CHP'li kadın milletvekilleri Eskişehir'de bir araya geldi

Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi ve Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER) işbirliğinde düzenlenen, TBMM’nin ilk kadın milletvekillerini konu alan “18 Yolları Açan Kadınlar” adlı belgesel gösterimi ve söyleşi etkinliği Eskişehir’de gerçekleşti.

CHP'li kadın milletvekilleri Eskişehir'de bir araya geldi
18 Kasım 2022 Cuma 12:12

Etkinliğe; Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce, Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, KA-DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Fikriye Söğütlü, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Tepebaşı Belediye Meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

“Bu ülkenin yüzde 50,7’si kadın seçmen”

KA-DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, etkinlikte yaptığı konuşmasında, önümüzdeki yıl gerçekleşecek genel seçimlere işaret ederek, “Bu ülkenin yüzde 50,7’si kadın seçmen. Dolayısıyla erkekler, bu koltukları kadınlara vermek istemeyebilirler, anlıyoruz. Biz kadınların kendi gücümüzü fark etmemiz lazım. Erkeklere ihtiyacımız yok, eğer kadınlar kendi düşünceleri paralelindeki kadınlara oy verirlerse zaten yüzde 50,7’yiz” dedi.

“Bu iktidarın da bir sonu var”

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 1934’te Türkiye’de kadınlara tanınan seçme ve seçilme hakkının önemine vurgu yaptı. Tepebaşı Belediyesi’nde kadın çalışan sayısının yüzde 40’lara ulaştığını belirten Ataç,  “Her şeyin bir sonu var, bu iktidarın da bir sonu var. Sizler daha güzel günlerde daha güzel görevler yapacaksınız” dedi.

“İstanbul Sözleşmesi yaşatır”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce, konuşmasında İstanbul Sözleşmesine vurgu yaparak “Bizler 5 Aralık 1934 tarihinde seçme ve seçilme hakkını kazandık. İlk seçimde de 18 kadın, milletvekili seçiliyor. Bakın daha ortada İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi yokken, Atatürk’ün desteklediği büyük kadın mücadelesinin eseridir bu. İstanbul Sözleşmesi yaşatır, her şey çok güzel olacak” ifadelerini kullandı. 

“Cesaretimizi Mustafa Kemal Atatürk’ten alacağız”

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ise şunları söyledi: “Ne yazık ki kadınlar, erkeklerden daha zor yollardan geçmek durumunda. Yaşadığımız sorunların birçoğunun kökeninde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yattığını biliyoruz. Ama yakınmayacak, cesaretli olacağız. Bu cesareti de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ten alacağız.”

Konuşmaların ardından Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Elif Gürsoy bir sunum gerçekleştirdi. Gürsoy, Türkiye’de kadınların siyasette ne kadar az yer aldığını akademik bir açıdan ve istatistiksel bilgiler eşliğinde ele aldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da kadınların siyasetteki yerini, kadın mücadelesinin bir örneği olarak kendi yaşamından kesitler aktardı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.