Eskişehir Model Fabrika lansman ve tanıtımı yapıldı

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Eskişehir Sanayi Odası ortaklığında yürütülmekte olan ve kurulum çalışmalarında son aşamaya gelinen Eskişehir Model Fabrika’nın lansman ve tanıtım toplantısı Eskişehir Sanayi Odası’nda yapıldı.

Eskişehir Model Fabrika lansman ve tanıtımı yapıldı
17 Kasım 2022 Perşembe 17:16

Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Celalettin KESİKBAŞ, Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Nurettin ÖZDEBİR ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat AR’ın katıldığı lansman toplantısında açılış konuşmalarının ardından kurumlar arasında Eskişehir Model Fabrika’nın kurulumuna ilişkin işbirliği protokolü imzalandı. Protokol uyarınca Eskişehir Model Fabrika’nın kurulum danışmanlığını Türkiye’nin ilk Model Fabrikası olan Ankara Model Fabrika üstlenecek ve böylelikle mevcut Model Fabrikalarımızda edinilen tüm tecrübe ve teknik birikimin yeni kurulacak Model Fabrikalara hızla aktarılması mümkün olacak.
Verimliliğimiz artacak, maliyetlerimiz azalacak
Toplantının açılışında konuşan Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin KESİKBAŞ şu ifadelere yer verdi. “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle Odamızın yürütücülüğünde hayata geçmekte olan Eskişehir Model Fabrika projesi bölgemiz sanayisinin yeşil ve dijital dönüşümüne çok önemli katkılar sağlayacak. Desteklerinden dolayı Bakanlığımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Model Fabrika projesi Eskişehir’in, bölgenin ve ülkemizin imalat sanayisinin verimlilik dönüşümünün sağlanarak uluslararası rekabet gücünün arttırılmasını amaçlıyor. Hata yapma özgürlüğünün olduğu gerçek bir üretim ortamında, yalın üretim ve endüstriyel verimlilik alanlarında operasyonel mükemmeliyet ilkelerinin öğretilmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlayan, bu alanda eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin sunulduğu, ortak kullanıma yönelik bir Merkezin bölgeye kazandırılmasına aracılık ediyoruz. Eskişehir Model Fabrika’nın ikiz dönüşüm olarak adlandırılan yeşil ve dijital dönüşüm sürecinde bölgemize ciddi hizmetler sunmasını ve katalizör olmasını ümit ediyoruz.”
Yalın ve dijitale rehberlik yapacak

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat AR, Model fabrikaların yalın bir ifade ile işletmelerimizin yalın ve dijital yolculuklarına rehberlik etmek için olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi;

"İşletmelerimizin Model Fabrikalardan çok fazla verimlilik elde ettiler. Bu yüzde bizim de yeni model fabrikalar kurma zorunluluğumuz arttı. Bu doğrultuda 8 yeni model fabrikaya yenilerini eklemek için yola çıktık. Eskişehir'de kurulması dikkatimizin kaçması mümkün olmazdı. Sayın Bakanımız Mustafa Varank’ın da uygun görmesiyle Eskişehir’de başlamış olduk. Ancak projenin hayata geçmesinde yerel paydaşlarımızın projeyi sahiplenmesi çok önemliydi. Eskişehir'de de bunu Eskişehir Sanayi Odamız sahiplendi. BEBKA'nın da destekleriyle Model Fabrika çalışmaları Eskişehir'de başladı ve hızla ilerlemeye başladı. Bugün burada ilk uygulamaya başladık. Bundan sonra Eskişehir’de firmalarımız öğren-dönüş konusu, kavramını çok duyacak.”
Yüzde 150 verimlilik artışı
Yaptığı konuşmada, “Ankara Sanayi Odası olarak çok önemli bulduğumuz verimlilik konusunda yoğun bir çalışma içindeyiz.” diyen Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Nurettin ÖZDEBİR sözlerini şöyle sürdürdü;
“Türkiye’nin ilk Model Fabrikasını Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla birlikte 2018 yılında Ankara’ya kazandırdık. Uyguladığımız her programın sonucunda yüzde 150’leri aşan verimlilik artışları ortaya çıkıyor. Yani 1 liralık yatırım yapmadan, ilave bir istihdam olmaksızın ortaya çıkan verimlilik artışları bu vahim tabloyu ortaya çıkardı. Yani bizim dijital dönüşümden önce mutlaka yalın üretimi öğrenerek verimlilik sorununu çözmemiz gerekmektedir. Bu verimlilik yapısıyla işletmelerimiz nasıl ayakta kalabilmiş şaşırmamak mümkün değil. Ankara Sanayi Odası olarak bu 4 yılda edindiğimiz bilgi birikimini şimdi Eskişehir Sanayi Odamıza da bu konuda elimizden gelen desteği vereceğiz. Bu konuda birazdan ASO ve ESO arasında bir iş birliği protokolü de imzalayacağız ve Eskişehir’e kurulacak model fabrika konusunda mentörlük yapacağız. Bu çalışmaların Eskişehir’e hayırlı olmasını diliyorum.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.