ESKİŞEHİR BAROSU İTİRAZ ETTİ: ANAYASAYA AYKIRIDIR

Faizsiz finans kuruluşlarına denetleme standartlarını belirleyen kurallar Resmi Gazete’de yayımlandı. Etik kurallarda denetçilerin görevlerini yaparken 'Allah-u Teala'dan korkmaları' gerektiğine vurgu yapıldı, fıkıh kurallarına uygun hareket etmeleri istendi. Karara tepki gösterenler arasına Eskişehir Barosu da katıldı.

ESKİŞEHİR BAROSU İTİRAZ ETTİ: ANAYASAYA AYKIRIDIR
23 Aralık 2019 Pazartesi 15:23

Eskişehir Barosu tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:  Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (Kurum)’nun 12.12.2019 tarihinde aldığı karar kapsamında Kurum tarafından hazırlanan Faizsiz Finans Kuruluşlarının Bağımsız Denetimini Yürüten Denetçiler İçin Etik Kurallar (Etik Kurallar), 14.12.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu Etik Kurallar’ın Anayasa’nın değiştirilemez – değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddelerinden olan laiklik ilkesini içeren 2. maddesiyle yine laiklik ilkesini ayrıntılı bir şekilde açıklayan 24. maddesini ihlal ettiği anlaşılmaktadır. Hatta bu ihlalin boyutunun daha önce olmadığı kadar güçlü olduğu, düzenlemenin neredeyse tamamının İslam Hukuku (fıkıh) kurallarını içerdiği görülmektedir.

Anayasa’nın 24. maddesinin V. fıkrasındaki “Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasi veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz.” düzenlemesi, kimsenin hukuki temel düzeni kısmen de olsa din kurallarına dayandırmayı yasaklamıştır. Bu düzenlemedeki “Kimse” ifadesinin Kurum’u da bağladığı tartışmasızdır. Kaldı ki Kurum, aldığı bu kararla kuralları kısmen değil, tamamen dini kurallara dayandırmıştır. Bu düzenlemenin Anayasa’ya, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş değerlerine, yürürlükte üst norm olarak düzenlen tüm kanunlara, yönetmeliklere, tebliğlere aykırı olduğu tartışmasızdır.

Bu düzenlemedeki amacın, toplumu bazı düzenlemelere hazırlamak olduğu, bu şekilde laiklik ilkesinin tamamen rafa kaldırılarak dini bir anlayışın topluma dayatılmaya çalışıldığı tespit edilmelidir. Son dönemde hukuk fakültesi mezunu olmayan, hukuk alanında doktora yapmamış kişilerin hukuk doçenti olmalarının önünün açılması, hukuk fakültelerinde konuyla ilgili hiçbir uzmanlığı bulunmayan ilahiyat fakültesi öğretim üyelerinin derslere girmesi, bazı hukuk fakültelerine ilahiyatçıların dekan olarak atanması Türk hukukunda uygulama yeri bulunmayan bazı hukuk dallarına ilişkin yoğun bir şekilde akademisyen alınması, hazırlığın hızlanarak devam ettiğini göstermesi açısından dikkat çekicidir.

Gelinen bu aşamada yapılmak istenen düzenlemelere karşı hukuk çerçevesinde harekete geçilmesi, buna gerekli tepkinin gösterilmesi gerekmektedir. Anayasa’nın ve cumhuriyetin kurucu değerlerine sonuna kadar bağlı olan Eskişehir Barosu, daha önce olduğu gibi bundan sonra da hukuka aykırılıklara karşı, mevzuatın kendisine verdiği yetki çerçevesinde mücadele edecek ve bununla ilgili sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.