Eskişehir düşerken...

Soner Uçak yazdı...

Eskişehir düşerken...
23 Mart 2022 Çarşamba 01:32

Maliye Bakanımızdan mülhem; Eskişehir’in daha fazla düşecek bir yeri kalmadı. O halde neden korkuyoruz.

TÜLOMSAŞ şehri terk ettiği zaman kim ne söyledi?

Hatırlayabilene aşk olsun.

Hatırlanmadığına göre; daha doğrusu hatırlanma gereksinimi duyulmadığına göre pek de itiraz etmedik diyebiliriz.

Oysaki; üretim, aş, işten çok daha başka; kent belleğinin büyük bir parçası bir tabela marifetiyle sökülüp atıldı.

Bugünlerde ansızın apansızın aklımıza gelen demiryolu kenti olduğumuz gerçekliğinin nişanesiydi o TÜLOMSAŞ tabelası.

Biraz daha geriye gidelim. Film zannediyorum stadyum ile başladı. Hani şu “Yeni Eskişehir Stadı mı olacak yoksa Atatürk stadı mı?” diye tartışıp durduğumuz. İsmail Arca’dan sesi titreyerek dinlemiştim. “Statta maç yaparken kaldırımdan geçen insanların sesleri kulaklara kadar geliyor, sıkıyorsa koşma…” Bir yerde “sokakta oyna kaldırımda destekleyelim” diyenlerin ütopyası gerçekleştiği zaman dilimi. Şehrin kalbi ES ES ES Kİ Kİ Kİ Kİ diye atıyor. Daha ne olsun. Söküp attılar. Elbette; Eskişehirspor’un şimdiki halinin tek nedeni stadın yerinin değişmesi değildir. Ancak, Eskişehirspor’un yazdığı bir tarih varsa, orada yazıldığını kim inkar edebilir. Olsundu; bize daha büyük, daha modern ve daha az anlam yükleyeceğimiz bir stat lazımdı. Eskişehirspor deyince şimdi pek çok şey eksik kalıyor. En büyük eksiklerden biri de o stattır bana kalırsa.

Mezun olduktan sonra da gidip, arada bir anı tazelediğim Anadolu Üniversitesi’ne ne demeli; Soner Yüksel yazmış “Anadolusu gitti üniversitesi kaldı” diye. İkiye bölüp “3. Üniversite yaptık” dediler. İki yarımdan bir bile çıkmadı. Çoğaltarak yok etmek de ayrı bir marifet, öyle değil mi? Çomaklı hoca bir ara yarı açık cezaevine dönüştürmek istedi. Başarılı olmadı diyemeyiz. Ne öğrenci kentimiz kaldı, ne de “Anadolu Üniversitesi’nde okuyacağım ya da mezunum” gururumuz. Vasatlıkta sınıf atladık.

Şimdi sırada Hasan Polatkan Havalimanı var. Duymuşsunuzdur büyük büyük konuşmalarda aslında; "Eskişehir havacılık şehridir" diye.

Uçaklar bizden sorulur, motor yapmışız. 1986’da Sivil Havacılık bölümü açılmış bu şehirde. Unutmadan! 2007 yılında aldığı işletme ruhsatıyla dünyada ilk, Türkiye'de ise tek 'üniversite havalimanı' olarak tarihe geçmiştir Hasan Polatkan Havalimanı. Önceleyin adı Eskişehir Anadolu Havaalanı idi. 2005 yılından itibaren yurt dışı uçuşlara başladı. Yokedilmesi şart olmuştu nitekim. Duyduk şaşırmadık. İşlevsiz hale getirilmek isteniyor…

Bence Eskişehir’in daha fazla düşecek bir yeri kalmadı. Korkmaya gerek yok bu saatten sonra. Alpu Ovası’nı da açalım isteyen ray döşesin, isteyen termik santral diksin.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Recep Habuk - 2 yıl önce
Bu kadar Yandaş ütopik bir yaklaşıma da pes doğrusu. 15 Temmuz Çanakkale köprüsüne çeşitli bahanelerle iyi oldu diyemeyen zihniyetle tıpa tıp aynısı.Eski stadın açık trübünün söz verip kapatamayan kıllı bacaklılar diyen Büyükerşeni alkışlayıp Es-Es isüper lige çıkartan Kemal UNAKITANI yuhlayan zihniyeti el üstünde tuttunuz. Stadyumu şehreKazandıranları takdir etmezseniz alma mazlumun ahini çıkar aheste aheste ve sonuç budur. Bay YANDAŞ
Avatar
MUSTAFA KEMAL - 2 yıl önce
RECEP HABUK ÇANAKKALE KÖPRÜSÜNÜN ÖN ADI 15 TEMMUZ DEĞİL 18 MART TIR. SEN NASIL OLURDA 2 SANİYEDE BİR GÜNLÜK 45.000 ARAÇ GEÇME GARANTİSİ KIME VERİYORSUN ?GELELİM ESKİ STADIN AÇIK TRİBÜNÜN KAPATILMASINA HALİL ÜNAL BAŞKANDI BÜYÜKERŞEN HALİL UNALA PROJE Yİ GETİR YAPALIM DEDİ ORALI BİLE OLMADI ES-ES İ BU HALE GELMESİNİN SORUMLUSUDUR.MESUT HOŞCAN LA BİRLİKTE ES- ES İ BİTİRDİLER. YENİ STADYUMA GELİNCE ANADOLU ÜNİVERSITESİ A.Ö.F FAKÜLTESİNİN PARASIYLA YAPILDI.KEMAL UNAKITAN ESKİŞEHİR MİLLETVEKİLİ VE MALİYE BAKANI OLDUĞUNDA ÇERE YOLU DÜZENKENDİ VE DEMİRYOLU YERALTI ALTINA ALMA PROJESİ 2008 BAŞLADİ MUTTALİP GEÇİDİNİN ORDAN BAŞLAYIP ÇAMLICANIN ORADAN ÇIKACAKTI. AMA 6.5 YILDA YAPA YAPA BAĞLAR GEÇİDİNİN ORAYA KADAR ZAR ZOR YAPABİLDİLER AKP HÜKÜMETI VE MİLLETVEKİLLERİ (KEMAL UNAKITAN HARİÇ) ESKİŞEHİR E HİÇ FAYDALI OLAMADILAR.INSANLARI AYIRIM YAPAN ÖTEKİLEŞTİREN YANDAŞ OLAN SEN SENİN GIBILERDİR.