Eskişehir'in çözülmeyen problemleri

İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, 2023 Bütçe Görüşmeleri sırasında, Eskişehir’in çözüm bekleyen sorunlarını bir kez daha gündeme getirdi.

Eskişehir'in çözülmeyen problemleri
16 Aralık 2022 Cuma 13:28

Eskişehir'in sorunlarını defalarca dile getirdiğini ancak buna rağmen şimdiye kadar bir sonuç alamadığını söyleyen İYİ Partili Kabukcuoğlu, Eskişehir’in hem ülke içi hem de uluslararası raylı sistemler taşıma sisteminde merkez olacak durumda iken Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi'nin sadece bir temeli atılmakla kalındığını hiçbir faaliyete geçilmediğinin altını çizdi.

            Kabukcuoğlu, Eskişehir'de okul öncesi 3-5 yaş arası okullaşma oranının %51 olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, “Eskişehirliler çocuklarının batı ülkeleri seviyesinde eğitim almasını istiyor. 50 binin üzerinde nüfusa sahip olan Emek ve 71 Evler semtinde hâlâ bir lise maalesef yapılamadı. Beş yıl önce Eskişehir'de ikili eğitim veren 28 okul varken, bu sayı günümüzde 34'e çıkmıştır; maalesef durum gittikçe kötüleşiyor. Eskişehir'de 357 köyde okul yoktur. Eskişehirlilerin köylerini terk etmelerinin en büyük sebepleri; sağlık kurumlarının olmaması, yeterli yolların olmaması, okulların olmaması ve internet altyapısındaki yetersizliklerdir. Bu konularda ilgili bakanlıklara müracaatlarımız oldu ama maalesef hiçbirinden sonuç alamadık ” dedi.

            Eskişehirli sanayicilerin sorunlarını ve taleplerini de gündeme getiren İYİ Partili Kabukcuoğlu, “ Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde yılda 3 milyar dolar civarında ihracat vardır ve 10 milyar dolar civarında bir ciro vardır. Organize Sanayi Bölgesi demir yoluyla limana bağlanırsa Eskişehirli sanayiciler yılda 58 milyon dolar tasarruf edeceklerini hesap ediyorlar. Bu demir yolunun uzunluğu altı üstü toplam 10 kilometredir. Şehir merkezi ile Organize Sanayi Bölgesi arasında 9 kilometrelik bir kara yolu var, Organize Sanayi Bölgesi'nde 47 bin kişi çalışmaktadır, şehirlerarası ulaşım da bu yol üzerinden yapılıyor. İşe başlama saatlerinde ve iş bitim saatlerinde bu yollarda maalesef trafik tam bir kaostur; zaman kaybı vardır, can kaybı vardır, mal kaybı vardır. Eskişehir Güney Çevre Yolu konuya çözüm getirecektir. Eskişehirli sanayiciler, Eskişehir'de bir serbest sanayi bölgesi kurulması konusunda her türlü altyapıya ve çalışmaya sahiptirler; bu konuda Hükûmetten destek bekliyorlar. EYT ile iş gücü kaybı ve kıdem tazminatı yükünün getireceği ek yük dikkate alınmalıdır. Eskişehirli sanayicilerin yüzde 72'si finansmana ulaşma zorluğu yaşarken EYT'nin çözümlenmesi, ek finansman ihtiyacı getirecektir. Emekli olmayıp çalışmaya devam edecek EYT'liler için esnek çözümler üretilmelidir. Piyasada 250 milyar Türk lirası üzerinde Kredi Garanti Fonu paketine ihtiyaç vardır; Eskişehirli sanayiciler bunu talep etmektedir.” Dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.