskişehir İl Tarım Bölge Müdürlüğü Şap hastalığına karşı uyardı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı viral bir enfeksiyonudur. Virusun O, A, C, SAT-1, SAT-2, SAT-3 ve ASİA 1 olmak üzere antijenik olarak farklı yedi ayrı serotipi bulunmaktadır. Virüsün sürekli yapısını değiştirmesi (mutasyon) hastalık ile mücadeleyi zorlaştırmaktadır. Hem hayvan varlığı açısından hem de ekonomik olarak büyük zararlara sebep olabilen bir hastalıktır.

Şap Hastalığının yeni tespit edilen Sat-2 serotipi, Ülkemizde daha önce görülmeyen bir serotip olması nedeniyle, Bakanlığımızca hastalığın yayılmasını önleyici sıkı tedbirler alınmıştır. Hastalığa duyarlı tüm hayvanların hareketleri il içi ve il dışı olmak üzere kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında ilkbahar şap aşılama kampanyası tamamlanana kadar durdurulmuştur. İlimiz Büyükşehir Belediyesi Hayvan Pazarı kapatılmıştır.

Bakanlığımız Şap Enstitü Müdürlüğünce Sat-2 serotipli hastalık, sınırlarımız dışında iken tespit edilerek izole edilmiş ve ülkemizde bu serotipe karşı aşı üretimi çalışmaları başlatılmıştır. Bu hastalığına karşı yeni aşı kısa bir sürede üretilerek hastalığın tespit edildiği mihrak bölgelerinde ve riskli bölgelerde uygulanmaya başlamıştır. İlimizde Sat-2 serotipi tespit edilmemesine rağmen Bakanlığımız tarafından belirlenen kriterlere göre, İlimizde öncelikli risk bölgelerinde uygulanmak üzere aşı temin edilmiştir. İlçe Müdürlüklerimizde görevli Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyeni personelimizce büyükbaş hayvanların aşılama çalışmaları hafta sonu itibariyle başlatılarak çalışmalar mesai mefhumu gözetmeksizin devam etmektedir. İlimizdeki hayvanların ilkbahar şap aşılama dönemi sonuna kadar aşılanması ve böylece hastalığa karşı koruyucu önlem alınması hedeflenmektedir.

Ülkemizin hayvan sağlığını korumak ve verim kaybını önlemek için yetiştiricilerimizin alınan tedbirlere uymaları, işletmelerine ziyaretçi kabul etmemeleri, temizlik-dezenfeksiyon tedbirlerini almaları ve sahadaki ekiplerimize kolaylık sağlayarak hayvanlarına şap aşılarını yaptırmaları büyük önem arz etmektedir.                                                                             


Etiketler; #eskişehir #şap
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.